x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei – 3 iunie 1990

Radiojurnalul zilei – 3 iunie 1990

03 Iun 2010   •   00:00

Începând cu 1990, a crescut şi în România interesul pentru persoanele defavorizate. În luna mai, CPUN aprobase un decret-lege cu privire la organizarea şi funcţionarea leagănelor, a caselor de copii şi a şcolilor speciale pentru minorii inadaptaţi. La începutul lui iunie s-a constituit şi o "Comisie pentru rezolvarea sesizărilor şi doleanţelor tuturor cetăţenilor ţării". La Arad s-a desfăşurat primul congres al asociaţiilor handicapaţilor neuromotori din România, iar, în Capitală, revoluţionarii din decembrie '89 au protestat în faţa ambasadelor URSS şi SUA.


O COMISIE PENTRU REZOLVAREA DOLEANţELOR
În sesiunea Cnsiliului Provizoriu de Uniune Naţională din luna mai 1990 a fost aprobat decretul-lege cu privire la organizarea şi funcţionarea leagănelor, a caselor de copii şi a şcolilor speciale pentru deficienţi minori inadaptaţi.
Prin acest decret s-au dublat fondurile necesare pe anul 1990 şi s-a triplat numărul personalului angajat.
La aceste măsuri luate de stat, de îmbunătăţire a condiţiilor pentru ocrotirea, educarea, şcolarizarea şi pregătirea profesională a peste 120.000 de copii, se adaugă fondurile şi mijloacele materiale provenite prin grija unor instituţii de caritate, asociaţii, fundaţii şi culte religioase din ţară şi din străinătate.
În vederea unei bune coordonări a folosirii tuturor mijloacelor băneşti şi materiale destinate copiilor din această categorie şi pentru ca acestea să fie echitabil distribuite, Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională a autorizat Comisia pentru rezolvarea sesizărilor şi doleanţelor tuturor cetăţenilor ţării să instituie coordonarea tuturor acţiunilor menite să îmbunătăţească şi să supravegheze viaţa acestor copii.
În acest scop, sunt invitate la sediul Comisiei pentru rezolvarea sesizărilor şi doleanţelor tuturor cetăţenilor ţării marţi 5 iunie 1990, ora 10:00 următoarele instituţii să-şi trimită reprezentanţii:
Ministerele Sănătăţii, Învăţământului, Muncii şi Ocrotirilor Sociale, Finanţelor, Economiei Naţionale şi Cultelor, Crucea Roşie, Asociaţia Caritas, Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică, Biserica Evanghelică, Biserica Greco-Catolică, Asociaţia handicapaţilor, Asociaţia handicapaţilor psihic, Asociaţia handicapaţilor din Arad, Asociaţia drepturilor omului şi dialog social.
Totodată, se face apel şi la alte instituţii, organizaţii politice şi nepolitice, centale şi locale, care consideră că pot sprijini acţiunile menite să îmbunătăţească viaţa, educarea şi şcolarizarea copiilor din categoriile arătate, să-şi trimită reprezentanţii.
Relaţiile se pot obţine la sediul Comisiei pentru rezolvarea sesizărilor şi doleanţelor tuturor cetăţenilor ţării, din Strada Apolodor numărul 17, Bucureşti.


REVOLUŢIONARII PROTESTEAZĂ
"Asociaţia 16-21 Decembrie" împreună cu "Alianţa Poporului" au organizat ieri-seară un marş de protest în faţa ambasadelor Uniunii Sovietice şi Statelor Unite la Bucureşti împotriva "înţelegerilor de la Malta şi Washington".
Manifestaţia, care s-a desfăşurat într-o atmosferă paşnică, a inclus în "itinerariul" său şi Televiziunea, unde au cerut, după cum a declarat un purtător de cuvânt al acestui marş - domnul Ştefan Broştian - o televiziune cu adevărat liberă.
Purtătorul de cuvânt al demonstranţilor a subliniat că aceştia se vor reîntoarce în Piaţa Universităţii din Bucureşti, locul unei manifestaţii de lungă durată - solicitând un dialog cu guvernul pentru o televiziune liberă, pentru o Constituţie democratică.


RESPECT PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP
La Arad s-au deschis astăzi, din iniţiativa unui comitet de organizare al cărui preşedinte este dna inginer Monica Antoci, lucrările primului congres al asociaţiilor handicapaţilor neuromotori din România. Participă reprezentanţii asociaţiilor judeţene constituite până în prezent, ai altor asociaţii, societăţi şi ai unor partide, precum şi invitaţi de peste hotare.
Congresul - având ca deviză "Handicapatul are dreptul la respect" ­ cuprinde următoarele puncte la ordinea de zi: introducerea în viitoarea constituţie a României a unui articol referitor la fiinţa umană handicapată; efectuarea unui recensământ al persoanelor handicapate din România; emiterea unui pachet de legi care să asigure handicapaţilor un trai decent; asigurarea posibilităţilor de calificare într-o meserie în funcţie de natura handicapului diagnosticat; crearea unui Consiliu Naţional care să prezinte în faţa Parlamentului şi Guvernului problemele specifice ale handicapaţilor şi să contribuie la implicarea Ministerelor Muncii, Învăţământului şi Sănătăţii într-un Departament Guvernamental care să iniţieze un cadru legal favorabil handicapaţilor.
Congresul militează pentru asigurarea permanentă şi definitivă a securităţii economice şi sanitare a handicapaţilor şi pentru protejarea acestora împotriva oricărui tratament degradant.
La această oră, lucrările Congresului continuă.


PELERINAJE RELIGIOASE ÎN DUMINICA MARE
Creştinii din întreaga lume sărbătoresc în această duminică (la 50 de zile după Paşti şi la 10 zile de la Înălţare) momentul pogorârii Harului Sfântului Duh peste Apostolii Mântuitorului, Iisus Hristos. Teologia creştină identifică acest eveniment cu întemeierea primei Comunităţi Creştine Universale. Totodată, Sfinţii părinţi ai Bisericii au găsit acestei a 50-a zile de după Paşti echivalenţa calendaristică a sărbătorii romane a Rosaliilor - sărbătoare a florilor, a fertilităţii.
La noi a fost duminica Rusaliilor, sau, cum se spune în popor, Duminica Mare în care au avut loc adevărate pelerinaje la bisericile şi mănăstirile care au acest hram al Rusaliilor.
În această zi au fost sfinţite ramuri de tei, nuc sau mesteacăn - toate închipuind limbile de foc prin care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Apostolilor care aveau să propovăduiască Evanghelia la toate neamurile, întemeind astfel Biserica Creştină Universală.


COMEMORAREA GRĂNICERILOR NĂSĂUDENI
Astăzi, în ziua de Rusalii, la Salva, judeţul Bistiţa-Năsăud, pe platoul Mocirla vor fi marcaţi 227 de ani de la răscoala grănicerilor năsăudeni conduşi de Tănase Todoran, din satul Dichigiu. Răscoala a fost înfrântă de trupele habsburgice, iar conducătorul ei, în vârstă de peste 100 de ani, a fost tras pe roată în toamna anului 1763, cu 21 de ani înaintea lui Horea şi Cloşca.
În memoria eroilor, la întâlnirea locuitorilor judeţului Bistriţa-Năsăud cu cei ai comunelor grănicereşti, de pe câmpia Mocirla de lângă Salva vor avea loc slujbe religioase şi sfinţirea "Troiţe în libertate".


ATENTAT ÎN CEHOSLOVACIA
O bombă artizanală a explodat ieri în cartierul vechi din Praga rănind douăzeci de persoane între care şi o turistă vest-germană. Motivele exploziei sunt încă misterioase şi poliţia a făcut apel la populaţie pentru a colabora în depistarea autorilor atentatului. Un purtător de cuvânt al Forumului Civic a exprimat indignarea faţă de această provocare pe care a calificat-o ca o încercare de destabilizare a situaţiei la o săptămână înaintea desfăşurării primelor alegeri libere din Cehoslovacia.


ZILELE MARII BRITANII, ÎN URSS
Prinţesa Anne se află de ieri la Kiev, unde urmează să inaugureze o manifestare intitulată "Zilele Marii Britanii", a anunţat Agenţia TASS. Anterior, prinţesa a vizitat oraşul Volgograd (fostul Stalingrad). Este prima vizită oficială în Uniunea Sovietică a unui reprezentant al familiei regale britanice.


CIPRIAN PORUMBESCU, COMEMORAT ÎN SATUL NATAl
Astăzi la Stupca, satul copilăriei lui Ciprian Porumbescu, a avut loc prima manifestare comemorativă liberă, dedicată compozitorului la 107 ani de la moartea sa. Acţiunea organizată din iniţiativa Societăţii culturale "Ştefan cel Mare" din Suceava a reunit un număr mare de participanţi printre care şi oaspeţi din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.
Manifestări omagiale astăzi şi la Blaj, dedicate ilustrului cărturar Iacob Mureşanu. Din suita de acţiuni amintim o evocare intitulată "Semnificaţia Câmpiei Libertăţii pentru români" şi un concert coral cu participarea unor renumite formaţii ale genului din Constanţa, Braşov, Sibiu, Bistriţa - judeţul Alba şi Blaj. Cu acelaşi prilej pe Câmpia Libertăţii au fost depuse jerbe şi buchete de flori la ansamblul monumental Gloria şi la cele 24 de busturi de bronz reprezentându-i pe cei mai de seamă revoluţionari şi cărturari români.


MODERNIZĂRI LA SUCEAVA
La Suceava se extinde linia de troleibuze cu încă aproape 15 kilometri. Vor fi conectate la noul mijloc de transport trei importante puncte de penetraţie: Gara Suceava Nord, cartierul Burdujeni şi Întreprinderea de Rulmenţi, din zona vestică a oraşului.


EXPOZIŢIE DE PICTURĂ
Ieri a fost vernisată în foaierul Teatrului Dramatic din Braşov expoziţia de desene ale copiilor - câştigători ai concursului lansat de Asociaţia "Jean-Louis Calderon", de Filiala Braşov a Societăţii de Cruce Roşie şi de Gazeta de Transilvania. Până la 7 iunie, expoziţia poate fi vizitată zilnic între orele 10:00 şi 16:00.

Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Direcţia Patrimoniu

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani