Candidaţii de dreapta sunt consideraţi mai frumoşi, lucru de care profită la alegeri, arată un studiu realizat de trei economişti suedezi şi finlandezi, citat de AFP. 'O posibilă explicaţie ar fi că oamenii consideraţi frumoşi sau care se cred frumoşi sunt înclinaţi, mai mult decât ceilalţi, să fie anti-egalitari, prin urmare, de dreapta', a declarat miercuri AFP Niclas Berggren, unul din cei trei autori ai studiului.
Studiul a pus alături rezultatele alegerilor din 2003 şi 2004 din Finlanda cu cele ale unei anchete de frumuseţe, desfăşurate în rândul internauţilor străini în privinţa a 1.357 candidaţi finlandezi. Peste 2.500 de internauţi străini le-au dat note de la 1 (foarte urât) la 5 (foarte frumos), fără să ştie dacă cei notaţi sunt de dreapta sau de stânga. 'Am obţinut două rezultate principale. În primul rând, candidaţii de dreapta sunt mai seducători. Am constatat apoi că frumuseţea candidaţilor de dreapta avea influenţă asupra votului', scriu autorii.
'Multe studii au arătat că frumuseţea aduce mai multe voturi, dar credem că suntem primii care am pus în evidenţă relaţia dintre frumuseţe şi tendinţa politică', afirmă Berggren.
La nivel internaţional, 'stânga a făcut poate mai des un demers mai raţional, bazat pe argumente, în timp ce dreapta a fost mai conştientă de factorii exteriori', adaugă el, dând exemplul americanilor Ronald Reagan şi Sarah Palin.
Cercetătorii mai arată că relaţia 'frumuseţe - număr de voturi' este mai evidentă la alegerile locale decât la cele parlamentare. Ei explică acest lucru prin faptul că, cu cât candidatul este mai puţin cunoscut, cu atât criteriul fizic este mai important.
Studiul, publicat de Institutul german de studii asupra muncii (IZA), va apărea, eventual, şi într-o revistă ştiinţifică, încheie AFP.