x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Retrospectiva anului sportiv 2010: CM din Africa de Sud - Jabulani, vuvuzelele şi caracatiţa Paul

Retrospectiva anului sportiv 2010: CM din Africa de Sud - Jabulani, vuvuzelele şi caracatiţa Paul

29 Dec 2010   •   13:34
Retrospectiva anului sportiv 2010: CM din Africa de Sud - Jabulani, vuvuzelele şi caracatiţa Paul

Federaţia Internaţională de Fotbal a oferit în premieră turneul final al Cupei Mondiale unei ţări africane spre stupefacţia marilor puteri mondiale, mai ales că ţara gazdă urma să fie Africa de Sud, un stat unde criminalitatea şi infracţiunile minore sunt la ordinea zilei.

Un alt punct de discuţie l-a constituit mingea oficială. Jabulani a fost criticată de portari pentru traiectoriile ciudate pe care le lua, în timp ce jucătorii ofensivi s-au declarat încântaţi, deoarece balonul nu se învârtea în aer. În cele din urmă s-a dovedit ca mingea a fost "buclucaşă", multe goluri de la această ediţie a Cupei Mondiale fiind adevărate hilarităţi.

Primul meci de la CM-2010 a fost şi o primă surpriză. Mexicanii au "smuls" cu greu o remiză unei echipe sud-africane plină de entuziasm şi care a fost susţinută frenetic de proprii fani. A fost şi momentul în care întreaga lume a cunoscut vuvuzelele, trompetele devenite apoi celebre pe parcursul turneului final. Sud-africanii au fost şi prima echipă-gazdă care nu s-a calificat în faza eliminatorie, din Grupa A mergând mai departe Uruguay şi Mexic. Marea dezamăgire: favorita Franţa, care măcinată de conflictul dintre jucători şi selecţionerul Domenech a obţinut un singur punct în trei meciuri.

În grupa B, Argentina marelui Diego Armando Maradona a defilat, reuşind trei victorii concludente. Sud-americanii au fost însoţiţi în optimi de "arţăgoasa" formaţie a Coreei de Sud, care a trimis acasă Grecia lui Otto Rehaggel (campioană europeană în 2004) şi o Nigerie dezamăgitoare.

Anglia a scârţâit în grupa C şi după două remize, cu SUA şi Algeria, a obţinut calificare de pe locul secund după victoria cu Slovenia. Primii în grupă au terminat americanii, care au impresionat în ofensivă.

Grupa D a însemnat Germania şi atât, iar surpriza a venit din partea Ghanei, care s-a clasat a doua, devansând Australia şi Serbia, echipa care umilise România în preliminarii.

Olanda a terminat prima în Grupa E, cu trei victorii din tot atâtea meciuri, deşi l-a avut pe Robben indisponibil, iar Japonia a obţinut şi ea calificarea.

Grupa F a produs poate cea mai mare surpriză a primei faze. Campioana mondială en-titre, Italia, a ratat calificarea după după două remize cu Paraguay şi Noua Zeelandă şi o înfrângere în faţa Slovaciei.

În grupa G nu s-a întamplat nimic notabil. Favoritele Brazilia şi Portugalia s-au calificat la pas şi toată lumea aştepta să le vadă în fazele superioare, în faţa unor adversari mult mai puternici.

Grupa H a debutat cu o mare supriză. Principala favorită la câştigarea titlului, Spania, a început cu un eşec în faţa Elveţiei, dar campionii europeni au trecut de Honduras şi Chile şi au terminat grupa pe primul loc. Alături de ei s-au calificat chilienii.

Optimile de finală au adus şi primul derby al Cupei Mondiale. Germania a învins categoric , scor 4-1, Anglia, care nu poate contesta decât că nu i s-a acordat un gol perfect valabil la 2-1. Paraguay şi Ghana au avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece de Japonia şi SUA, iar Spania a învins greu, cu 1-0, Portugalia. În schimb, Brazilia, Uruguay şi Olanda au acces în sferturi fără prea multe probleme.

În sferturile de finală se calificau astfel patru echipe sud-americane, dar numai una avea să meargă în semifinale. Uruguay a trecut de Ghana după un meci nebun, în care africanii au ratat un penalty în minutul 120 şi au fost eliminaţi apoi la loviturile de departajare. În rest, Argentina a fost umilită de Germania, 0-4, Uruguay s-a înclinat în faţa Spaniei, 0-1, iar Brazilia, deşi a a deschis scorul, a fost răpusă de Olanda lui Robben.

Fără golgeterul Suarez, uruguayenii nu au putut face faţă în semifinale în faţa Olandei, o formaţie care a jucat din ce în ce mai bine de la meci la meci. În jumătatea cealaltă de tabloul, Spania a făcut cel mai bun joc de la acest turneu final şi a învins, scor 1-0, panzerele lui Joachim Low, calificându-se în premieră în finală Mondială.

Finala mică a adus faţă în faţă două formaţii sleite de puteri, dar care nu au lăsat deloc garda jos. Experienţa mai mare a nemţilor şi-a spus cuvântul, scor 3-2, şi Uruguayul a rămas cu titlul neoficial de surpriza competiţiei şi cu trofeul de cel mai bun jucător de la CM-2010, acordat lui Forlan.

În marea finală, Spania şi Olanda au alternat momentele de spectacol cu cele în care s-au închis foarte bine. Primele 90 de minute s-au încheiat fără gol, iar echilibrul s-a păstrat şi în prelungiri, până la eliminarea lui Heitinga. Cu un om în plus, ibericii au reuşit lovitura decisivă în minutul 117, după o acţiune personală a lui Iniesta. Spania a cucerit în premieră Cupa Mondială, iar Olanda a pierdut a treia finală din istorie, după cele din 1974 şi 1978.

Un alt personaj important al Cupei Mondiale din Africa de Sud a fost caracatiţa Paul. Octopodul de la acvariul din Oberhausen a prezis exact toate rezultatele Germaniei din grupe şi faza eliminataorie, inclusiv finala mică cu Uruguay, precum şi câştigătoarea turneului. Paul, care ăşi făcuse debutul la EURO 2008, când a greşit pronosticul unui singur meci, cel din finală, pe care Germania l-a pierdut în faţa Spaniei, a murit în luna octombrie.

×