x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special “Tichia de mărgăritar”. În doar două luni și un pic, Guvernul a băgat 47 de milioane de euro în săli de sport școlare la sat

“Tichia de mărgăritar”. În doar două luni și un pic, Guvernul a băgat 47 de milioane de euro în săli de sport școlare la sat

de Ion Alexandru    |    01 Sep 2022   •   07:50
“Tichia de mărgăritar”. În doar două luni și un pic, Guvernul a băgat 47 de milioane de euro în săli de sport școlare la sat

În timp ce școlile din mediul rural se confrontă cu o criză acută a grupurilor sanitare, Compania Națională de Investiții a contrfactat, numai în această vară, servicii de prioiectare, asistență tehnică și lucrări pentru construirea a nu mai puțin de 30 de săli de sport la sat și a unui bazin de înot olimpic, tot la țară, în valoare totală de peste 226,4 milioane de lei.

 

Toate sălile de sport care vor fi ridicate în mediul rural au destinația “educație fizică școlară”, însă majoritatea nu sunt conectate la rețeaua de canalizare, iar combustibilii care vor fi utilizați pentru încălzirea incintelor vor fi gazul natural sau lemul.

Începând cu a doua jumătate a lunii iunie a acestui an, când toată lumea se pregătea, mai mnult sau mai puțin, să intre în vacanța de vară, Compania Națională de Investiții (CNI), structură aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, a demarat în forță un nou pachet de contracte, vizând ridicarea, în mediul rural, a unor săli de sport școlare sau chiar a unor baze sportive, pachet care a continuat până la finalul lunii august.

Conform portalului SEAP (Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice), numai vara aceasta au fost contractate lucrări și servicii care au legătură cu aceste obiecte de investiții, în valoare totală de 226.279.746,23 de lei cu TVA inclusă, ceea ce, la cursul de schimb oficial, înseamnă 46.210.706,4 euro. Aproape toate contractele încheiate cu acest scop au făcut obiectul unei proceduri simplificate de selecție de oferte, Compania Națională de Investiții preferând această procedură, în ciuda faptului că fiecare astfel de contract depășea, în cele mai multe cazuri, suma de un milion de euro.

 

Fără calanizare, între 5,5 și 7,1 milioane, cu canalizare sare de 15 milioane, în unele cazuri

 

Afacerile se traduc în contractarea de “proiectare, faza de adaptare la amplasament, execuția de lucrări și asistență tehnică” pentru obiectivele de investiții în mediul rural și constau, pentru perioada de referință, în 30 de săli de sport școlare.

Astfel, în satul Galgau, judeșul Sălaj, se va ridica o sală de sport școlară în valoare de 5.489.509,68 lei fără TVA, iar în satul Lerești, județul Argeș, se construiește o sală de sport cu tribună de 180 de locuri, în valoare de 7.118.186,5 lei fără TVA. În satul Hartop, județul Suceava, se ridică o sală de sport școlară în valoare de 5.453.282,21 lei fără TVA, la Racoviță, județul Sibiu, se construiește o sală de educație fizică școlară încălzită cu gaz, în valoare de 5.975.399,84 leri fără TVA. La Oltenița, județul Călărași, numai proiectarea sălii de sport va costa 1,8 milioane de lei fără TVA.

Avem, însă, în satul Pischia, județul Timiș, un contract de 15.156.002 lei fără TVA, pentru construirea unei săli de scolare, de data aceasta cu canalizare, dar încălzită cu combustibil solid.

 

Fără număr, fără număr!

 

În pachetul de contracte încheiate, vara aceasta, de Compania Națională de Investiții, se regăsesc și alte obiective similare. Avem săli de sport în construcție în Sat Izvorul, județul Giurgiu, în Sat Bungetari, județul Vrancea, în Sat Secuieni, județul Neamț, în Sat Adjudeni, județul Neamț, în Sat Chiselet, județul Călărași, în Sat Brusturi, județul Neamț, în Sat Oinacu, județul Giurgiu, în Sat Podu Nărujei, județul Vâlcea, în Sat Călugăreni, județul Gorj, în Sat Cujmir, județul Mehedinți, în Sat Sinești, județul Vâlcea, în Sat Sacalaz, județul Timiș, în Sat Zidurile, județul Dâmbovița, în Sat Boroaia, județul Suceava, în Sat Motca, județul Iași, în Sat Patrangeni, județul Alba, în comuna Cefa, județul Bihor, în Valea lui Mihai, județul Bihor, în Sat Făgărașu Nou, județul Tulcea, în Sat Doljești, județul Neamț, în Sat Iacobeni, județul Botoșani, în Sat Felnac, județul Arad, în Sat  Sâmbăta Nouă, județul Tulcea, precum și în Sat Valea cu Apă, județul Gorj.

 

Asociere de firme care apare des pe lista câștigătorilor

 

De asemenea, pe lista investițiilor CNI din această vară se mai regăsește și un bazin de înot olimpic, în Sat Sâncrăieni, județul Harghita, obiectiv pentru care autoritatea contractrantă va plăti suma de 17.875.417 lei fără TVA.

În ceea ce privește sălile de sport, multe dintre ele sunt prevăzute cu tribune, cu câte 180 de locuri. Interesant este, în cazul acestor 30 de contracte parafate vara aceasta, că apare frecvent ca și câștigătoare a procedurilor simplificate organizate de CNI, asocierea dintre companiile SC Simion Construct SRL și SC MTA Structural Engineering SRL.

 

 

În primul an al pandemiei, aceste investiții au atins un miliard de lei

 

Genul acesta de investiții guvernamentale a devenit o constantă încă din timpul Guvernului Năstase, însă cea mai mare amploare a acestor afaceri a fost cunoscută în timpul guvernării “portocalii”, când la conducerea Ministerului Dezvoltării se afla Elena Udrea, iar la șefia CNI se afla ex-prietena acesteia, Anamaria Topoliceanu.

Însă contractele care vizează construcția de săli de sport și de bazine de înot la sat au continuat sub toate guvernările, ba chiar ți în primul an al pandemiei de Covid-19, când CNI a încheiat contrite de aproape un miliard de lei cu acest obiect.

Justificarea acestor investiții este că, printr-o Hotărâre de Guvern, din anul 2013, Campionatul European de Fotbal 2020 a fost declarat de interes public și de importanță națională, în contextul candidaturii României pentru organizarea, la București, a unor meciuri din cadrul Turneului final. Iar, ulterior, acceptării candidaturii României, prin Hotărârea nr. 232/2017 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.093/2013, s-a declarat de interes public şi de importanţă naţională organizarea efectivă la Bucureşti a unor meciuri din cadrul Turneului final și s-a constituit Comitetul interministerial de coordonare pentru organizarea şi susţinerea candidaturii României şi pentru organizarea Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020.

Una dintre condițiile asumate de către Guvernul României, prin dosarul de candidatură depus la sediul UEFA, în 26 aprilie 2014, sub semnătura ex-premierului Victor Ponta, a fost aceea de construire a unui număr de 400 de terenuri de fotbal (inclusiv interioare, în sălile de sport școlare) în toate județele din România.

×