x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iubitorii de animale au pus ochii pe industria cosmetică

Iubitorii de animale au pus ochii pe industria cosmetică

de Adrian Stoica    |    28 Iul 2023   •   08:40
Iubitorii de animale au pus ochii pe industria cosmetică

Comisia Europeană va lua măsuri mai dure pentru a impune interzicerea utilizării animalelor drept cobai în industria cosmetică, după ce o inițiativă cetățenească în acest sens a reușit să strângă peste 1,2 milioane de semnături.

Inițiatorii demersului spun că 72% dintre adulții din statele membre ale UE sunt de acord că este momentul potrivit pentru ca UE să pună la punct o foaie de parcurs care să conțină ținte concrete, măsurabile, cu termene clare pentru a pune capăt testelor pe animale în una dintre cele mai bogate industrii din lume. Inițiativa cere Executivului de la Bruxelles să acorde prioritate dezvoltării și validării metodelor non-animale ca parte integrantă a tuturor inițiativelor UE de cercetare, inovare și educație. În UE, vânzarea produselor cosmetice testate pe animale fost interzisă din 2013, dar Comisia Europeană recunoaște că testarea pe animale este permisă încă în majoritatea țărilor. 

 

Intitulată „Salvați produsele cosmetice fără cruditate - Angajați-vă pentru o Europă fără testare pe animale”, inițiativa a fost primită foarte bine în toate statele UE, dovadă fiind numărul de semnături strânse. Cele mai multe au venit din Germania (257.988) și Franța (248.070). De la iubitorii de animale din România au venit 50.033 de semnături, ei fiind însă întrecuți de cei din Bulgaria, care au strâns 54.137. Cei mai puțini interesați de cruzimea față de animale au fost ciprioții, ei trimițând la Bruxelles doar 536 de semnături de susținere.

 

Legislație există, dar este ignorată

 

Protecția și bunăstarea animalelor sunt prevăzute în Directiva 2010/63/UE. De altfel, bunăstarea animalelor constituie o valoare a Uniunii, consacrată în articolul 13 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Conform acestei directive, utilizarea animalelor în scopuri științifice sau educative trebuie luată în considerare doar în cazurile în care nu există o alternativă. Documentul mai stabilea că până în 2019 și ulterior la fiecare cinci ani, în baza informațiilor primite de la statele membre, Comisia Europeană trebuie să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prevederilor directivei. Cu toate acestea, inițiatorii demersului cetățenesc susțin că prevederile acestei directive sunt încă ignorate în industria cosmeticelor.

 

Pentru ca o inițiativă cetățenească să fie luată în considerare de Comisia Europeană, sunt necesare semnături de la cel puțin un milion de cetățeni din cel puțin șapte state membre ale UE. Acest demers este unul dintre instrumentele inovatoare cheie pentru promovarea democrației participative la nivelul UE.

 

Ce răspunde Comisia Europeană

 

Inițiativa cetățenească a fost dezbătută în sesiunea plenară a Parlamentului European din data 10 iulie 2023, iar pe 25 iulie Comisia Europeană a adoptat un răspuns. Astfel, ea se angajează să lanseze o nouă foaie de parcurs, cu un set de acțiuni legislative și nelegislative pentru a reduce în continuare testarea pe animale. De asemenea, în ceea ce privește modernizarea științei, Comisia „își va continua sprijinul ferm pentru cercetarea și pentru dezvoltarea de alternative la testarea pe animale și va explora posibilitatea de a coordona activitățile statelor membre în acest domeniu”. În răspunsul său, Comisia subliniază că Regulamentul UE privind produsele cosmetice interzice deja introducerea pe piață a produselor cosmetice care au fost testate pe animale. „Cu toate acestea, interdicția nu se extinde la testele de siguranță necesare pentru a evalua riscurile pe care le prezintă substanțele chimice pentru lucrători și mediu în conformitate cu Regulamentul UE privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricția substanțelor chimice (REACH). Interfața dintre cele două acte legislative este în prezent evaluată în două cauze în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Comisia va lua în considerare rezultatul cauzelor în justiție, având în vedere eventualele modificări legislative viitoare”, se arată în răspunsul citat.

 

Ce arată statisticile

 

Potrivit unei analize realizate în urmă cu câțiva ani de organizația pentru protecția animalelor Vier Pfoten, la nivel mondial, peste 100 de milioane de animale sunt folosite în experimente în fiecare an.

Animalele folosite la teste sunt rozătoare, pești, păsări, iepuri, câini, pisici, cai, porci, oi și primate. Piața globală a produselor cosmetice a fost evaluată la 532,43 de miliarde de dolari în 2017 și se estima că ea va atinge o valoare de piață de aproape 1.000 de miliarde de dolari până în 2023, potrivit unui raport realizat de OrbisResearch.com.

 

×
Subiecte în articol: protecţie animale Comisia Europeana