x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum măresc lefurile mişcările de stradă

Cum măresc lefurile mişcările de stradă

de Diana Scarlat    |    28 Sep 2010   •   00:00
Cum măresc lefurile mişcările de stradă
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

În timpul marşului BNS, vicepremierul Marko Bela a anunţat creşterea salariilor de la 1 ianuarie 2011.



Mii de protestatari au participat ieri la marşul organizat de Blocul Na­ţi­o­nal Sindical. Un marş împotriva austerităţii, dar şi al disperării dedicat urechilor surde ale guvernanţilor. "Ne-am săturat de doi ani să auzim doar austeritate, austeritate, austeritate. Vrem să vedem un Guvern concentrat pe investiţii, pentru că avem ne­voie de ele şi avem bani pentru asta", spunea ieri liderul BNS, Dumitru Costin.

Că oamenii s-au săturat de promisiuni, de simulacrul negocierilor care nu fac bine decât la imaginea guvernanţilor, o do­ve­desc virulenţa protestului şi curajul de a duce mai departe nemulţumirile po­li­ţiştilor anatemizaţi de Traian Băsescu. În timpul mar­şului ei nu au scandat sloganul care l-a oripi­lat pe Traian Băsescu: "Ieşi afară, javră ordinară!", dar "Hoţii!", "Jos Băsescu!", "Jos Guvernul!", însoţite de cartonaşe roşii, au fost la ordinea zilei. Nu au lipsit nici ouăle aruncate sub ferestrele guvernanţilor sau trânta cu jandarmii pentru a ajunge mai aproape de urechile puterii.

Protestul şi-a atins sco­pul: premierul Boc i-a chemat pe protestatari la negocieri, deşi putea să o facă mai devreme. Chiar dacă guvernanţii vor încerca din nou reţeta negocierilor de dra­gul negocierilor, sindicaliştii sunt ho­tă­râţi să nu renunţe la ma­nifestaţiile de stradă, un nou val de proteste fiind anunţat pentru luna octombrie.

Până atunci, puterea încearcă să-i ademenească cu promisiunea măririi salariilor de la 1 ianuarie 2011. Coincidenţă sau nu, această promisiune a venit exact când marşul BNS era în plină desfăşurare şi a fost făcută pu­blică de vicepremierul Marko Bela.  
Precizând că în prezent există îngrijorări şi proteste în legătură cu redu­cerea salariilor cu 25%, Marko a arătat că această măsură de redu­cere este valabilă până la data de 31 decembrie 2010, iar de la 1 ianuarie 2011 vor fi alte reguli, "cu alte cuvinte, se va trece la mărirea salariilor".
El a spus că nivelul creşterilor va fi stabilit în perioada următoare, în condiţiile în care Legea salarizării se discută în prezent în coaliţie. "În ce măsură, cu ce procentaj, cu cazuri concrete, acum se lucrează pe această lege", a adăugat liderul UDMR.
Potrivit lui Marko, fondul de salarii va fi acelaşi, dar, ca urmare a redu­ce­rilor de personal şi de cheltuieli, va exista posibilitatea de a creşte salarii­le într-o anumită măsură. Rămâne de văzut dacă această creştere a sa­la­riilor va fi aplicată sau este doar un tertip de a mai tăia din elanul protestatar al sindicatelor.



Marş împotriva austerităţii
Miile de sindicalişti de la Blocul Naţional Sindical care au protestat marţi în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Revoluţiei au scandat pe toată durata mitingului deja omniprezentele "urări de bine": "Jos Guvernul!", "Jos Băsescu!" şi "Hoţii! Hoţii!", fără "Ieşi afară/javră ordinară", sloganul care l-a oripilat pe preşedintele Băsescu.

De altfel, sindicaliştii din Poliţie îi sugerau preşedintelui să consulte dicţionarul, pentru a observa că sloganul lor nu este atât de grav ca celelalte, pe care toată lumea le scandează la mitingurile din ultima vreme şi care chiar ar trebui să-i dea de gândit.

Cu excepţia incidentului altei serii de ouă pentru Ministerul Muncii, pe modelul deja iniţiat săptămâna trecută de "Cartel Alfa" şi de cel care a avut loc în jurul orei 14:20 în faţa Ministerului Agriculturii, când câţiva reprezentanţi ai federaţiei Agrostar s-au îmbrâncit cu jandarmii, unuia dintre protestatari fiindu-i ruptă cămaşa, mitingul şi marşul BNS s-au desfăşurat paşnic.

"Incidentul de la Ministerul Agriculturii a fost o problemă de organizare. Oamenii pe care-i reprezentăm lucrează cu
animalele şi ştiu ce înseamnă un ţarc. Din cauza spaţiului de desfăşurare foarte îngust s-a creat o busculadă, dar am redresat situaţia imediat. Promit că-i voi cumpăra cămaşa pe care i-au rupt-o jandarmii membrului BNS care a avut de sufe­rit în faţa Ministerului Agriculturii", a spus liderul BNS, Dumitru Costin, la întoarcerea în Piaţa Revoluţiei, după ce toate delegaţiile sin­di­ca­liştilor au dus listele de revendicări la ministere. Cel care a avut de suferit de pe urma îmbrâncelii cu forţele de ordine este Iulian Păun, liderul Agrostar Ilfov.

Costin a mai spus că marşul şi-a atins scopul, cel puţin pentru că a existat un semnal imediat din partea primului-ministru care i-a chemat la discuţii la Palatul Victoria de la ora 16:00. Dumitru Costin a adăugat că BNS se va întâlni joi dimineaţă cu ceilalţi colegi din celelalte con­fe­deraţii sindicale, dacă Executivul nu va lua măsuri în cel mai scurt timp, şi se va stabili un calendar comun al protestelor pentru luna octombrie.

În Piaţa Victoriei au venit marţi sindicalişti din industria cons­truc­ţiilor de maşini, transport rutier, fe­roviar, portuar, aeronautic şi naval, din sectorul construcţiilor şi mate­rialelor de construcţii, poştă şi telecomunicaţii, sectorul tipografic, ramura electronică, electrotehnică, automatizări şi industria de apărare, ins­ti­tu­ţii de cultură, reprezentanţi din do­me­niul producerii şi distribuţiei energiei electrice, din industria textilă, agricultură, bănci, minerit şi geo­lo­gie, sport, sănătate, administraţie publică şi din sectorul gospodăriei comunale.

În marşul spre Piaţa Re­voluţiei, manifestanţii s-au oprit mai întâi la Ministerul Economiei, unde Gabriel Chifu, preşedintele Publisind, a adus acuzaţii Guvernului, legate de banii pentru renovarea clădirii, care nu se ştie unde s-au dus. Manifestanţii s-au oprit apoi în Piaţa Revoluţiei, de unde au plecat delegaţii de câte zece sindicalişti, cu listele de revendicări la Ministerul Muncii, la Mi­nisterul Administraţiei şi Internelor, la Ministerul Sănătăţii şi la Ministerul Agriculturii.

Revendicările BNS sunt în mare măsură aceleaşi care au fost scandate în cele două pieţe şi de celelalte confeferaţii sindicale care au manifestat săptămâna trecută, respectiv CNSLR Frăţia şi CNS "Cartel Alfa". BNS cere un program clar de investiţii, care să includă resursele financiare aferente pentru relansarea economică, creşterea salariului minim stipulat în contractul actual, menţinerea coeficienţilor de ie­rarhizare şi a drepturilor lucrătorilor aşa cum sunt stipulate în contractul actual.

"Sloganul acestei manifestaţii a fost «Nu austeritate!», pentru că ne-am săturat să auzim cuvântul «austeritate» în condiţiile în care mi­liarde şi miliarde de euro sunt risipiţi ori sunt ţinuţi blocaţi. Cerem crearea de locuri de muncă şi relansarea economică. Ne-am săturat de doi ani să auzim doar austeritate, austeritate, austeritate. Vrem să vedem un Gu­vern concentrat pe investiţii pentru că avem nevoie de ele şi avem bani pentru asta. Sunt deja companii că­roar le-am plătit facturile, dar nu-şi respectă contractele", a declarat Du­mitru Costin la finalul manifestaţiei BNS. Costin susţine că premierul nici măcar nu ştie ce resurse economice avem şi a declarat că sunt bani care "zac nefolosiţi".

Protestul BNS s-a încheiat cu o ju­mătate de oră mai devreme faţă de ora 15:00, până când fusese luată autorizaţia, Dumitru Costin spunând că i-a îndemnat pe sindicalişti să plece din piaţă, pentru că scopul manifestaţiei a fost atins. Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat, după terminarea protestului, că la întâlnirea de după-amiază cu premierul vrea să-i transmită acestuia mesajele pe care le-a formulat şi alte rânduri referitoare la nevoia de schimbare a atitudinii Guvernului.


Marko Bela anunţă majorarea salariilor
În plin marş al sindicaliştilor, vi­ce­pre­mierul Marko Bela a anunţat într-o conferinţă de presă că sala­riile bugetarilor vor creşte de la 1 ia­nuarie, iar nivelul creşterilor va fi stabilit în perioada următoare, în condiţiile în care Legea salarizării se discută în prezent în coaliţie. Precizând că în prezent există îngrijo­rări şi proteste în legătură cu redu­ce­rea salariilor cu 25%, Marko a arătat că această măsură de redu­cere este valabilă până la data de 31 decembrie 2010, iar de la 1 ia­nuarie 2011 vor fi alte reguli, "cu alte cuvinte se va trece la mărirea salariilor".

"În ce măsură, cu ce procentaj, cu cazuri concrete, acum se lucrează pe această lege", a adău­gat liderul UDMR. Vicepremierul a spus că fondul de salarii va fi acelaşi, dar deoarece între timp s-a recurs la reduceri de personal, la reduceri de cheltuieli, va exista posibilitatea de a creşte salariile într-o anumită măsură. Marko Bela a precizat că Uniunea doreşte ca salariile mici să crească într-un procentaj mai mare, astfel ca persoanele care primesc salarii mici să fie protejate, fiindcă au o dificultate mult mai mare decât ceilalţi.


ÎNTÂLNIREA SINDICALIŞTILOR CU PREMIERUL BOC NU REZOLVĂ  DEOCAMDATĂ NIMIC
Discuţiile între reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS) şi reprezentanţii Guvernului au durat peste trei ore, însă nu au rezolvat nimic pe loc, aşa cum a declarat şi Dumitru Costin, preşedintele BNS. Costin a spus că din discuţii reiese, în mod surprinzător, că premierul nu era informat în privinţa a ceea ce se întâmplă cu adevărat în foarte multe domenii de activitate, cel mai important fiind sectorul energetic, din care România va avea foarte mult de pierdut.

"Sper ca informaţiile să-i fie utile şi să-şi pună colegii la treabă. Spre exemplu, pe sectorul energetic a fost surprins să afle despre programe de investiţii, de tot ceea ce trebuia să se întâmple până acum. Riscăm ca în perioada imediat următoare capacităţi importante de producţie energetică din România să fie închise". Costin a mai declarat că BNS aşteaptă să vadă schimbări concrete săptămâna viitoare, în caz contrar urmând să refuse orice altă discuţie cu Executivul. "Dacă vom constata că şi această discuţie a fost degeaba, l-am asigurat pe premier că aceasta va fi ultima  întâlnire a celor de la BNS cu domnia sa", a subliniat liderul BNS. În privinţa creşterilor salariale la începutul anului următor, premierul nu a fost destul de ferm în afirmaţii, invocând nevoia de dezvoltare şi deficitul bugetar. Emil Boc le-a spus sindicaliştilor că cele două legi ale salarizării, legea cadru şi legea salarizării pentru anul 2011, vor fi finalizate în perioada următoare, în prezent fiind analizate toate scenariile de lucru de către Ministerul Muncii, împreună cu partenerii sociali. Premierul afirmat, potrivit unui comunicat al Guvernului, că scenariile luate în discuţie în acest moment ţin cont de faptul că numărul bugetarilor trebuie limitat la 1,29 milioane persoane, iar fondul de salarii nu poate depăşi 39 miliarde lei, în limitele deficitului bugetar de 4,4 % convenit cu Fondul Monetar Internaţional pentru anul 2011. (Diana Scarlat)


Noi proteste începând cu 5 octombrie
Luna octombrie va aduce noi proteste. Primii care au anunţat că vor ieşi în stradă la 5 octombrie sunt profesorii, care vor organiza două acţiuni de protest. Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) vor protesta în faţa Guvernului, miting la care sunt aşteptaţi să participe 8.000 de persoane, iar membrii Federaţiei "Spiru Haret" vor picheta sediul Preşedinţiei. Cele cinci confederaţii sindicale au anunţat şi pentru 7 octombrie un miting de amploare la care vor participa sindicalişti din toate ramurile economiei.

Poliţiştii au ameninţat chiar, în cadrul conferinţei de presă organizate de Cartel Alfa, că începând cu 7 octombrie vor ieşi în stradă pe termen nelimitat, până când premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu îşi vor da demisia, urmând exemplul ministrului Blaga. Sindicaliştii au anunţat că au primit semnale din partea tuturor colegilor din ţară care au spus că li se vor alătura în acţiunile de protest, după ce au fost ameninţaţi de preşedintele Traian Băsescu. Şi cu ocazia manifestaţiei BNS de ieri, liderii sindicali au anunţat că din luna octombrie nu va mai fi plină de oameni doar Calea Victoriei, aşa cum s-a întâmplat la pornirea în marş, ci se va umple tot Bucureştiul, de la intrările în oraş până la Cotroceni, "pentru că de acolo vin toate nenorocirile".









×
Subiecte în articol: observator