x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un întreg grup parlamentar a migrat, la doi ani de la ultimele alegeri generale, de la partidele pe listele cărora a fost ales

Un întreg grup parlamentar a migrat, la doi ani de la ultimele alegeri generale, de la partidele pe listele cărora a fost ales

de Ion Alexandru    |    02 Sep 2022   •   07:50
Un întreg grup parlamentar a migrat, la doi ani de la ultimele alegeri generale, de la partidele pe listele cărora a fost ales

De la alegerile parlamentare care au avut loc în data de 6 decembrie 2020, nu mai puțin de 39 de parlamentari au părăsit grupurile parlamentare ale partidelor pe listele căror au candidat și au fost aleși.

 

Ultimul astfel de caz s-a petrecut chiar ieri, în prima zi a noii sesiuni parlamentare de toamnă. Este vorba despre senatoarea AUR Evochina Aelenei, care și-a anunțat demisia din formațiunea politică prezidată de George Simion de la tribuna Senatului. Cea mai mare pierdere de „personal” a cunoscut-o Partidul Național Liberal, pe locul second aflându-se formațiunea USR. Și AUR a pierdut un număr important de parlamentari, raportat la numărul total cu care a intrat în Parlament, în urmă cu doi ani. Această mișcare de „cadre” la nivelul Parlamentului este cu atât mai interesantă, cu cât anul viitor intrăm într-o perioadă preelectorală, iar, în 2024, România va avea toate tipurile de alegeri – locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale.

 

Partidul Național Liberal a obținut, la alegerile parlamentare care au avut loc în data de 6 decembrie 2020, un scor de 25,18 la sută din voturi pentru Camera Deputaților, iar, după redistribuire, a realizat un procent de 28,18 la sută. În mandate de parlamentari, aceste procente se traduc în 93 de fotolii de deputați.

La data de 1 septembrie 2020, însă, grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaților s-a redus la 80 de membri, cu 13 mai puțini. Plecările au avut loc, cu precădere, în toamna anului trecut, după ce Ludovic Orban a pierdut șefia partidului. Toți disidenții se regăsesc, în prezent, în grupul deputaților neafiliaț de la Camera Deputaților. Este vorba despre Violeta Alexandru, Bogdan Alexandru Bola, Claudiu Martin Chira, Ionel Dancă, Nicolae Giugea, George Ionescu, Alexandru Kocsis Cristea, George Adrian Miuțescu, Ludovic Orban, Gabriel Plăiașu, Constantin Șovăială, Ion Ștefan zis „Grindă” și Antonel Tănase.

PNL a intrat, în 2020, în Senat, cu 41 de senatori, ceea ce însemna 30,18 la sută. Astăzi, grupul parlamentar liberal din Senat mai numără 37 de membri. În total, PNL a pierdut, în nici doi ani, 17 senatori și deputați.

 

Plecarea lui Cioloș a lăsat USR fără 11 aleși

 

Pe locul secund, la pierderile de membri, se numără Uniunea Salvați România. Și aici, plecările au avut loc după ce unii parlamentari l-au urmat în noua aventură politică pe Dacian Cioloș. La Camera Deputaților, USR a pierdut, în această vară, 11 senatori și deputați. În 2020, USR-PLUS obținuse 55 de mandate la Camera Deputaților, iar la data de 1 septembrie 2022, mai are 46 de deputați. Cei nouă care au plecat sunt Tudor Vlad Benja, Oana Alexandra Cambera, Cristian Paul Ichim, Andrei Lupu, Alin Costel Prunean, Cristina Camelia Rizea, Sas Lorant Zoltan și Daniel Liviu Toda. 

La Senat, în 2020, USR-PLUS obținea 25 de mandate, iar astăzi mai are 23 de senatori. Au plecat Ion Dragoș Popescu și Cosmin Marian Poteraș.

 

AUR a suferit pierderi semnificative. Ultima, chiar ieri

 

Pierderi la fel de grele a cunoscut și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Formațiunea condusă de George Simion a intrat, în 2020, în Camera Deputaților cu un grup de 33 de aleși. În prezent, au mai rămas 27 de deputați AUR. Unii au plecat imediat după validarea mandatelor, alții în cursul anului trecut sau chiar anul acesta. Este vorba despre Dănuț Aelenei, Ciprian Ciubuc, Anamaria Gavrilă, Mihai Ion Lasca, Nicolae Roman, Daniel Gheorghe Rusu și Francisc Tobă.

La Senat, AUR avea, după alegerile parlamentare din 2020, 14 mandate de senatori. La 1 septembrie 2022, au mai rămas doar 12. Prima care a plecat a fost controversata senatoare Diana Ivanovici Șoșoacă. Însă, chiar ieri, în prima zi a noii sesiuni parlamentare, și-a anunțat demisia din partidul lui George Simion senatoarea Evochina Aelenei. În total, AUR a pierdut, de la ultimele alegeri, opt parlamentari.

 

PSD și UDMR au cu câte un parlamentar mai puțin. A demisionat și un deputat de la Minorități

 

Niciun grup parlamentar nu mai arată, astăzi, așa cum arăta după alegerile din anul 2020. Nici chiar PSD, care, deși este cel mai mare partid din Parlament și se află la guvernare, nu a scăpat. La Senat, social democrații sunt în formulă completă, exact așa cum a fost validat după scrutinul din 6 decembrie 2020, cu 47 de mandate. La Camera Deputaților, însă, din cei 110 deputați aleși, au mai rămas 109. Lipsește Dumitru Coarnă, care a fost exclus din partid, după o vizită la Ambasada Rusiei.

UDMR a pierdut, la rândul său, un parlamentar, având, în prezent, 29 de senatori și deputați. Deputatul Apjok Norbert a părăsit grupul parlamentar pe listele căruia a fost ales chiar în luna februarie a anului 2021.

Până și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților a suferit pierderi față de modul în care a fost constituit el, în decembrie 2020. În luna iunie a acestui an, a părăsit grupul reprezentantul Asociației Italienilor din România, Andi Gabriel Grosaru (FOTO).

×