x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegerea preşedintelui moldovean, actul al II-lea

Alegerea preşedintelui moldovean, actul al II-lea

27 Mai 2009   •   00:00

Parlamentul de la Chişinău se reuneşte mâine în a doua încercare de a vota preşedintele republicii. În ajunul scrutinului, presiunea este extrem de mare, atât asupra reprezentanţilor puterii, cât şi asupra membrilor opoziţiei, după cum a declarat, pentru Radio France Internationale, analistul Igor Munteanu, de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale din Chişinău.

NEGOCIERI ÎN BĂTAIE DE JOC
"Unii consideră că opoziţia ar trebui să înghită în sec, să renunţe la condiţiile pe care le-au formulat anterior şi să accepte alegerea şefului statului, pentru că asta ar fi o situaţie de diminuare a asperităţilor interne, în pragul unei crize economice. Alţii spun însă că argumentele formulate până în acest moment de partidele de opoziţie, şi acestea fiind în primul rând garanţiile pentru reglementare, rezolvarea în condiţiile statului de drept a conflictelor care au fost generate în luna aprilie, trebuie duse până la capăt.

Munteanu crede că desemnarea de comunişti a unor negociatori în raport cu parlamentarii opoziţiei este "o bătaie de joc". "Înainte de ce este de negociat trebuie să fie nişte condiţii de îndeplinit: în primul rând, accesul la mass-media publică; în al doilea rând, trebuie să existe sancţiuni pentru cei care au maltratat copiii, protestatarii din aprilie 2009; în al treilea rând, ar trebui să existe o revenire la instituţiile constituţionale", spune analistul moldovean.

PRESIUNI EUROPENE ŞI RUSEŞTI
Potrivit lui Igor Munteanu, presiunilor interne li se adaugă altele de ordin extern. El spune că unele instituţii ale Uniunii Europene ar dori să muşamalizeze oarecum escaladarea acestei crize politice în Republica Moldova.

"Acum, ar dori în al 12-lea ceas să îndrepte pe calea dreaptă partidele de opoziţie, orientându-le spre o soluţie mai mult sau mai puţin tehnic acceptabilă pentru Uniunea Europeană. Pe de altă parte, încercând să-şi decline responsabilitatea pentru ce se întâmplă aici, la Chişinău, chiar şi prin faptul că raportul pentru situaţia drepturilor omului este transferat către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi nu de către agenţiile executive ale Uniunii Europene.

Analistul de peste Prut estimează şi că "există probabil o anumită timorare legată de prezenţa şi impactul pe care-l are Federaţia Rusă în Republica Moldova în acest moment" şi spune că "se încearcă a nu merge la un conflict deschis cu Federaţia Rusă", pe care o descrie drept "umbra continuă (...), care a protejat oarecum simbolic acţiunile partidului de guvernământ".

×
Subiecte în articol: externe