Anterior, Biden a declarat public că este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată din Rusia. Dacă se confirmă, acest lucru ar atenua probabil îngrijorarea că primul incident mortal într-o țară NATO de la începutul războiului din Ucraina ar putea duce la o escaladare.
Ambasadorii NATO urmau să organizeze miercuri o reuniune de urgență pentru a discuta despre explozia de marți de la un uscător de cereale din estul Poloniei, în apropiere de granița ucraineană, care a avut loc în timp ce Rusia trăgea zeci de rachete asupra unor orașe din Ucraina.
Kievul afirmă că a doborât majoritatea rachetelor rusești cu propriile rachete de apărare aeriană. Regiunea ucraineană Volyn, situată chiar peste granița cu Polonia, a fost una dintre multele regiuni despre care Ucraina spune că a fost ținta atacurilor Rusiei.
Ministerul rus al Apărării a declarat că niciuna dintre rachetele sale nu a lovit la o distanță mai mică de 35 km de granița cu Polonia și că fotografiile rămășițelor arată elemente ale unei rachete ucrainene de apărare aeriană S-300.
Întrebat dacă este prea devreme pentru a spune dacă racheta a fost lansată din Rusia, Biden a spus: "Există informații preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până nu investigăm complet, dar este puțin probabil, după traiectorie, că a fost trasă din Rusia, dar vom vedea".
Statele Unite și țările NATO vor investiga pe deplin înainte de a acționa, a declarat Biden în Indonezia, după ce s-a întâlnit cu alți lideri occidentali în marja unui summit al marilor economii G20.
Kremlinul a declarat miercuri că unele țări au făcut "declarații nefondate" despre incident, dar că Washingtonul a fost relativ reținut. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat reporterilor că Rusia nu a avut nimic de-a face cu incidentul, despre care a spus că a fost cauzat de un sistem de apărare aeriană S-300.
Ministerul polonez de Externe a declarat că racheta a căzut în Przewodow, un sat situat la aproximativ 6 km de granița cu Ucraina.
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat reporterilor că "cel mai probabil a fost vorba de o rachetă de fabricație rusească", dar că nu există nicio dovadă concretă cu privire la cine a tras. Atât rachetele cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, cât și rachetele de apărare aeriană folosite de Ucraina sunt modele sovietice.
Un rezident care a refuzat să fie identificat a declarat că cele două victime sunt bărbați care se aflau în apropierea zonei de cântărire a unei instalații de cereale.
Unii lideri occidentali au declarat că, indiferent cine a tras racheta, Rusia este responsabilă în ultimă instanță.
"Ei au subliniat că, indiferent de rezultatul acestei anchete, invazia lui Putin în Ucraina este direct vinovată pentru violențele actuale", a declarat biroul premierului britanic Rishi Sunak după o întâlnire între Sunak și premierul canadian Justin Trudeau.
(sursa: Mediafax)