x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat lângă FSB şi Kremlin

Atentat lângă FSB şi Kremlin

de Anca Aldea    |    29 Mar 2010   •   00:00
Atentat lângă FSB şi Kremlin
Sursa foto: Mikhail Voskresensky/Reuters

Cel puţin 38 de persoane şi-au pierdut viaţa la Moscova în dimineaţa zilei de ieri, după ce două femei s-au aruncat în aer în două staţii de metrou care încadrează Palatul Kremlin, sediul preşedinţiei Federaţiei Ruse.

Prima explozie s-a produs la ora locală 7:56 (8:56, ora României), în al doilea vagon al metroului care abia intrase în staţia Lubianka, situată la doar câţiva metri de sediul serviciilor ruse de securitate (FSB). Deflagraţia a ucis cel puţin 23 de persoane. A doua explozie a avut loc la ora locală 8:36 (9:36, ora României), în staţia de metrou Park Kulturi, situată sub un bulevard care astăzi încadrează centrul Moscovei (pe vremea Romanovilor zona a fost concepută ca un complex de fortificaţii). Atentatul de la Parkul Kulturi s-a soldat cu moartea a cel puţin 4 persoane.

Experţii citaţi de presa europeană spun că fiecare dintre deflagraţii a avut o intensitate echivalentă cu explozia a două kilograme de trinitrotoluen (TNT). Exploziile nu au provocat incendii, de unde rezultă faptul că materialul exploziv a fost ataşat de corpurile celor două sinucigaşe.

DINTE PENTRU DINTE
Nici o grupare nu şi-a asumat iniţial responsabilitatea pentru cele două atentate sinucigaşe petrecute în reţeaua subterană prin care circulă aproximativ 8,5 milioane de persoane în fiecare zi. Autorităţile ruse şi-au îndreptat însă suspiciunile înspre insurgenţa musulmană din Caucazul de Nord. Atacurile teroriste de ieri, considerate cele mai dure din ultimii şase ani, ar fi fost organizate ca răspuns la operaţiunile poliţiei ruse împotriva liderilor notorii ai militanţilor ceceni, după cum a declarat ieri prim-vicepreşedintele Consiliului Federaţiei (Camera Superioară a Parlamentului rus).

0-117084-untitled1.jpg

În ultimii 11 ani, Moscova a fost ţinta mai multor atentate. În 1999, teroriştii au aruncat în aer un magazin şi mai multe blocuri de locuinţe. Sute de persoane au fost ucise şi rănite. În 2000, cel puţin 13 oameni au murit şi zeci au fost răniţi nu departe de Kremlin. În 2002, criza ostaticilor dintr-un teatru moscovit s-a finalizat cu 129 de morţi în rândurile civililor. În 2003, trei femei-kamikaze au luat viaţa a 21 de persoane în trei explozii diferite. În 2004, 50 de persoane au murit în două atentate.

În 2006, o bombă a ucis zece persoane într-o piaţă aglomerată din Moscova. În 2007, trenul Nevski Express, care circula pe ruta Moscova - St. Petersburg, a deraiat din cauza exploziei unei bombe - 26 de persoane au fost ucise şi peste 100, rănite.

"TERORIŞTII VOR FI NIMICIŢI"
Potrivit Serviciilor secrete ruse, vinovate de aceste atentate ar fi "grupări teroriste" care ar avea legături cu regiunea Caucazului de Nord. Aflat în Siberia într-o vizită de lucru, premierul Vladimir Putin a declarat ieri că teroriştii responsabili de atentatele de la metroul din Moscova vor fi "nimiciţi". Şeful Guvernului rus şi-a arătat încrederea faţă de poliţie şi justiţie, care "vor face totul pentru găsirea şi pedepsirea criminalilor".

O anchetă a fost deschisă imediat sub conducerea directă a procurorului general al Rusiei, Iuri Ceaika. Interpolul şi-a anunţat disponibilitatea de a-i sprijini pe anchetatorii ruşi, care au avut ieri o zi aglomerată, analizând înregistrările camerelor de supraveghere din cele două staţii de metrou.



×
Subiecte în articol: externe Moscova metrou explozie