x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special OMD-urile, reorganizate după voința viitorilor beneficiari ai banilor de promovare și consultanță

OMD-urile, reorganizate după voința viitorilor beneficiari ai banilor de promovare și consultanță

de Diana Scarlat    |    13 Apr 2022   •   07:25
OMD-urile, reorganizate după voința viitorilor beneficiari ai banilor de promovare și consultanță

Legea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD) este în vigoare de cinci ani, iar prima astfel de organizație s-a-nființat cu acte-n regulă, în 2019, la Mangalia, având avizul ministerului de resort. Cu toate acestea, USR-PLUS, prin fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a introdus în PNRR necesitatea legiferării, pentru care era nevoie și de consultanță.

Toți miniștrii care au avut în subordine turismul în ultimii trei ani au dat declarații halucinante despre necesitatea de a avea o lege a OMD-urilor, deși aceasta exista deja. În tot acest timp s-a forțat, de fapt, modificarea legii, astfel încât să corespundă cu nevoile și dorințele celor care vor beneficia de banii destinați promovării, la care se adaugă noi clienți prinși în PNRR, pentru consultanță. Toți acești beneficiari ai fondurilor au câștigat, ieri, un război care a durat cinci ani.

Din anul 2017 până ieri, s-a dus o luptă continuă, în Guvern, pentru modificarea Legii OMD-urilor, după ce a fost votată în Parlament. La fiecare schimbare de ministru al Turismului sau Economiei (Ministerul Turismului fiind desființat mai mulți ani) s-au făcut presiuni pentru a se modifica această lege, astfel încât banii pentru promovare să meargă doar către anumiți beneficiari. Legea e perfect funcțională, deși miniștrii care s-au ocupat de Turism au fost mereu ultimii care au aflat de existența acesteia. Și actualul ministru al Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a șocat specialiștii din acest domeniu, când a declarat, imediat după ce a fost numit în funcție, că printre prioritățile lui este elaborarea unei Legi a OMD-urilor. A aflat că a fost și el dezinformat, la fel ca toți cei de după Mircea Titus Dobre, cel care a elaborat legea cu pricina, dar nimeni nu a mai ținut cont de acest aspect, pentru că s-a trecut la aplicarea formulei din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a introdus necesitatea acestei legi existente. S-au discutat, totuși, modificările, cu partenerii de dialog social, iar noua variantă a legii este deja în transparență decizională.

Noi încercări de modificare unilaterală

S-a trecut pur și simplu peste faptul că PNRR prevede elaborarea unei legi care deja produce efecte, fiind în vigoare, pentru a se ajunge mai repede la rezultatul dorit de autorii PNRR: banii pentru consultanță și fondurile de care vor dispune apoi entitățile care se vor ocupa de promovarea turismului. Mai mult, ministrul Daniel Cadariu a declarat și că se va consulta, conform unui document mai vechi, preluat în PNRR, cu Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), ca reprezentativă pentru societatea civilă, deși FPTR (Federația Patronatelor din Turismul Românesc) este singura reprezentativă la nivel de ramură. Până la urmă au fost invitați la dezbateri și reprezentanții FPTR, iar după mai multe dezbateri s-a ajuns la o formulă agreată de toți partenerii. Prima colaborare a CDR cu un guvern al României, ca partener de dialog social, a fost în anul 2014, iar pentru PNRR s-a preluat parteneriatul, prin copy/paste din documentul respectiv, fiind excluși ceilalți parteneri sociali de la consultări, ceea ce i-a înfuriat pe reprezentanții patronatelor. Pe lista partenerilor de dialog social a apărut, ulterior, Alianța Pentru Turism (APT), înființată, la fel ca CDR, de Dragoș Anastasiu, cel care s-a luptat de la început, inclusiv prin prezența în comisiile parlamentare, pentru modificările legislative obținute acum. Ieri a avut loc o nouă întâlnire cu partenerii de dialog social, la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, iar ministrul Cadariu s-a opus unei noi încercări a APT de a face modificări, prin decizie unilaterală, la ultima variantă de modificare a legii, așa cum este deja agreată cu partenerii de dialog social și pusă în transparență decizională. 

Banii vor fi gestionați de câștigători

Miza modificării legislative este gestionarea unor sume fabuloase, atât din fonduri europene, prin PNRR, cât și prin gestionarea fondurilor pentru promovare turistică, la care se adaugă bugetele pentru investiții în dezvoltare. Războiul pe OMD-uri s-a dus pentru a avea cât mai puține astfel de organizații la nivel național, iar aceiași reprezentanți ai pieței au susținut de la început necesitatea constituirii unui OMD național care să gestioneze tot, în timp ce alți reprezentanți ai industriei ospitalității au susținut crearea unor organizații locale, pe care să le poată administra cei direct implicați în activitățile unei localități, ale unui județ sau ale unei zone restrânse. Chiar ideea de la care s-a pornit, atunci când a fost propusă o lege a OMD-urilor, a fost de descentralizare a deciziilor pentru cheltuirea banilor de promovare turistică și de investiții, inclusiv în infrastructură, astfel încât să aibă putere egală de decizie statul și mediul privat. 

Activitatea primului OMD funcțional

Organizația de Management al Destinației Turistice Mangalia, înființată conform Legii OMD-urilor, în anul 2019, deține cea mai inovativă platformă online a litoralului românesc: www.visitmangalia.ro, cu tur virtual al tuturor stațiunilor care aparțin de Primăria Mangalia (Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia). Platforma turistică www.visitmangalia.ro este legătura virtuală pentru turiștii care vor să descopere stațiunile din sudul litoralului, hotelurile, punctele de atracție, zonele de interes public, iar totul se face de pe desktop, laptop, tabletă și telefon. Turul virtual invită vizitatorii și în camerele hotelurilor pentru a fi corect informați atunci când își fac rezervarea pentru vacanță. 

Cine face și desface toată ziua are ce face

În anul 2017, fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, a implementat un program de investiții pentru dezvoltarea turismului românesc: Master Planul pentru Turism, care începuse să funcționeze. Ar fi putut să meargă efectiv mai departe, fără a fi modificat, dar la fiecare schimbare de ministru s-a blocat și totul s-a luat de la capăt. Cea mai nouă modificare desființează o Hotărâre de Guvern perfect funcțională (HG 558/2017, pentru implementarea Master Planului), doar pentru a introduce ajustări negative în privința investițiilor, printr-o altă HG. Executivul a preferat să elimine, pur și simplu, proiectele care au avut dificultăți la implementare, ca să scape de-o grijă. „În loc să întrebe primarii și președinții de Consilii Județene ce nevoi au, așa cum am făcut noi, în 2017, ei au tăiat din proiecte. Ar fi trebuit să facă o actualizare în sens pozitiv, nu negativ”,  a comentat, pentru Jurnalul, Mircea Dobre. Noua HG semnată de premierul Nicolae Ciucă reia, în linii mari, programul din 2017, dar elimină ceea ce nu s-a putut realiza în cei doi ani de pandemie, fără să acorde vreun sprijin.

Activitatea și finanțarea OMD-urilor ar putea fi mutată din subordinea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în cea a Ministerului Dezvoltării.

 

 

×