x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Primul caz uman de gripă aviară H3N8, confirmat în China. Cum ne protejăm de infectare

Primul caz uman de gripă aviară H3N8, confirmat în China. Cum ne protejăm de infectare

de Monica Cosac    |    28 Apr 2022   •   07:20
Primul caz uman de gripă aviară H3N8, confirmat în China. Cum ne protejăm de infectare

China a anunțat că a înregistrat primul caz infecție umană cu tulpina H3N8 de gripă aviară, însă autorităţile sanitare de la Beijing au declarat că, din primele date, riscul de transmitere de la o persoană la alta ar fi redus.

Despre tulpina H3N8 se cunoaşte că infectează caii, câinii şi focile, însă nu fusese detectată anterior la om. Specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică au creionat câteva recomandări pentru populație, astfel încât să scadă riscul de infectare cu virusurile gripei aviare.

Ministerul Sănătăţii din China a anunțat, marţi, că un băiețel în vârstă de patru ani din provincia Henan a fost testat pozitiv pentru tulpina H3N8, după ce a fost internat la începutul lunii aprilie cu febră şi alte simptome de gripă. Niciun contact apropiat al copilului nu a fost infectat cu virusul, a declarat Comisia Națională de Sănătate, într-un comunicat citat agențiile de presă internaționale.

Băiatul a fost în contact cu diverse animale și păsări, inclusiv găini și corbi, deoarece familia acestuia are o fermă de pui şi locuieşte într-o zonă în care sunt prezente raţe sălbatice. De asemenea, potrivit ministerului Sănătăţii din China, cazul băiatului rezultă dintr-o „transmitere punctuală interspecii”, iar riscul de apariție a unei epidemii la scară largă este redus. 

Cu toate acestea, autoritățile sanitare au transmis locuitorilor din zonă să nu se apropie de păsările moarte sau bolnave şi să meargă la medic în caz de febră sau simptome respiratorii.

Risc de recombinare a virusurilor aviare

Varianta H3N8 a fost confirmată anterior în mai multe zone ale lumii, fiind o tulpină comună la păsări, cabaline (cai, măgari, catâri, zebre) și câini și chiar a fost găsită la foci, însă nu au fost raportate până acum cazuri umane de H3N8.

Analizele secvenței genomului întreg indică faptul că tulpina H3N8 depistată în acest caz uman este un virus recombinat, cu gene de la virusuri care au fost detectate anterior la păsări de curte și păsări sălbatice, a declarat Nicola Lewis, expert în gripă la Royal Veterinary College din Marea Britanie, citată de Reuters. 

Specialiștii spun, de asemenea, că în cazul acestui virus se justifică o supravegherea extinsă, deoarece populațiile uriașe ale Chinei, atât de păsări de crescătorie, cât și de păsări sălbatice din multe specii, oferă un mediu ideal pentru ca virusurile aviare să se amestece și să sufere mutații. Unii infectează sporadic oamenii, de obicei fiind vorba despre cei care lucrează cu păsări de curte.

Crescătoriile de păsări din China reprezintă un uriaș „rezervor” pentru virusurile care provoacă gripa aviară. Evoluția acestor virusuri reprezintă o reală îngrijorare pentru oamenii de știință, din cauza posibilelor mutații care ar putea conduce la un agent patogen care să se transmită cu ușurință de la om la om și să provoace, astfel, o pandemie.

Anul trecut, tot China a raportat primul caz de infectare la om cu o tulpină rară de gripă aviară cunoscută sub numele de H10N3. De asemenea, în 2021, guvernul chinez a raportat către Organizația Mondială a Sănătății un număr de 21 de infecții umane cu tulpina H5N6 a virusului gripei aviare. 

Ce recomandă specialiștii INSP pentru evitarea infectării

După apariția cazurilor de infectare umană cu virusuri de gripă aviară de anii trecuți, specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică au creionat câteva recomandări pentru populație și dau informații utile cu privire la prepararea alimentelor, astfel încât să scadă riscul de infectare cu aceste tipuri de virusuri. 

Măsurile generale recomandate populației sunt următoarele: 

- spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului, se şterg mâinile cu alcool sanitar; 

- nu manipulaţi păsări moarte;

- supravegheaţi copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave; 

- cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate; 

- anunțați medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;

- acordaţi tot sprijinul personalului sanitar și autorităţilor veterinare.

Legat de felul în care trebuie preparată hrana, specialiștii ne dau următoarele sfaturi:

  • separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;

  • nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate;

  • spălați-vă pe mâini înainte, între și după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic; 

  • nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic;

  • carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C;

  • înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar după aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun;

  • nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic;

  • după manipularea păsărilor sau ouălor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.

×