Nunta de la Rupea
Ansamblul "Cohalmul" a adus sămbătă la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti obiceiuri nupţiale vechi de peste 60 de ani din oraşul Rupea, judeţul Braşov.
La muzeu - la ceas de toamnă, oamenii petrec
Â
Ansamblul "Cohalmul" a adus sămbătă la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti obiceiuri nupţiale vechi de peste 60 de ani din oraşul Rupea, judeţul Braşov.
Â
In muzeele etnografice se păstrează obiecte care depun mărturie despre viaţa de altădată a oamenilor. Ieri, Muzeul Satului i-a ademenit pe vizitatori cu un alt soi de exponată: o nuntă dintr-un loc aflat in mijlocul ţării, aşa cum se făcea acum 60-70 de ani. Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Romăniei.
Bărbaţii şi femeile din Ansamblul "Cohalmul" şi-au scos hăineturile de la naftalină, şi-au acordat instrumentele şi şi-au dres vocile, apoi au purces să le arate bucureştenilor care au umplut aleile muzeului cum se petrecea altădată la Rupea. Pe scenă, şi-au lăsat admirate iile albe, pălăriile negre, drese cu muşcate abia rupte, basmalele roşii, găteli născute din simbioza culturii populare romăneşti cu cea a saşilor. Stegarul a scuturat steagul căt să sune clopoţelul din vărf şi să alunge astfel duhurile rele, iar alaiul, acompaniat de lăutari, a pornit spre casa naşilor, apoi spre cea a mirelui.
Â
La casa miresei a fost spectacolul cel mai amuzant: nuntaşii le-au cerut părinţilor miresei să le dea floarea pe care au crescut-o in grădina lor. Mai intăi le-a fost oferită o femeie bătrănă, pe care nuntaşii au huiduit-o simbolic, spunănd că nu aceasta-i fata care li s-a promis. După ce adevărata mireasă a apărut, purtănd pe cap o cunună impodobită cu pene de păun, a inceput strigarea zestrei. Femeile care prezentau averea fetei au avertizat audienţa: "N-am făcut ca altele/ Să-mprumutăm hainele", pentru că mireasa e "Meşteră la cusătură/ Şi la vorbele din gură".
Â
AMINTIRI. După ce nuntaşii au dus zestrea la casa soacrei, s-au pus pe dans, intăi molcom, apoi din ce in ce mai repede. Nu destul de repede pentru familia Dan şi Isabela Voicu din Bucureşti, care ne-au mărturisit: "La noi la nuntă, in â64, erau melodii săltăreţe, ieşeai transpirat de-acolo. Dar tot aşa a fost, cu lăutari, cu obiceiuri. Ne place foarte mult ce am văzut astăzi, am venit tocmai din Balta Albă".
Nunţi aşa ca aceasta de la Muzeul Satului nu se mai ţin nici la Rupea. Ne-a certificat-o Vasile Borcoman, 80 de ani, invăţător şi membru vechi al Ansamblului "Cohalmul": "Facem nunta asta din cănd in cănd, ca să nu uite lumea cum a fost, să vadă oamenii căt de frumoase sunt costumele cusute de bunicile şi străbunicile noastre. Acum nunţile se fac la localuri şi nimeni nu mai poartă strai popular".

Ştiri din .ro
Activitatea DNA în 2020, mai dezastruoasă decât se invocă pentru desființarea SIIJ. Rată de achitare de 50%

Croitoria surorii lui Dan Barna, vizată de ancheta DLAF, și-a cerut falimentul. Finanțele au executat silit toate utilajele

Mentenanță postgaranție de 6 milioane de euro de la ROMATSA către firma fiicei generalului SRI Dumitru Zamfir

Regina videochatului din România câștigă în două săptămâni cât Iohannis în trei ani
Rămas fără deputăție, Ponta s-a jucat, puțin, de-a avocatul, după care a intrat în afaceri

Război la baionetă între Putere și Opoziție pentru majorarea alocațiilor de stat pentru copii
Directorul general de la Complexul Energetic Hunedoara câștigă, din birou, cât zece mineri de la Lupeni în subteran

Dictatura lui Nicușor Dan: își supune primăriile de sector

Tensiunea cu valori schimbătoare este începutul hipertensiunii
Corupția, măsurată pe ultima uliță a Bucureștiului. O asfaltare furată 100%
Compania de asigurări Euroins, client fidel al amenzilor ASF
Familia politică a lui Cioloș a penetrat PNL și Guvernul încă din 2019. Umbra lui „Grindă”, la șefia Achizițiilor Publice.

“Vacanța” lui Maior la Washington, întreruptă de Iohannis cu doi ani întârziere

Compania Coaliției de dreapta, cu acționarul plecat puțin la Bruxelles. Afacerile, transferate de la un guvern la altul

Fetiţă de 3 ani ajunsă la psiholog, după ce a fost terorizată de o îngrijitoare la creşă
