Şeful guvernului italian, Silvio Berlusconi, face obiectul unei anchete judiciare, pentru că ar fi făcut presiuni asupra unuia dintre responsabilii din autoritatea pentru comunicaţii (instituţie care are rol similar cu al Consiliului Naţional al Audiovizualului din România) în scopul de a opri un talk-show politic pe care-l considera prea favorabil opoziţiei, anunţă AFP.
Berlusconi figurează printre persoanele care fac obiectul unui anchete lansate de parchetul din Trani (sud), în legătură cu unul dintre comisarii autorităţii pentru comunicaţii (AGCOM), Giancarlo Innocenzi, şi directorul ştirilor de la televiziunea publică RAI, Augusto Minzolini.
Magistraţii din Trani anchetau o afacere legată de utilizarea unor cărţi de credit când, ascultând înregistrări telefonice, au dat peste una între Berlusconi, pe de o parte, şi Innocenzi şi Minzolini, de cealaltă parte.
Înregistrările arată dorinţa lui Berlusconi de a opri emisiunea AnnoZero şi presiunile pe care le-ar fi făcut asupra lui Innocenzi şi a lui Minzolini, scrie AFP, citând presa italiană.
În ceea ce-l priveşte pe Berlusconi, ancheta a fost deschisă pentru ameninţări la adresa unui reprezentant al unui organism politic, administrativ sau judiciar, Innocenzi este suspectat de complicitate, iar Minzolini este acuzat că a furnizat informaţii confidenţiale.
Berlusconi neagă toate acuzaţiile, dar a recunoscut că a intervenit "şi la stânga şi la dreapta" pentru a cere să nu se mai facă la televiziuni "procesul" unor persoane care sunt doar în curs de anchetare şi nu au posibiliatatea să se apere.
În emisiunea AnnoZero s-au prezentat mai multe reconstituiri ale unor conversaţii între mafioţi şi oameni politici, unii dintre ei apropiaţi ai lui Berlusconi.
Berlusconi: "Trebuie să vă concentraţi acţiunile în aşa fel încât să faceţi RAI să spună: gata, închidem tot!".
Jurnalistul Michele Santoro, realizatorul emisiunii, a fost chemat de magistraţi pentru a explica presiunile exercitate asupra talk-show-ului în perioada campaniei electorale, informează Corriere della Sera.
Jurnaliştii italieni mai amintesc că Santoro sau emisiunea sa au fost deseori amendaţi de autoritatea pentru comunicaţii, din cauza unor atacuri asupra puterii de la Roma.
Una dintre cele mai consistente amenzi a fost cea din mai 2009, care s-a ridicat la suma de 51.646 euro.
În presa italiană au apărut şi transcrieri ale discuţiilor dintre Berlusconi şi Corrado Calabrò, preşedintele autorităţii pentru comunicaţii. "Te uiţi la AnnoZero?", întreabă Berlusconi. Calabrò răspunde că se uită la un documentar, iar atunci premierul italian continuă: "Dar e ceva ruşinos, ruşinos". Preşedintele AGCOM îl asigură că va verifica înregistrarea emisiunii a doua zi şi că va impune sancţiuni, dacă va fi cazul.
În altă convorbire telefonică aflată în posesia magistraţilor, Berlusconi îi spune lui Giancarlo Innocenzi, comisar al aceleiaşi agenţii: "Gata, să terminăm cu acest scandal, transmisiunea e ceva obscen, nu se poate da aşa ceva (...) Trebuie să vă concentraţi acţiunile în aşa fel încât să faceţi RAI să spună: gata, închidem tot".
Reţeta aplicată de puterea italiană şi instituţia similară CNA din această ţară nu e deloc străină de România. Ameninţările, încercările de intimidare şi presiunile făcute asupra realizatorilor de emisiuni sunt apucături constante ale puterii din România, iar CNA s-ar putea întrece oricând în amenzi şi cenzură cu instituţia similară din Italia.
Citește pe Antena3.ro