x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Razie ANPC la ouă: expirate, cu ștampilă falsă sau ținute la temperaturi de clocire

Razie ANPC la ouă: expirate, cu ștampilă falsă sau ținute la temperaturi de clocire

de Diana Scarlat    |    14 Apr 2022   •   07:25
Razie ANPC la ouă: expirate, cu ștampilă falsă sau ținute la temperaturi de clocire

Ouăle devin periculoase, înainte de Paște, dacă nu sunt foarte bine verificate. Mulți comercianți profită de nevoia consumatorilor din această perioadă și scot la vânzare ouă vechi sau ținute în condiții improprii.

Mai ales acum, când toate produsele s-au scumpit, cei mai mulți români caută prețuri cât mai mici, însă toxiinfecția alimentară care poate fi provocată de ouăle vechi se plătește apoi mult mai scump. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) face razii printre comercianții de ouă, în aceste zile, pentru a-i descuraja pe cei care i-ar putea îmbolnăvi pe români.

Tarabele din piețe sau locurile neautorizate de vânzare a produselor perisabile sunt luate cu asalt mai ales de românii săraci care speră să facă mici economii, pentru masa de Paște. Ouăle pot fi cumpărate și la jumătate de preț față de cele din magazine, dacă se aleg acei comercianți care vând la tarabe sau chiar direct pe trotuar ori din portbagajul mașinii. Cu toate acestea, pericolele la care se expun astfel oamenii sunt extrem de mari. Ouăle acoperite de mizerie, uneori chiar de fulgi necurățați, prezintă pericol de infectare cu Salmonella, iar cele ținute la temperaturi foarte ridicate, așezate chiar la soare, de multe ori, au condiții optime mai degrabă pentru clocire, nicidecum pentru a ajunge pe masa de sărbători. Uneori se întâlnesc astfel de nereguli și în magazine și la producătorii care le ambalează neregulamentar. ANPC a descins în forță pentru verificare modului în care sunt comercializate produsele-vedetă ale acestui moment: ouăle. „Dacă nici de sfintele sărbători unii comercianți nu înțeleg să-și respecte cumpărătorii, mă întreb dacă mai există vreo șansă să o facă. A fi producător român nu înseamnă că ai mai puține reguli de respectat în raport cu consumatorul, cetățean român și el. Prea multe amenzi date unor operatori economici pentru care Paștele reprezintă doar o șansă de câștig și atât”, explică Horia Constantinescu, președintele ANPC. 

Comercianții sunt vânați de inspectori

Doar ieri s-au făcut 114 controale, în toată țara, aplicându-se amenzi contravenționale în valoare totală de 380.000 lei. Acestor măsuri li s-au adăugat până acum și oprirea definitivă de la comercializare a tuturor ouălor sparte sau cu termenul de valabilitate depășit, precum și oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor a unui magazine și a unui raion specializat din altul. Printre cel mai des întâlnite nereguli se numără neconcordanțe între prețul de la raft și cel de la casa de marcat; vânzarea unor ouă cu data durabilității minimale (DDM) depășită; comercializarea unor ouă fără data durabilității minimale menționată pe coajă; ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, așezate alături de cele conforme. De asemenea, spații de depozitare improprii cu rugină, scurgeri de conținut; expunerea la vânzare a ouălor în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate; nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte și vopsite. Comercializarea de ouă vrac, fără afișarea informațiilor de caracterizare prevăzute în lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de creștere a păsărilor etc.) sau a prețului acestora, la raft este, de asemenea, contravenție. La fel este și lipsa certificatului sau a autorizației de producător sau comercializarea ouălor fără documente de proveniență a mărfii. Acțiunile de control vor continua în zilele următoare.

Ce trebuie verificat pe ștampilă

Cumpărătorii trebuie să fie foarte atenți la ștampila de pe ou. Din păcate, mulți români nu știu cum trebuie să arate și ce trebuie să verifice. Sunt foarte multe ouă cu ștampila ștearsă, dublată sau neconformă cu standardele legale. „Ceea ce trebuie să verifice cumpărătorii, în această perioadă, este ștampila de pe ou. „Perioada de valabilitate al unui ou este de 28 de zile, iar cumpărătorii ar trebui să fie foarte atenți la data de pe ștampilă și să le aleagă pe cele care au valabilitatea mai mare. Le recomand ouăle românești, marcate «RO», pentru că avem și noi producători foarte buni, iar la ștampilă trebuie să fie atenți la data durabilitățiii minimale - «DDM» -, astfel încât să le aleagă pe cele care expiră mai târziu”, a explicat, pentru Jurnalul, Paul Anghel, director general ANPC.

×