Multă lume şi-a pus întrebarea în ultima vreme de ce faza sferturilor de finală a Cupei României se dispută într-o singură manşă pe terenul uneia dintre echipe! Lumea s-a întrebat, răspunsurile nu au venit. Respectabilă prin vechime şi prin tradiţie, această competiţie a ajuns de râsul lumii.
FRF, cea care se ocupă de destinele Cupei, în colaborare cu sponsorii şi cu postul de televiziune care deţine drepturile, au reuşit să strice ceea ce mai rămăsese din spiritul celei de-a doua întreceri interne din fotbalul românesc. Totul porneşte de la un regulament strâmb, validat pe furiş. Nu a fost de ajuns că partidele din "optimi" s-au defăşurat pe terenurile echipelor ce iniţial erau considerate oaspete. Este cazul meciurilor FC Braşov - Universitatea Cluj (2-1), FC Timişoara - Voinţa Sibiu (4-3 la penaty-uri) şi Dinamo - Alro Slatina (3-1). A primat faptul că "U" Cluj, Voinţa Sibiu şi Alro Slatina nu au instalaţie de nocturnă! Degeaba au fost eforturile celor de la Sibiu şi de la Slatina de a-şi monta nocturnă mobilă sau de a propune ei, în calitate de organizatori, un stadion din judeţ cu nocturnă. FRF a hotărât şi aşa a rămas. Gazdele devin oaspeţi, spre bucuria sponsorilor şi a televiziunii. Mai puţin a iubitorilor de fotbal. Media la aceste trei întâlniri a fost de sub 1.000 de spectatori!!!Cum-necum, cu spectatori mai mulţi sau mai puţini, s-a ajuns în faza sferturilor de finală. Pentru a nu exista dubii în privinţa echipelor calificate, existau două variante: ori desfăşurarea meciurilor în dublă manşă tur-retur, ori disputarea lor pe terenuri neutre. Variante logice care nu duceau la crearea de avantaje. S-a ales o a treia variantă, absolut ilogică. Partidele se joacă într-o singură manşă pe terenul primei echipe extrasă din urnă!
Un calcul al hârtiei şi o simplă socoteală indică din start faptul că în această fază nu se pot califica decât cele mai bune 8 echipe din campionatul intern. Bineînţeles, dacă s-ar respecta tradiţia, între ele s-ar putea strecura şi una-două echipe din eşaloanele inferioare. În acest caz nu se justifică acordarea de avantaje, aşa cum se întâmplă pe noul regulament. Organizarea pe teren neutru risipeşte şi discuţiile în ceea ce priveşte numărul de bilete acordate celor două tabere. La meciuri de genul Rapid - Steaua ori Dinamo - Univesitatea Craiova s-a ajuns, astfel, la situaţia în care echipele oaspete primesc un număr infim de bilete (Steaua - 400, Universitatea Craiova - 750), lăsându-se totul la latitudinea clubului gazdă şi distrugându-se astfel spiritul competiţiei. Dacă suporterii olteni şi-au anunţat prezenţa în Ştefan cel Mare nu acelaşi lucru se întâmplă cu cei stelişti, care consideră numărul de bilete prea mic! În mod normal, pe terenuri neutre, celor două echipe li s-ar repartiza un număr egal de bilete, în funcţie de capacitatea stadionului.
De precizat că acest sistem stupid s-a aplicat şi în sezonul trecut, până atunci, meciurile din această fază disputându-se tot într-o singură manşă, dar pe terenuri neutre! Cu o singură excepţie: în sezonul 2006/2007, la cererea sponsorului, meciul dintre FC Timişoara şi Poli Iaşi s-a jucat pe "Dan Păltinişanu".
Negocieri cu fanii
Directorul sportiv al echipei Steaua, Narcis Răducan, a menţionat că se poartă încă discuţii cu reprezentanţii galeriei "roş-albastre" pentru ca aceştia să vină la partida cu Rapid, din Cupa României. "Suntem încă în comunicare cu reprezentanţii galeriei. Nu ştim încă dacă ei vor fi prezenţi pe Giuleşti. Noi ne dorim să vină la meci, avem nevoie de ei", a precizat el. Suporterii stelişti nu au fost prezenţi la meciul din campionat cu Rapid, protestând astfel pentru numărul mic de bilete repartizat. Deşi luni scorul a fost 0-0, casele de pariuri văd pe Rapid favorită la calificare. PublicBet da o cotă de 1,7 pentru accederea Rapidului în semifinale, în timp ce Steaua e cotată cu 2. Cel mai probabil scor, la aceeaşi casă, este de 1-1, cotă 6, în timp ce un nou 0-0 are cotă 8. Accidentat în partida cu Rapid, o entorsă uşoară, Janos Szekely ar putea fi recuperat până la ora meciului. "Deocamdată este incert", a spus Răducan.