Preşedintele sirian Bashar al-Assad a decretat o amnistie generală pentru toate delictele comise până în prezent, decizie care intervine la o săptămână după realegerea sa în funcţie, a anunţat postul de televiziune public sirian.
Citându-l pe ministrul Justiţiei, televiziunea a precizat că această iniţiativă intervine “în cadrul reconcilierii şi coeziunii, după victoria armatei siriene” în teren.
Este cea de-a cincea amnistie generală de la începutul, în luna martie 2011, a unei revolte populare în Siria care s-a transformat într-un război crâncen între regimul de la Damasc şi rebeli.
Preşedintele Assad, al cărui regim îi califică pe insurgenţi drept “terorişti”, a decretat amnistii la 31 mai şi 21 iunie 2011, precum şi la 15 ianuarie 2012 şi 16 aprilie 2013.
Amnistia de luni intervine după alegerile prezidenţiale de la 3 iunie, organizate de regimul sirian în teritoriile care se află sub controlul său şi care au fost descrise drept “o parodie a democraţiei” de către opoziţie şi de către ţările occidentale.
Preşedintele sirian a criticat sâmbătă poziţia Uniunii Europene, care şi-a exprimat dezamăgirea faţă de alegerile prezidenţiale organizate de Damasc, apreciind că este vorba despre o încălcare a suveranităţii naţionale.
La o zi de la scrutinul desfăşurat la 3 iunie, şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Catherine Ashton, a calificat drept “ilegitim” scrutinul organizat în plin război în zonele controlate de regimul aflat la putere şi câştigat în mod nesurprinzător de Bashar al-Assad, estimând că acesta subminează “eforturile politice menite să găsească o soluţie pentru acest conflict teribil”.
“Această poziţie a UE este contrară principiilor de bază ale democraţiei şi respectului drepturilor popoarelor de a-şi alegere conducătorii şi a-şi decide viitorul prin intermediul urnelor”, conform comunicatului Ministerului sirian de Externe.
Familia Assad conduce Siria cu o mână de fier de peste 40 de ani după ce a amuţit presa şi opoziţia şi a reprimat în sânge răscoala Fraţilor Musulmani în anii 1980. O revoltă paşnică ce solicita reforme democratice a izbucnit în martie 2011, înainte de a se transforma într-o insurecţie armată după ce a fost contrată brutal.