Bill Gates crede că nu vor mai exista ţări sărace până în 2035, iar mortalitatea infantilă din ţările cele mai sărace de azi va scădea la nivelul din SUA al anilor '80.
Al doilea cel mai bogat om al lumii a făcut aceste predicţii în scrisoarea anuală a Fundaţiei Gates, în care el şi soţia sa Melina vorbesc despre ceea ce ei numesc "miturile legate de sărăcie".
Primul "mit" este acela că ţările sărace sunt condamnate să rămână aşa la nesfârşit. Gates crede că în curând ţările nu vor mai avea o scuză pentru că sunt sărace. Miliardarul spune că îi este greu să prezică ce se va întâmpla în ţările în care politica împiedică progresul (dând ca exemplu Coreea de Nord), însă pentru celelalte state "există multe exemple bune de urmat".
"Sunt suficient de optimist ca să fac o predicţie. Până în 2035 aproape că nu va mai exista nicio ţară săracă. Aproape toate ţările vor intra în categoria de venit mediu la pragul de jos sau vor fi chiar mai bogate. Când m-am născut eu majoritatea statelor lumii era sărace. De atunci, miliarde de oameni au ieşit din sărăcia extremă. Cred că în următoarele două decenii ţările foarte sărace vor fi excepţia, nu regula", spune Gates.
Vorbind despre alt mit al sărăciei, Gates s-a arătat împotriva ideii că ajutorul extern nu ajută, de fapt, statele sărace.
"Sunt îngrijorat că politicienii vor folosi această scuză pentru a retrage sprijinul acordat ţărilor care au nevoie de el. Ajutorul poate fi o investiţie foarte bună şi ar trebui să facem mai mult în acest sens. Ajutorul extern salvează vieţi şi ajută la stabilirea unei fundaţii pentru progresul economic pe termen lung", spune Gates.
Miliardarul a vorbit şi de un alt treilea mit, anume că reducerea ratei mortalităţii infantile în ţările sărace va duce la suprapopularea planetei.
"Temerea legată de suprapopularea planetei aduce cu ea tendinţa periculoasă de a ingnora oamenii care formează populaţia. Dacă tot mai mulţi copiii supravieţuiesc, părinţii vor decide să aibă familii mai puţin numeroase. Salarea vieţilor nu duce la suprapopulare, dimpotrivă, va avea efectul opus", spune Gates.