CSM urmeaz să valideze, în ședința de astăzi a Plenului, rezultatul concursului pentru ocuparea funcției de procuror șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, după ce, în urmă cu două zile, procurorul Adina Florea, care a pus-o sub acuzare pe Kovesi, a obținut aproape punctajul maxim. În timp ce CSM va definitiva această chestiune, USR se pregătește să depună un proiect legislativ pentru desființarea SIIJ, iar, la Guvern, premierul a rupt „din fașă” o încercare a ministrului Justiției, Ana Birchall, de a “detona” politic secția care investighează infractorii în robă.
Clasată pe primul loc, în urma concursului pentru ocuparea șefiei Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, Adina Florea atrage atenția, în proiectul de management depus la CSM, că, în acest moment, există amenințări la adresa acestei structuri de parchet. Concret, Florea identifică drept amenințări “presiunile exercitate prin campaniile de presă cu privire la dosarele penale având ca obiect magistrații, existența unui sentiment de insecuritate privind garantarea independenței și protecției magistraților”, dar și “frecvența modificărilor legislative care îngreunează asimilarea și punerea lor coerentă și corectă în practică, în timp rezonabil”.
Adina Florea a obținut, la concursul organizat pentru conducerea SIIJ, 9,86 de puncte din 10 posibile, în timp ce contracandidații săi, Sorin Iasinovschi și celebrul Bogdan Pîrlog, au strâns 8,85 puncte, respectiv 3,25 puncte.
Avertisment ferm
Adina Florea devoalează, în proiectul managerial depus, modul în care va conduce Secția, complet opus practicilor de la DNA, din timpul mandatului Laurei Kovesi. “Principalul scop al SIIJ este de a asigura întregul corp al magistraților că măsurile cu caracter penal au o bază factuală certă, fără a avea drept scop anularea independenței magistratului, ci, dimpotrivă, întărirea ei, și nici obținerea unor soluții neconforme cu adevărul obiectiv sau care au drept scop anihilarea unor persoane apreciate incomode la un moment dat”. Florea mai scrie că urmărește “asigurarea unor garanții reale că magistratul nu poate să fie urmărit penal pe baza unor denunțuri obținute prin constrângere, pe baza unor sesizări din oficiu, care nu au la bază elemente factuale concrete și care nu oferă indicii de săvârșire a unor fapte prevăzute de legea penală”. Nu în ultimul rând, Adina Florea mai arată că “SIIJ își va dovedi eficiența în a rezista presiunilor nelegale exercitate asupra judecătorilor, în vederea asigurării independenței acestora, precum și în asigurarea unor activități guvernate de principiul legalității și imparțialității, activitate ce este desfășurată de procurori, precum și în cercetarea tuturor infracțiunilor de corupție, spălare de bani, constatate și documentate în rândul magistraților”.
Decizii importante
În ședința de astăzi, Plenul CSM urmează să valideze rezultatele concursului pentru numirea procurorului șef al SIIJ, organizat în perioada 15 mai – 18 iunie, dar și rezultatele concursului pentru numirea procuroilor de execuție care urmeaz să activeze în cadru acestei secții. Anterior, Plenul CSM a acordat avizul conform pentru suplimentarea numărului de funcții la SIIJ, cu 16 posturi de ofițeri de poliție judiciară, conform ordinului procurorului general interimar, Bogdan Licu, din 15 mai 2019.
Tot astăzi, CSM urmează să dispună măsurile legale cu privire la cererea formulată de fostul procuror șef al SIIJ, Gheorghe Stan, referitoare la rezervarea unui post de procuror în cadrul secției, până la finalizarea mandatului său de judecător la Curtea Constituțională. Un alt punct pe ordinea de zi a Plenului este avizarea Raportului de activitate al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție pentru anul 2018.
Ana Birchall, în conflict cu Viorica Dăncilă
Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a devenit obiect al unor presiuni fără precedent exercitate pe față, încă de la înființarea ei, în anul 2018, dar accentuate după ce Adina Florea a început urmărirea penală, în două dosare, împotriva Laurei Codruța Kovesi. Mai multe ONG-uri apropiate sistemului cotrolat de Augustin Lazări și Laura Kovesi au făcut demersuri în mai multe instanțe, pentru a sesiza Curtea de Justiție a UE, cu efect urmărit desființarea SIIJ. După alegerile din 26 mai și, mai ales, după decapitarea politică a lui Liviu Dragnea, presiunile au început să apară inclusiv din interiorul Guvernului. Pe surse, noul ministru al justiției, Ana Birchall, ar fi insistat pe lângă primul ministru să se opereze câteva modificări legislative cu privire la SIIJ, în special ca activitatea procurorilor secției să fie evaluată de Ministerul Justiției și nu de Plenul CSM, așa cum prevede, în prezent, legea. Un prim pas pentru controlul unor părți din sistem asupra SIIJ. Propunerea a scos din sărite mai mulți mebrii ai Guvernului, inclusiv pe secretarul general Toni Greblă, iar în cele din urmă Viorica Dăncilă i-a “retezat-o” Anei Birchall, spunându-i că Guvernul nu se implică în activitatea SIIJ. Mai mult, în presă au apărut informații porivit cărora Dăncilă și-ar fi exprimat regretul că a propus-o pe Ana Birchall în funcția de ministru al Justiției
USR are agendă proprie în legătură cu această structură de parchet
Înaintea moțiunii de cenzură de marți, deputatul USR Stelian Ion dădea ca sigură depunerea la Parlament a unui proiect de lege prin care Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să fie desființată. “De la înfiinţarea acestei secţii am spus că este o mare greşeală. Lucrul acesta a fost confirmat şi de Comisia de la Veneţia şi de atitudinea generală a magistraţilor pe care am văzut-o ca reacţie faţă de existenţa şi activitatea acestei secţii şi mai ales de activitatea concretă din ultimul timp. Ni se confirmă toate temerile, în sensul în care pare că secţiile astea se ocupă mai mult de vendete şi de răfuieli cu procurorii care au îndrăznit să acceseze fapte de corupţie importante. Nu trebuie să uităm de unde a venit, a venit din mintea lui Liviu Dragnea şi din dorinţa lui de a-şi subordona şi a găsi un instrument de subordonare a magistraţilor, de subminare a acestei puteri. Urmează să îl depunem. Îl depunem mâine (astăzi – n.red.)”, a spus deputatul. Ieri, însă, după ce moțiunea a picat, proiectul nu figura ca depus la Camera Deputaților sau la Senat.
Rezultatul concursului pentru preluarea șefiei SIIJ vor fi validate, azi, de CSM. Aflată pe primul loc, la puncte, Adina Florea atrage atenția că Secția nu va opera cu practicile „altor structuri de parchet”, care folosesc denunțuri luate sub constrângere sau urmărirea penală acolo unde nu există fapte penale