Tunisienii ies la vot astăzi în cadrul scrutinului prezidenţial anticipat, convocat după ce primul preşedinte ales democratic, Beji Caid Essebsi, a murit la 25 iulie, cu 5 luni înainte de încheierea mandatului. La alegeri vor participa șapte milioane de alegători și este considerat crucial pentru viitorul acestei ţări, marcată de probleme economice şi agitaţie socială.
Este pentru a doua oară când se organizează alegeri prezidențiale libere, după plecarea de la putere a lui Zine el Abidine Ben Ali, care a condus Tunisia cu mână de fier timp de 23 de ani. Acesta a fost îndepărtat ca urmare a unei revolte populare și a fugit pe 14 ianuarie 2011 în Arabia Saudită, unde locuieşte de atunci cu familia sa. A fost condamnat în contumacie la închisoare pe viaţă, anul trecut.
La scrutinul de astăzi participă 26 de candidați. Printre aceștia se află ministrul tunisian al apărării Abdelkarim Zbidi, susţinut de Nidaa Tounes, partidul lui Essebsi, premierul Youssef Chahed şi Abdelfattah Morou din partea mişcării islamiste influente Ennahda, dar și fostul preşedinte Moncef Marzouki şi fostul premier Mehdi Jomaa. Două femei și-au depus candidatura: fostul ministru al turismului, Salma Loumi şi politiciana Abeer Mousa, considerată loială autocratului destituit Zine El Abidine Ben Ali.
La preşedinţia Tunisiei candidează şi mogulul media Nabil Karoui, care a fost arestat în august sub acuzaţia de spălare de bani şi evaziune fiscală.
Rezultatele oficiale ale scrutinului sunt aşteptate marţi.