x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ucraina și Republica Moldova, cuplate la priza electrică a Europei 

Ucraina și Republica Moldova, cuplate la priza electrică a Europei 

de Dan  Constantin    |    22 Mar 2022   •   07:05
Ucraina și Republica Moldova, cuplate la priza electrică a Europei 

De șase zile sistemul energetic al Ucrainei este interconectat cu rețeaua europeană. Operația a fost realizată în regim de urgență maximă, impus de declanșarea de către Rusia a invaziei. Din punct de vedere tehnic, integrarea Ucrainei în „Europa  electricității” reprezintă în sine o performanță inginerească, la care se adaugă consecințe economice și politice pentru întreaga regiune, conectarea fiind simultană și pentru Republica Moldova. România a fost implicată în această acțiune pregătită de UE de mai mulți ani. 

 

Ajutoarele militare și umanitare acordate Ucrainei după începerea războiului de apărare în fața invaziei rusești, intens mediatizate, lasă în umbră alte acțiuni de solidaritate, unele cu importanță majoră. Este cazul interconectării Ucrainei la sistemul european de electricitate. Miercuri, 16 martie, devine astfel o zi istorică pentru piața de energie electrică, zi în care consorțiul european de energie electrică ENTSO-E a primit doi noi membri - Ukrenergo și Moldelectrica. De săptămâna trecută, de la Lisabona până în Ucraina și Republica Moldova,  funcționează un sistem cu 39 de rețele naționale de electricitate conectate între ele pentru a asigura furnizarea în condiții de siguranță pentru 400 de milioane de consumatori.

 Acțiune sub presiunea războiului

Stabilirea legăturii funcționale a Ucrainei cu Sistemul Continental European ENTSO-E era planificată pentru jumătatea anului 2023, dar declanșarea războiului a dat peste cap programul, care a intrat sub semnul urgenței din rațiuni tehnice și umanitare. Problemele tehnice de cuplare țin în esență de sincronizarea frecvențelor în sistem, care trebuie să fie simultan aceleași în toate țările conectate. Zona Sincronă Continentală Europeană (CESA), operată de ENTSO-E, este cea mai mare rețea electrică sincronă din lume. Aceasta funcționează ca o plasă de siguranță pentru toate sistemele conectate, consolidând robustețea sistemelor naționale și evitarea întreruperilor de aprovizionare. Rețeaua se bazează pe toate sursele de producere a energiei - hidro, nucleară, cărbune, gaze, solară, eoliană -, care sunt conectate și transportate de operatorii naționali (OTS). În România, operatorul este compania TRANSELECTRICA. Fiind interconectate, sistemele naționale pot schimba transfrontalier energie electrică, deficitele temporare de producție fiind compensate și asigurându-se stabilitate de ansamblu. Pentru a permite sincronizarea, s-a fixat o frecvență unică, de 50 HZ, pe care operatorii naționali sunt obligați să o asigure și să o mențină. Funcționând la frecvența stabilită, infrastructurile electrice „bat în același ritm” și, prin urmare, pot fi sincronizate și interacționa. Pe 27 și 28 februarie OTS-urile din Europa au primit o solicitare din partea Ukrenergo și Moldelectrica pentru sincronizare de urgență. Miniștrii energiei din UE au susținut cererea și s-a trecut la rezolvarea problemelor tehnice ale sincronizării pentru cuplarea celor două sisteme naționale, cu menținerea stabilității de ansamblu a sistemului continental.

Europa s-a adaptat la infrastructura ucraineană

Pe 11 martie OTS-urile au ajuns la concluzia că sunt îndeplinite condițiile pentru sincronizarea în regim de urgență. Au fost întreprinse măsuri coordonate atât pe partea de producție, cât și pe cea de întreținere, simplificându-se procedura. Un oficial european citat de publicația La Tribune a declarat că sub presiunea cererii și a situației excepționale din zona de conflict, mai degrabă se poate vorbi de o adaptare a procedurii de cuplare la specificul ucrainean. Este ca o orchestră, în care Ucraina trebuia să se încadreze. Solicitarea de urgență a schimbat procedura, adaptând orchestra la realitatea sistemului din Ucraina, fără o respectare a tuturor criteriilor. Dar nu este o conectare provizorie, lucrurile se aranjează din mers pentru a permite schimbul de energie, fără a perturba stabilitatea ansamblului european, explică oficialul.

Ucraina, o mare putere energetică

Un teritoriu restrâns din vestul Ucrainei funcționa conectat la rețeaua europeană încă din anul 2004. Prin noua conectare s-au cuplat rețelei alte șase linii electrice, întărindu-se legătura cu sistemul european energetic. Scopul principal al acestui moment nu este de a putea transfera energie din Ucraina spre Europa, de a amplifica exportul acestei țări, ci de a asigura robustețea rețelei ucrainene. Ucraina are o capacitate anuală de producție de 50 GW, în timp ce consumul anual în vremuri normale este de 25 GW. Consumul a ajuns acum, în zilele războiului, la 14 GW. Prin cuplarea la ENTSO-E, dacă Ucraina intră în pierdere majoră de capacitate de producție, poate primi ajutor din sistemul european, fără a perturba sau a pune în pericol ansamblul.

Liniile sunt sub control ucrainean

După primele două săptămâni de la invazie, principalul pericol l-a reprezentat intenția rușilor  de a prelua conducerea rețelei electrice și controlul sistemului energetic ucrainean. Ocuparea centralei nucleare de la Zaporojie, cu o capacitate de 6.000 MW, care asigură 20 la sută din consumul țării în vreme de pace, a fost urmată de deconectarea acesteia de la mai multe linii, dar controlul sistemului nu a fost cedat rușilor. Dacă întregul sistem energetic ucrainean ar cădea în mâna invadatorilor, ENTSO-E a planificat un procedeu de deconectare, pentru a nu perturba sistemul european.

CONEXIUNILE ROMÂNIEI CU SISTEMUL DIN UCRAINA

Sistemele energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova au funcționat conectate și sincronizate cu sistemele construite din vremea URSS, după normele rusești. În perioada 2007-2013 s-a derulat un program operațional comun România-Ucraina-Republica Moldova pentru compatibilizarea sistemelor, urmat din 2017 de studii finanțate de UE pentru interconectarea sincronă a sistemelor energetice din Ucraina și Moldova la sistemul continental ENTSO-E. Acum, sub presiunea războiului, proiectele au ajuns forțat la maturitate pentru a fi aplicate.

România are de mult timp pe la Mukacevo o conexiune funcțională cu Ucraina, prin care se fac schimburi semnificative de import-export de energie. Sistemul ucrainean este conectat cu cele din România, Ungaria și Slovacia prin așa-numita „insulă Burștin”, o zonă care funcționa independent de restul rețelei ucrainene, alimentată de termocentrale pe cărbune, cu putere cumulată de 3GW, aflate în proprietatea oligarhului ucrainean Rinat Ahmetov. O altă linie de înaltă tensiune leagă sudul Ucrainei cu Bulgaria, prin Dobrogea.

×