x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata nord-coreeană va riposta în cazul interceptării rachetei sale

Armata nord-coreeană va riposta în cazul interceptării rachetei sale

02 Apr 2009   •   00:00

Forţele armate nord-coreene vor recurge la represalii, în special împotriva Japoniei, în cazul interceptării rachetei pe care intenţionează să o lanseze zilele următoare, a avertizat un comunicat publicat de agenţia oficială a regimului comunist, KCNA, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Forţele noastre revoluţionare (...) nu vor ezita să efectueze atacuri punitive dacă forţele ostile fac cel mai mic gest pentru doborârea satelitului nostru", a ameninţat Statul Major nord-coreean, citat de KCNA. "Dacă Japonia îşi pierde cumpătul şi doboară în zbor satelitul nostru care are scopuri paşnice, Armata populară de eliberare va declanşa o furtună de foc împotriva arsenalului antirachetă al Japoniei şi a instalaţiilor sale strategice". Coreea de Nord a anunţat că va plasa pe orbită între 4 şi 8 aprilie un "satelit de telecomunicaţii" care ar urma să survoleze arhipelagul nipon. Ea a invocat dreptul său "inalienabil" de a dezvolta un program spaţial ca şi Iranul, care a plasat pe orbită primul său satelit în februarie. Statele Unite şi aliaţii lor asiatici suspectează însă că lansarea ar putea acoperi un tir experimental al rachetei cu rază lungă de acţiune Taepodong-2, care ar putea teoretic să atingă teritoriul american, cum ar fi statul Alaska.

Dictatura comunistă a provocat o criză internaţională în vara anului 1998, când a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune Taepodong-1, care survolase o parte a Japoniei, înainte de a se prăbuşi în Oceanul Pacific. În iulie 2006, Phenianul a efectuat din nou tiruri, care au eşuat, fiind vorba despre şapte rachete, dintre care una cu rază lungă de acţiune de tip Taepodong-2. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în unanimitate atunci testul şi a adoptat măsuri coercitive. Un akl treilea tir de rachetă cu rază lungă de acţiune ar fi în contradicţie cu Rezoluţia 1.718 a ONU, din 2006, care prevede că Phenianul "trebuie să se abţină de la orice nou test nuclear sau tir cu rachetă balistică".

Tokyo, care a mobilizat baterii antirachetă, a promis că va doborî orice dispozitiv care ar ameninţa teritoriul său în urma unui incident sau a unei erori de traiectorie. Phenianul a replicat că va interpreta orice interceptare ca pe un "act de război" şi că noi sancţiuni ale ONU vor fi considerate "un act ostil" care va duce la întreruperea negocierilor în dosarul nuclear. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe