x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vaccin anti-COVID și pentru bebeluși 

Vaccin anti-COVID și pentru bebeluși 

de Monica Cosac    |    25 Mar 2022   •   07:35
Vaccin anti-COVID și pentru bebeluși 

Compania Moderna a făcut publice rezultatele intermediare ale vaccinului său împotriva coronavirusului pentru copiii mici și sugari.

 

Chiar dacă acesta s-a dovedit a avea o eficacitate de numai 40% în prevenirea formelor simptomatice de COVID-19, producătorul american a anunțat că va solicita aprobarea utilizării acestuia la copiii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi şase ani. 

Producătorul de vaccinuri a declarat, miercuri, că rezultatele intermediare ale studiului său clinic au arătat că două doze a 25 de micrograme administrate copiilor din această grupă de vârstă au generat niveluri de anticorpi similare cu nivelurile atinse în urma administrării a două doze de 100 de micrograme la tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

Reprezentanții companiei au constatat însă o eficacitate relativ scăzută a vaccinului său împotriva infecţiilor. Mai exact, eficacitatea vaccinului în prevenirea bolilor simptomatice în rândul copiilor cu vârste cuprinse între şase luni şi doi ani a fost de 43,7%, iar la cei cu vârsta cuprinsă între doi şi şase ani a fost de 37,5%. 

La studiu au participat 11.700 de copii din SUA şi Canada, dintre care 4.200 cu vârsta între doi şi şase ani şi 2.500 cu vârsta între şase luni şi doi ani.

Procentele „sunt mai mari decât zero”

Studiile clinice au fost realizate în timpul valului de cazuri provocat de varianta Omicron a coronavirusului, iar dr. Jacqueline Miller, vicepreședintele companiei, spune că nivelul relativ scăzut de protecție a demonstrat capacitatea variantei Omicron de a se sustrage scutului vaccinului. Ea consideră, altfel, că este un succes. 

„Ceea ce voi spune este că 37,5% și 43,7% sunt mai mari decât zero”, iar „dacă aș fi părintele unui copil mic, mi-aș dori să existe o anumită protecție”, în condițiile apariției unui nou val de infecții, a spus Jacqueline Miller, citată de The New York Times.

Pe baza acestor date, Moderna a anunțat că, în săptămânile următoare, va depune cereri de autorizare la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA), Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi la alte autorităţi de reglementare și speră să obțină undă verde. 

Totodată, a precizat că, după consultările cu FDA, va solicita aprobarea a două doze de 50 de micrograme pentru copiii cu vârsta cuprinsă între şase şi 11 ani, şi îşi va actualiza cererea de aprobare pentru copiii între 12 şi 17 ani.

Pfizer a amânat cererea de autorizare

Pe de altă parte, chiar luna trecută, Pfizer și BioNTech au amânat solicitarea autorizației de urgență pentru vaccinul lor împotriva coronavirusului la copiii mici, după ce datele colectate în timpul valului Omicron au arătat că două doze au fost mai puțin de 50% eficiente împotriva bolilor simptomatice, mai scrie publicația americană, citând persoane familiarizate cu situația.

Practic, pentru vaccinurile la copiii mici, nici rezultatele Moderna, nici cele ale Pfizer nu ar îndeplini ceea ce mulți experți în vaccinuri consideră standardul minim de eficacitate împotriva COVID-19. Pragul pe care FDA îl stabilise inițial pentru vaccinurile împotriva coronavirusului la adulți a fost de cel puțin 50% eficiență împotriva infecției simptomatice, însă capacitatea tulpinii Omicron de a evita anticorpii și apărarea sistemului imunitar ar putea schimba acest prag. Până în prezent însă, nu a fost stabilit niciun standard nou. 

Serurile concepute pentru Omicron, disponibile abia la toamnă

În ultima perioadă, rata de infectare cu SARS-CoV-2 este din nou în creștere în mai multe țări din Europa, America și Asia, ca urmare a circulației crescute a subvariantei Omicron BA.2, care este mai contagioasă decât toate celelalte variante de până acum. Producătorii Moderna și Pfizer au început să testeze și vaccinurile anti-COVID adaptate pentru tulpina Omicron, după ce datele au arătat că două doze din vaccinurile existente oferă doar o protecție parțială împotriva acestei variante. Cu toate acestea, primele date legate de noile seruri ar putea fi disponibile abia între lunile aprilie și iulie. 

Dacă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va avea aceste date în vară, noile vaccinuri anti-COVID ar putea fi disponibile pentru utilizare doar din toamnă, potrivit directorului pentru strategia de vaccinare din cadrul EMA, Marco Cavaleri.

×