x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Audieri pentru componenţa CE

Audieri pentru componenţa CE

10 Ian 2010   •   00:00

Noua Comisie Europeană (CE), a cărei componenţă a fost anunţată în noiembrie de preşedintele Jose Manuel Barroso, urmează să fie audiată în perioada 11-19 ianuarie. Pentru a intra în funcţiune, cu un mandat de cinci ani, CE trebuie aprobată de Parlamentul European (PE), în faţa căruia este responsabilă, iar procedura are două etape: aprobarea preşedintelui CE, propus de Consiliul European, şi aprobarea CE ca organism unitar.



UN ROMÂN PENTRU AGRICULTURĂ. Pe lista comisarilor europeni se află şi Dacian Cioloş, desemnat pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Cioloş nu este afiliat politic, dar este susţinut pentru postul de comisar de Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat). El va fi audiat la 15 ianuarie. Fostul ministru român al Agriculturii este considerat un apropiat al Franţei, care militează pentru menţinerea subvenţiilor alocate agriculturii. Căsătorit cu o franţuzoaică, Cioloş este descris ca un prieten al lui Michel Barnier, scrie Mediafax. Partizanii unei reforme a Politicii Agricole Comune nu au o părere bună despre sosirea unei personalităţi provenind dintr-o mare ţară agricolă, criticată adesea pentru controalele deficitare asupra subvenţiilor europene.

PROCEDURI ANEVOIOASE. Comisia Europeană, organismul executiv al Uniunii Europene, este formată din 27 de comisari (câte unul din fiecare stat membru), inclusiv preşedintele CE şi înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, post înfiinţat prin Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.

Parlamentarii europeni l-au votat pe noul preşedinte al CE la 16 septembrie, oferindu-i un al doilea mandat portughezului Jose Manuel Barroso. În noiembrie a fost prezentată lista candidaţilor şi a portofoliilor acestora, iar la 26 ianuarie PE ar trebui să-şi ofere votul pentru aceste propuneri. PE evaluează comisarii din mai multe puncte de vedere: pe baza competenţei lor generale, a angajamentului european şi a independenţei lor personale. Sunt evaluate cunoştinţele comisarilor desemnaţi în domeniile pe care urmează să le administreze, precum şi abilităţile lor de comunicare. Este imperativ ca PE să ţină cont de echilibrul între sexe (noul colegiu al comisarilor propus este format din nouă femei şi 18 bărbaţi).

Între 11 şi 19 ianuarie vor avea loc audieri publice în comisiile competente, candidaţii trebuind să răspundă unor întrebări legate de politicile prioritare pe care le propun în domeniile lor de responsabilitate. Comisiile au, de asemenea, prilejul de a afla mai multe detalii despre personalitatea candidaţilor.

După audieri, comisiile parlamentare se reunesc cu uşile închise, la 19 ianuarie, pentru a evalua fiecare comisar desemnat, verificând nu numai dacă acesta deţine competenţele necesare pentru a fi membru al CE, ci şi dacă este capabil să administreze portofoliul care i-a fost repartizat. Rezultatele audierilor sunt trimise preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, şi analizate, la 21 ianuarie, de Conferinţa Preşedinţilor, formată din Buzek şi liderii tuturor grupurilor politice, şi de Conferinţa preşedinţilor de comisie.

La 26 ianuarie urmează să aibă loc o şedinţă în plen a Parlamentului European, la Strasbourg, unde Barroso va prezenta colegiul comisarilor desemnaţi şi programul acestuia, apoi are loc o dezbatere. În aceeaşi zi, PE votează Comisia în ansamblu, iar în cazul aprobării aceasta poate fi numită oficial de Consiliul European cu majoritate calificată. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe