x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama: Nici o religie nu poate justifica acte ucigaşe şi laşe

Barack Obama: Nici o religie nu poate justifica acte ucigaşe şi laşe

11 Noi 2009   •   00:00
Barack Obama: Nici o religie nu poate justifica acte ucigaşe şi laşe

Preşedintele american, Barack Obama, a adus marţi un omagiu solemn celor 13 victime ale atacului de la baza militară Fort Hood din Texas, subliniind că nici o religie nu poate justifica acte "ucigaşe şi laşe". La baza tribunei, fiecare victimă era reprezentată printr-o pereche de bocanci, o puşcă M-4, o cască şi o fotografie, potrivit tradiţiei militare americane.



Preşedintele american, însoţit de soţia sa Michelle, îmbrăcată într-o rochie neagră, a sosit în acorduri de cimpoi pentru a asculta imnul american intonat de o orchestră militară. Cu un imens drapel american în spatele său, Barack Obama s-a adresat familiilor victimelor, militarilor răniţi în timpul atacului şi celor 15.000 de persoane prezente, potrivit armatei americane. În discursul său, Obama a elogiat marile valori americane şi a declarat că nu poate înţelege motivul acestui atac de joi, atribuit comandantului Nidal Hasan, un psihiatru militar de origine palestiniană.

"Poate fi dificil să înţelegem logica pervertită care a condus la această tragedie. Dar noi ştim următorul lucru: nici o credinţă religioasă nu justifică aceste acte sângeroase şi laşe. Nici un Dumnezeu corect şi iubitor nu poate să le aprobe. Şi pentru ce a făcut, ştim că ucigaşul va fi judecat, în această lume şi în cealaltă", a spus Obama.

Potrivit apropiaţilor presupusului autor, care a supravieţuit atacului, Nidal Hassan este un musulman foarte credincios care se temea de o viitoare detaşare în Afganistan. "Suntem în război. Totuşi, aceşti americani nu au murit pe un câmp de bătălie străin. Ei au fost ucişi aici, (...) chiar în mijlocul acestei mari comunităţi americane. Acest lucru face această tragedie încă şi mai dureroasă şi mai de neînţeles", a spus preşedintele. În contextul în care reforma sănătăţii pare să dividă ţara în două şi în care susţinătorii, ca şi adversarii săi, îi aşteaptă decizia privind eventuale suplimentări de trupe în Afganistan, Barack Obama s-a prezentat ca un părinte al naţiunii, venit să panseze rănile unei Americi afectate de tensiuni.

O ceremonie impresionantă a încheiat acest omagiu: apelul final al militarilor decedaţi joi. Un sergent major i-a chemat la apel după numele lor atât pe militarii prezenţi, cât şi pe victimele atacului. După apelul fiecărui militar ucis, s-a păstrat o lungă tăcere, pentru a marca dispariţia acestuia. Familiile şi apropiaţii s-au strâns în faţa portretelor victimelor. Unii, în lacrimi, atingeau fotografia celui drag, fiind consolaţi de ceilalţi militari. "S-ar spune că acolo se află cel puţin jumătate din efectivele bazei", a apreciat militarul Peter Kniskern, venit să asiste la omagiul "fraţilor şi surorilor" ucişi joi.

Printre victime figurează o femeie însărcinată, în vârstă de 21 de ani, aflată în serviciul armatei, militari care urmau să fie mobilizaţi în Afganistan, printre care o femeie în vârstă de 29 de ani şi un tată de familie în vârstă de 23 de ani, precum şi un comandant de 52 de ani, imigrant mexican devenit doctor în psihologie. Potrivit primelor concluzii ale anchetei, suspectul pare să fi acţionat singur la Fort Hood, dar el s-a aflat în contact cu o persoană care face obiectul unei anchete antiteroriste, iar poliţia nu exclude posibilitatea ca el să fi vrut să comită un atentat sinucigaş.

×
Subiecte în articol: externe