x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special USR vrea zece zile pentru actele celor care devin cetățeni români, de la depunerea cererii. Pentru a putea, la o adică, vota

USR vrea zece zile pentru actele celor care devin cetățeni români, de la depunerea cererii. Pentru a putea, la o adică, vota

de Ion Alexandru    |    24 Mai 2022   •   07:35
USR vrea zece zile pentru actele celor care devin cetățeni români, de la depunerea cererii. Pentru a putea, la o adică, vota

Parlamentarii dau dovadă de acces la o resursă inepuizabilă de idei, devenite proiecte sau inițiative legislative, care de care mai năstrușnice. Iar campioni la acest capitol par a fi deputații și senatorii Uniunii Salvați România.

Un proiect de lege respins, recent, de Senat, se află în dezbaterea Camerei Deputaților și vizează reducerea termenului de transcriere a certificatelor pentru persoanele care au dobândit sau redobândit cetățenia română, de la 60, la 10 zile, atât în țară, cât și în străinătate, la oficiile consulare și misiunile diplomatice. Altfel, spun inițiatorii acestei idei legislative, persoanele în cauză ar fi văduvite, pe perioada prevăzută în actuala formă a legii, de drepturi elementare, printre care se află și dreptul la vot. Spre deosebire de cei care își preschimbă actele de stare civilă și care sunt deja cetățeni români, mai spun cei de la USR, pe care însă Guvernul îi atenționează că… au înțeles eronat textul de lege pe care vor să-l modifice.

Senatorul USR Radu Mihai Mihail și colegul său de partid deputatul Iulian Ștefan Lorincz au înregistrat la Parlament o propunere legislativă pentru modificarea unui articol din Legea 119/1996, cu privire la actele de stare civilă. Ulterior, celor doi inițiatori li s-au alăturat alți 29 de deputați de la USR, printre care îl regăsim și pe fostul președinte al formațiunii, Dan Barna.

Astfel, progresiștii vor ca transcrierea certificatelor, extraselor de stare civilă sau a extraselor multilingve ale actelor de stare civilă privind cetățenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România, cu excepția celor care au redobândit sau cărora li s-a acordat cetățenia română să se facă, cu aprobarea primarului Sectorului 1 a Bucureștiului și cu avizul prealabil al Direcției Publice de Evidență a Persoanelor și Stare Civilă Sector 1, „în termen de 10 zile de la data depunerii cererii de transcriere”.

De asemenea, pentru cetățenii care au redobândit sau cărora li s-a acordat cetățenia română și care nu au avut niciodată domiciliul în România, această transcriere ar urma să se facă tot în termen de 10 zile, fie cu aprobarea primarilor de sectoare, în București, fie a primarilor municipiilor reședință de județ, cu aprobarea șefilor de la Evidența Populației.

Cum motivează parlamentarii inițiatori această propunere

Mai mult, proiectul prevede că înscrierea documentelor privind cetățenii care au redobândit sau cărora li s-a acordat cetățenia română să se facă în termen de 10 zile de la depunerea cererii, cu aprobarea șefilor misiunilor diplomatice sau a oficiilor consulare, în cazul în care actele sau faptele de stare civilă s-au produs și s-au înregistrat în prealabil la autoritatea statului în care acestea s-au produs.

Motivarea parlamentarilor USR pentru a modifica legislația în sensul arătat mai sus este aceea că legea aflată în vigoare prevede că „pentru cei care au dobândit sau li s-a acordat cetățenia română, transcrierea actelor de stare civilă se face în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii”, atât în țară, cât și în străinătate.

„Însă, potrivit aceleiași legi, aceleași documente făcute pentru persoanele care sunt deja cetățeni români se realizează în termen de 10 zile”, spun parlamentarii USR. 

„Considerăm, așadar, că există două termene diferite. (…) De la depunerea jurământului și până la data transcrierii efective a actelor de stare civilă - termen care depășește deseori perioada de 60 de zile -, cetățeanul nu poate avea acces la o serie de servicii și nu-și poate exercita drepturile constituționale”, scriu inițiatorii în Expunerea de Motive. Cel mai important drept invocat este cel la vot, conform documentului citat

Guvernul nu susține o asemenea modificare legislativă. Iată de ce

Guvernul României, solicitat fiind să expună un punct de vedere pe marginea acestei inițiative legislative, prin semnătura premierului Nicolae Ciucă, a precizat, în adresa 172/9 mai 2022, că nu susține adoptarea acestui proiect de lege. 

În documentul respectiv, Executivul arată că „perioada transcrierii certificatelor și extraselor de stare civilă presupune desfășurarea unei activități complexe de către ofițerul de stare civilă, cum ar fi verificări în registre, stabilirea calității de cetățean român, dar și consultarea altor instituții”. 

Premierul precizează că „în expunerea de motive se face referire la «documentele făcute pentru persoanele care sunt deja cetățeni români se realizează în termen de 10 zile», invocându-se eronat ca situație similară articolul 8 din Legea 119/1996, dispoziție legală care privește obligația transmiterii unor comunicări de către instituțiile care înregistrează modificările intervenite în statutul civil al persoanei la actele de stare civilă care o privesc pentru înscrierea mențiunilor pe marginea acestora”.

Legea a picat deja la Senat, în data de 11 mai 2022, însă a ajuns la Camera Deputaților, care este forul decizional. Comisiile raportoare au termen să finalizeze raportul până în data de 8 iunie. 


 

×