x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport 4 mai – Ziua Națională a Rugbyului

4 mai – Ziua Națională a Rugbyului

de Redacția Jurnalul    |    04 Mai 2023   •   19:00
4 mai – Ziua Națională a Rugbyului
Sursa foto: Picasa

Rugby-ul românesc sărbătorește pe 4 mai 2023 oficial Ziua Națională a Sportului cu Balonul Oval. Un eveniment care are scopul de promova mișcarea, un stil de viață sănătos și valorile care definesc rugby-ului.

Promulgată de Parlamentul României prin Legea nr. 217/2022, Ziua Națională a Rugby-ului își propune să aducă în prim-plan jocul cu balonul oval, mișcarea, un stil de viață sănătos și mai ales valorile care definesc rugby-ului: Disciplină, Respect, Integritate, Pasiune, Solidaritate.

Ziua de 4 mai are o semnificație aparte pentru rugby-ul românesc, pentru că pe 4 mai 1924 România disputa primul meci la Jocurile Olimpice de la Paris, în compania Franței, competiție la finalul căreia rugbyștii aveau să aducă prima medalie olimpică, de bronz, din istoria sportului românesc.

Pe 4 mai 1924, pe Stadionul Olimpic Yves du Manoir din Colombes, România întâlnea Franța în primul meci la Jocurile Olimpice de la Paris. Chiar dacă rugbyștii români au pierdut cu 59-3, a fost punctul de pornire spre prima medalie olimpică cucerită de sportul românesc în istoria sa.

Cu acest meci s-a inaugurat oficial Stadionul Colombes. Francezii erau îmbrăcați în tricouri și pantaloni albi, jambiere roșii, românii erau îmbrăcați în tricou albastru cu stema țării pe piept, pantaloni albi și jambiere roșii.

Partida a fost arbitrată de Jacques Muntz de la Racing Club Paris, ajutat de Rutherford (SUA), arbitru de tușă pentru Franța și Constantin Ionescu pentru România. La meci au asistat 15.000 de spectatori care înconjurau terenul, Nicolae Mărăscu, căpitanul Romaniei a oferit francezilor un buchet in amintirea rugbyștilor căzuți în război.

România a pierdut și cel de-al doilea meci disputat, pe 11 mai, cu Statele Unite ale Americii, 37-0, însă la finalul competiției au terminat pe locul 3, cucerind medaliile de bronz, campioană olimpică ieșind SUA, care a învins în finală Franța cu 17-3.

Echipa României: Dumitru Armasel (Stadiul Roman), Eugen Sfetescu (Stadiul Roman), Sorin Mihailescu (Sportul Studentesc) – Tudor Marian (Tennis Club Roman), Ion Garlesteanu (Stadiul Roman) – Iosif Nemes (Stadiul Roman), Sterian Soare, Mihai Vardala (Stadiul Roman) – Atanase Tanasescu (Tenis Club Roman), Puia Volvoreanu – Paul Vidrascu (Tenis Club Roman), Mircea Sfetescu (Stadiul Roman), Niculae Marascu (Stadiul Roman) (C), Gheorghe Bentia (Stadiul Roman) – Florian Tudor

Dincolo de valoarea medaliei și a momentului istoric unic, este remarcabil efortul făcut de rugbyștii români pentru a ajunge la Paris, pentru a participa la Jocurile Olimpice.

Deși toată lumea se aștepta ca oficialitățile să ajute la deplasarea delegației României, și chiar au existat promisiuni în acest sens, cu câteva zile înainte de plecare rugbyștii au fost anunțați că vor beneficia doar de un mic sprijin financiar. Ministerul de Finanțe, condus de Vintilă Brătianu, a aprobat doar o cincime din suma solicitată de către Comitetul Olimpic Român pentru echipa de rugby, numai 300.000 lei.

Astfel, pentru rugby s-a organizat o campanie publică de strângere de fonduri. Personalități ale vieții sociale, studenți, școlari, profesori, cluburi, alături de jucătorii înșiși care reprezentau România au contribuit la adunarea sumei necesare deplasării.

„Eram o mână de elevi și studenți pripășiți prin cele câteva cluburi bucureștene de rugby, îndrăgostiți de acest joc și, deci, gata de sacrificii. Banii de tren si pentru echipament i-am procurat bătând pe la ușile unor familii prietene. Călătoria de 4 zile înspre capitala Franței am făcut-o pe băncile tari ale clasei a III-a, iar începând din Italia, în picioare, pe culoar, într-un tren ticsit de emigranți. Obosiți, practic extenuați, în zilele meciurilor am fost, pur si simplu, decimați și datorită unei alimentații precare”, nota jucătorul Stelian Soare în însemnările sale.

Românii au ajuns la Paris cu două zile înainte de meci.

Cu o istorie de peste 100 de ani, rugby-ul românesc continuă să fie un reper pentru sportul authton, susține Federația Română de Rugby pe portalul rugbyromânia.ro. În primele 20 de națiuni ale lumii, Stejarii joacă an de an pentru supremație în Rugby Europe Championship, dar și pentru a obține calificarea la cea mai importantă competiție din lume, Cupa Mondială de Rugby.

În 2023, România a terminat pe locul 3, cucerind medaliile de bronz, în Rugby Europe Championsip, după un meci câștigat cu Spania, 31-25 și va participa în lunile septembrie – octombrie la Cupa Mondială din Franța. Stejarii fac parte dintr-o grupă selectă, cu liderul mondial – Irlanda, campioana mondială en-titre – Africa de Sud, Scoția și Tonga.

De asemenea, în acest an, echipele României de rugby 7s, feminin și masculin, s-au calificat la European Olympic Games, competiție ce va avea loc în Polonia între 23-27 iunie, în cadrul acesteia putându-se obține biletul de participare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Un pas important în promovarea rugby-ului și atragerea a cât mai mulți copii să descopere joaca cu balonul oval a fost introducerea rugby-ului tag în programa școlară, ca activitate sportivă alternativă. Sute de școli și de licee din toată țara și-au făcut echipe de rugby tag, concurând în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Școlar.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Ziua Națională a Rugbyului 4 mai