Se numeşte iCub. Este un roboţel de un metru înălţime, care într-o bună zi poate deveni celebru pentru că a învăţat să vorbească prin aceleaşi metode utilizate de copii.
Se numeşte iCub. Este un roboţel de un metru înălţime, care într-o bună zi poate deveni celebru pentru că a învăţat să vorbească prin aceleaşi metode utilizate de copii.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Plymouth (Marea Britanie) lucrează la un proiect desprins parcă din “Războiul Stelelor”. Celebra trilogie regizată de George Lucas i-a inspirat pe cercetătorii britanici care l-au creat pe roboţelul iCub. Departe de a descifra milioane de forme de comunicare asemenea roboţilor din “Războiul Stelelor”, iCub va încerca să înveţe limbajul uman prin metode specifice oamenilor.
Cercetătorii îl vor învăţa să vorbească aşa cum ar proceda în cazul unui copil de 1 an aflat în plin proces de asimilare a limbajului. Roboţelul iCub va trebui chiar să facă faţă testelor de recunoaştere a unor obiecte, culori şi forme. De exemplu, i se va cere să aducă jucăria sau să pună cercul de culoare roşie în forma corespunzătoare. Pe măsură ce limbajul lui se va dezvolta, susţin cercetătorii, iCub va fi capabil să verbalizeze acţiunile pe care le face prin propoziţii simple de genul “robotul merge”. Puţin cam artificial, nu-i aşa? Dar planurile cercetătorilor nu se opresc aici. Ei sunt convinşi că limbajul roboţelului se va dezvolta în funcţie de comportamentul social şi aptitudinile acumulate în timp. Exact aşa cum un copil învaţă să vorbească imitându-şi părinţii şi interacţionând cu mediul care îl înconjoară, afirmă cei care se ocupă de “educaţia” lui iCub. Ei merg mai departe şi spun chiar că “această experienţă este primul pas spre punerea la punct a roboţilor sociali, care se vor afla în căminul viitoarelor generaţii.