12:04 • Libia a început joi să pună în aplicare ameninţările împotriva Elveţiei în replică faţă de arestarea pentru scurt timp a unuia dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi la Geneva, anunţînd suspendarea livrărilor de petrol către Berna şi arestînd doi cetăţeni elveţieni, relatează AFP.
Libia a început joi să pună în aplicare ameninţările împotriva Elveţiei în replică faţă de arestarea pentru scurt timp a unuia dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi la Geneva, anunţînd suspendarea livrărilor de petrol către Berna şi arestînd doi cetăţeni elveţieni, relatează AFP.
STOP EXPORTULUI. Companiile naţionale de transport maritim au "decis oprirea navelor încărcate cu produse petroliere cu destinaţia Elveţia, refuzul încărcării navelor elveţiene şi interdicţia de intrare a acestora în porturile libiene", potrivit unui comunicat oficial. Decizia a fost luată miercuri seara, potrivit unui oficial al companiei maritime libiene care nu a putut preciza dacă această măsură a intrat în viogare. Cele două companii au ameninţat Elveţia cu "măsuri noi" dacă aceasta "nu va clasa imediat afacerea împotriva lui Hannibal Kadhafi, care pretinde că ar fi fost maltratat de poliţişti în timpul arestului. Comunicatul a fost publicat în urma unei manifestaţii la iniţiativa celor două companii, în faţa ambasadei elveţiene din Tripoli. Manifestaţia a reunit cîteva sute de angajaţi şi s-a îndreptat ulterior către Ministerul Afacerilor Externe, unde o delegaţie diplomatică evleţiană a purtat discuţii cu oficialii libieni încercînd să detensioneze situaţia. Pînă în prezent nu se ştie încă nimic despre modul de desfăşurare a acestor discuţii. Hannibal Kadhafi (32 de ani) este oficial "consilier" al companiei libiene de transport maritim care deţine un cvasimonopol asupra transportului materiilor prime în Libia, cu o flotă de zece nave. Cel mai important furnizor petrolier pentru Elveţia, Libia a ameninţat miecuri că va suspenda exporturile de petrol brut. Specialiştii elveţieni în domeniu au minimizat impactul acestei măsuri, apreciind că Elveţia dispune de alte surse de aprovizionare.
CONFLICT. Retragerea conturilor libiene din băncile elveţiene, ruperea relaţiilor diplomatice şi expluzarea companiilor elveţiene, sunt măsuri luate în calcul la Tripoli, potrivit oficialilor. Elveţia se aşteptă totodată la o deblocare rapidă a situaţiei cu Libia, potrivit unui purtător de cuvînt al Ministerului Economiei. Tripoli a luat deja "măsuri de retorsiune îngrijorătoare" faţă de cetăţenii elveţieni şi interesele Confederaţiei în Libia, potrivit departamentului federal al Afacerilor Externe (DFAE). Legăturile aeriene între cele două state au fost restrînse, companiile elveţiene din Libia primind ordin de închidere, iar autorităţile libiene au suspendat eliberarea vizelor pentru cetăţenii elveţieni. Birourile grupului elveţian Nestle şi al celui elveţiano-suedez ABB au fost de asemenea închise, iar oficialii acestora au fost interogaţi de poliţie, potrivit celor două companii. Arestat de la sfîrşitul săptămînii trecute, oficialul elveţian al ABB şi un alt cetăţean elveţian au fost acuzaţi joi de justiţia libiană de infracţiuni privind imigraţia şi şederea, potrivit purtătorului de cuvînt al DFAE, Jean-Philippe Jeannerat. Reţinuţi în condiţii "absolut dramatice", cei doi elveţieni "sunt trataţi ca imigranţi legali", potrivit presei elveţiene. Hannibal Kadhafi, al patrulea dintre fiii preşedintelui libian, a fost arestat împreună cu soţia sa la 15 iulie, la Geneva, ca urmare a unei plîngeri a doi angajaţi ai unui hotelul, care îi acuză pe cei doi soţi de agresiune. Aceştia au fost eliberaţi două zile mai tîrziu după ce au plătit o cauţiune de 312.500 de euro. În 1997, un alt fiu al lui Kadhafi, Seif Al-Islam, a fost la originea primei crize diplomatice între cele două state, Elveţia refuzînd să îi acorde viză de intrare în ţară.