x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Cupa mondială: Gregor Schlierenzauer, record pe Kulm(ea) trambulinelor

Cupa mondială: Gregor Schlierenzauer, record pe Kulm(ea) trambulinelor

de Sorin Anghel    |    12 Ian 2009   •   00:00
Cupa mondială: Gregor Schlierenzauer, record pe Kulm(ea) trambulinelor

30.000 de oameni la un concurs de zbor cu schiurile! Asta arată că austriecii trăiesc pentru sporturile de iarnă. Gregor Schlierenzauer a doborât recordul trambulinei de la Kulm, sărind 215,5 metri, şi a câştigat prima etapă din cadrul Cupei Mondiale la zbor cu schiurile din acest sezon.



Austria este ţara perfectă pentru sporturile de iarnă. Peste tot vezi numai pârtii şi te întrebi dacă nu cumva în "Ţara Valsului" nu sunt mai mulţi kilometri de pistă pentru schi alpin decât kilometri de autostradă. Oriunde şi la orice oră, lumea este pregătită de schi. Dimineaţa, când se duc să-şi ia ziarele de la chioşc, toţi parcă vin îmbrăcaţi în uniformă. Nimănui nu-i lipseşte geaca de schi, căciula sau ochelarii. Pentru că ştiu să trăiască relaxat, austriecii se bucură de fiecare moment al zilei. N-o să vezi pe nimeni împingându-se pentru un loc mai în faţă. Iar locuri de parcare sunt destule.

ZBOR PÂNĂ LA CER
Cea mai mare trambulină naturală din lume – K200 - este la Kulm şi a fost la sfârşitul săptămânii gazda primei etape din cadrul Cupei Mondiale la zbor cu schiurile. Începând din acest sezon, Fe­deraţia Internaţională de Schi a decis să facă un program separat pentru cele patru trambuline pe care se zboară, nu se sare.

Punctul de construcţie al trambulinei este mult mai mare, iar numărul sportivilor care participă este mai redus. Dar asta nu din cauza organizatorilor, ci a săritorilor. Nu toată lumea se simte în stare să zboare. Gândiţi-vă că marele Adam Malisz a refuzat să vină la Kulm, considerând că nu ar fi avut şanse să se bată la un loc în primele zece. La sărituri, sportivul nu sare mai mult de 140 de metri, în vreme ce la zbor solul este atins abia după cel puţin 170 de metri.

Pentru localnicii din zona Tauplitz – Bad Mitterndorf, cel mai important eveniment al anului este etapa de Cupă Mondială la zbor cu schiurile, mai ales că din acest sezon vom avea doi campioni mondiali. Unul la sărituri, altul la zbor. Nebunie, acesta cuvântul care descrie cel mai bine un astfel de concurs. Ca să te avânţi la vale de pe o astfel de trambulină îţi trebuie mult curaj, dar şi ceva experienţă în spate. Pentru un turist obişnuit, un român care nu a mai întâlnit niciodată aşa ceva, este greu să priveşti în jos. Nu mai vorbim de zbor.

Atmosfera este cea care face din etapa care se ţine pe trambulina Kulm un reper în cadrul competeţiilor desfăşurate la nivel mondial. 30.000 de oameni echipaţi cu fulare, şepci şi steaguri cu însemnele Austriei se adună să-şi susţină favoriţii, iar atunci când un sportiv din "Ţara Valsului" se pregăteşte să plece de pe masa trambulinei, mulţimea de la baza muntelui se transformă într-o mare alb-roşie, care scoate un zgomot de ţi se zbârleşte pielea pe tine. Şi cum să nu-şi iubească austriecii sportivii, când unul ca Thomas Morgenstern, dublu campion olimpic şi câştigător al ediţiei de anul trecut a Cupei Mondiale, stă cu tine de vorbă până te saturi? "Dacă nu rişti, nu e distractiv", aşa răspunde austriacul în momentul în care îl întrebi de frică. Are grijă să zâmbească mereu şi recunoaşte că îi place atunci când se scrie despre el, asta chiar dacă în acest sezon rezultatele sale nu sunt la fel de bune ca în trecut.

Elveţianul Simon Amman a fost aproape de a le strica petrecea austriecilor. El a condus în clasament după manşa întâi şi părea că îşi va continua debutul excelent de sezon. În partea a doua a concursului, lucrurile s-au schimbat, mai ales că organizatorii au decis să ridice bara de start cu încă o treaptă pentru a înfierbânta şi mai mult spectatorii.  Gregor Schlierenzauer, un puştan pe care dacă l-ai pune în banca unui liceu din România ai zice că e "emo", a avut o evoluţie fabuloasă. A sărit 215,5 metri, a doborât recordul trambulinei şi a câştigat prima etapă de Cupă Mondială la zbor cu schiurile.
30.000 de oameni s-au strâns la Kulm, Austria, pentru a-l vedea pe câştigătorul primei etape a Cupei Mondiale la zbor cu schiurile cum doboară recordul trambulinei


Mitropolitul Ardealului a binecuvântat Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac

La patru zile după ce reprezentanţii Bisericilor Evanghelice, Greco-Catolice şi Romano-Catolice au oficiat slujbe de sfinţire ale Bisericii de Gheaţă de la Bâlea Lac, sâmbătă, însuşi Mitropolitul Ardealului, ÎPS prof. dr Laurenţiu Streza, a binecuvântat ineditul obiectiv. Prin prezenţa sa la Bâlea, Mitropolitul Ardealului a răspuns unei invitaţii mai vechi lansate de organizatorii şi iniţiatorii proiectului Ice Hotel, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române din Ardeal neputând fi prezent aici în ziua de Bobotează (când reprezentanţii celorlalte culte importante au oficiat slujba de sfinţire), deoarece a participat la importanta slujbă desfăşurată în Piaţa Mare din Sibiu. Imediat după ce a sosit la Bâlea Lac, ÎPS Laurenţiu Streza împreună cu protopopul Avrigului, pr. Vasile Gafton şi preotul avrigean Militon Lupu au vizitat Ice Hotel, toţi trei fiind foarte încântaţi de "minunăţia de gheaţă". Apoi, la Cabana Bâlea Lac, cei trei au oficiat o slujbă de sfinţire a apei şi de binecuvântare a localului, acelaşi serviciu religios fiind oficiat la Staţia de Telecabină Bâlea Lac şi la Biserica de Gheaţă. În continuare, alături de preoţii care l-au însoţit, de gazde şi de zecile de turişti prezenţi în acel moment la Biserica de Gheaţă, Mitropolitul Laurenţiu Streza a înălţat o rugăciune şi a stat de vorbă cu oamenii. La ieşirea din lăcaşul de cult, înaltul prelat a făcut scurte declaraţii de presă, cu acest prilej fiind lămurite câteva aspecte referitoare la conceptele şi regulile stricte ale Bisericii Ortodoxe Române despre sfinţirea unui lăcaş de cult. De altfel, s-a menţionat faptul că exact aceste reguli au împiedicat şi vor împiedica reprezentanţii Bisericii Ortodoxe să oficieze o slujbă de sfinţire a unui asemenea lăcaş de cult.

×
Subiecte în articol: balea lac zbor