Pentru a evita colapsul Complexului Energetic Oltenia, Guvernul a decis săptămâna trecută acordarea a unui nou ajutor de stat în valoare de 1,18 miliarde de lei (241,4 milioane de euro) pentru acoperirea necesarului de lichidități și pentru achiziția parțială a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020. Complexul, care în prezent asigură circa 24% din consumul de energie al României, are termen până la sfârşitul lunii aprilie pentru a achiziţiona certificatele, în caz contrar societatea riscând să plătească amenzi de 100 euro pentru fiecare certificat neachiziționat (echivalent cu tona de CO2 emisă), preciza recent Comisia Europeană într-o scrisoare adresată autorităților de la București. În timp ce costurile menținerii în viață a complexului cresc, pentru alții funcționarea lui este o adevărată mină de aur. Printre aceștia se numără și deputatului PNL de Gorj Dan Vîlceanu.
Executivul susține că neacordarea ajutorului de stat ar avea consecințe negative imediate asupra activității companiei. Pe de altă parte, închiderea complexului ar duce la o gravă perturbare a sistemului energetic național, iar statul ar înregistra în următorii 3-5 ani pierderi semnificative la buget, prin scăderea veniturilor provenite din impozite, taxe și contribuții directe ale companiei. Fără Complexul Energetic Oltenia, România nu va putea să-și mai asigure energia electrică necesară, nici dacă ar importa la capacitatea maximă a interconectărilor, se arăta în 2019 într-un studiu de adecvanță a sistemului energetic, realizat de Transelectrica.
Prețul certificatelor explodează
Complexul trebuie să achiziționeze circa 7,5 milioane de certificate de CO2 aferente producţiei de 8,5 TWh de anul trecut. Un calcul sumar arată că la un cost de 40 euro/certificat, CE Oltenia va avea nevoie de 300 de milioane de euro. Deja prețul ajunsese la 40 de euro, certificatul ajungând la sfârșitul martie la 42 de euro, după ce la mijlocul lunii atinsese recordul de 43 euro/t CO2, pe fondul creșterii prețului energiei electrice, gazelor și pieței globale de acțiuni.
Comisia Europeană și-a propus să reformeze în acest an sistemul de alocări și de tranzacționare a certificatelor de emisii (EU ETS – sistemul de tranzacții de emisii al UE), pentru că, de la lansarea sa în anul 2005, el nu a contribuit conform așteptărilor la reducerea emisiilor. Reforma acestui sistem va duce, printre altele, la reducerea certificatelor de emisii aflate în circulație, ceea ce va însemna creșterea și mai accelerată a prețurilor
Se așteaptă undă verde de la Bruxelles
CE Oltenia are un plan de restructurare, care este încă analizat de Comisia Europeană. El prevede închiderea unor grupuri pe cărbune cu o capacitate totală de 1.650 MW (înlocuite cu grupuri noi pe gaze - circa 1.300 MW și cu parcuri fotovoltaice - circa 700 MW). În prezent, Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române complexului energetic sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.
La fiecare MWh produs, termocentralele de la CE Oltenia eliberează în atmosferă 0,9 tone de noxe.