Patru candidaţi participă astăzi la alegerile prezidenţiale din Rusia. Analiştii şi presa occidentală mizează pe victoria netă a lui Dmitri Medvedev, favoritul lui Vladimir Putin.
Patru candidaţi participă astăzi la alegerile prezidenţiale din Rusia. Analiştii şi presa occidentală mizează pe victoria netă a lui Dmitri Medvedev, favoritul lui Vladimir Putin.
Înaintea scrutinului, Dmitri Medvedev (42 de ani) era creditat cu 70-80% din intenţiile de vot.
CANDIDAŢII. Medvedev, unul dintre politicienii loiali ai lui Putin, candidatul care s-a prezentat în faţa electoratului cu sloganul “Înainte, Rusia”, este clasat pe primul loc în cursa electorală din momentul în care Putin şi-a anunţat sprijinul pentru el, anul trecut. Medvedev a promis că va continua politica lui Putin, că va lupta împotriva corupţiei, că va consolida statul de drept şi că va construi o economie bazată pe cunoaştere, pentru a reduce dependenţa Rusiei de exporturile energetice.
Sondajele de opinie îl creditau pe Ghenadi Ziuganov (63 de ani) cu 10-16% din voturi. Lider al Partidului Comunist, cea mai importantă forţă de opoziţie din Rusia, Ziuganov şi-a atras electoratul în vârstă, format din nostalgicii după perioada sovietică. El a promis să aloce veniturile din exporturile de petrol pentru creşterea nivelului pensiilor şi salariilor, să intensifice controlul statului asupra economiei, să consolideze armata şi să aplice principiile socialismului, pe care îl consideră destin istoric al umanităţii.
Vladimir Jirinovski (61 de ani), creditat cu 9-14% din intenţiile de vot, candidează cu sloganul “Veţi răspunde pentru tot”. Este un naţionalist cu retorică spectaculoasă, îndreptată cel mai adesea împotriva Occidentului. A promis că va proteja Rusia de duşmanii externi, că va asigura o armată puternică, locuinţe accesibile şi sprijin pentru agricultură şi că va lupta împotriva corupţiei din rândurile oficialităţilor.
Despre Andrei Bogdanov (28 de ani), creditat cu 1% din voturi, criticii îl suspectează că şi-a păstrat legăturile cu autorităţile de la Kremlin după ce a asigurat relaţiile publice pentru partidul pro-Putin Rusia Unită. Partidul Democratic condus de Bogdanov a obţinut 90.000 de voturi la alegerile parlamentare de anul trecut, dar el a reuşit să strângă cele două milioane de semnături necesare pentru depunerea candidaturii.
O SINGURĂ ALTERNATIVå. După o perioadă de aparentă linişte pe străzile oraşelor – adevărata campanie electorală s-a desfăşurat pe micile ecrane – autorităţile ruse au încercat zilele trecute să îngraşe porcul în ajun. Potrivit Organizaţiei Trasnparency International (TI) şi unor asociaţii civice din Rusia, ziua de
2 martie a fost aleasă pentru “încoronarea” lui Medvedev, favoritul lui Putin. “Acestea nu sunt alegeri unde oamenii aleg, nu este o chestiune de opţiune”, a declarat Elena Pamfilova, directorul filialei ruse a TI, citată de Reuters şi preluată de Mediafax. “Totul a fost decis în prealabil”, a adăugat Pamfilova. Viktor Vahştain, membru al organizaţiei ruse Golos, susţine că administraţia de la Kremlin le-a cerut “directorilor spitalelor şi şcolilor şi ai altor organizaţii civice să se asigure că transmit mai departe mesajul că medicii, asistentele şi profesorii ar putea rămâne fără slujbe dacă nu votează pentru persoana potrivită”.