x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: În lipsa unui acord, trei miniștri pledează pentru o amânare a ieșirii din UE

Brexit: În lipsa unui acord, trei miniștri pledează pentru o amânare a ieșirii din UE

23 Feb 2019   •   15:30
Brexit: În lipsa unui acord, trei miniștri pledează pentru o amânare a ieșirii din UE

Trei miniştri britanici au pledat sâmbătă pentru o amânare a concretizării Brexit, programată pe 29 martie, în cazul neadoptării la timp a Acordului de retragere de către Parlamentul de la Londra, informează sâmbătă AFP şi EFE. 

Ministrul britanic pentru mediul de afaceri Greg Clark, cel care deţine portofoliul Muncii, Amber Rudd şi ministrul Justiţiei David Gauke se opun în mod deschis scenariului unei ieşiri a Marii Britanii din UE fără acord, opţiune pe care premierul Theresa May refuză să o excludă. 

"Sperăm că Parlamentul va recunoaşte necesitatea de a părăsi UE cu acord pe 29 martie", afirmă aceştia într-un articol publicat de tabloidul Daily Mail. 

"Dacă nu se înregistrează progrese săptămâna viitoare, opinia care se conturează în Parlament este clară: ar fi mai bine (...) să amânăm data de plecare decât să părăsim Uniunea într-un mod dezordonat pe 29 martie", consideră cei trei membri ai facţiunii considerate pro-europene din Cabinetul britanic. 

Potrivit acestora, lipsa unui acord ar putea "afecta" serios economia ţării şi ar putea ameninţa "integritatea" Regatului Unit. 

AFP aminteşte că orice cerere de amânare trebuie aprobată de celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene. 

După respingerea masivă a acordului de către parlamentarii britanici în ianuarie, premierul Theresa May încearcă să renegocieze cu Bruxelles o nouă versiune a tratatului, fără succes însă până în prezent. May doreşte "modificări obligatorii" ale "plasei de siguranţă", clauza de backstop privind frontiera nord-irlandeză, ale cărei prevederi au stârnit nemulţumiri în Marea Britanie şi care este menită să menţină deschisă graniţa cu Irlanda după Brexit. 

"După luni de incertitudine, este timpul ca parlamentarii să recunoască necesitatea unui acord, să accepte că este singurul acord posibil şi să îl susţină", insistă Amber Rudd, Greg Clark şi David Gauke. 

Vineri, oficialii UE şi-au exprimat speranţa realizării de progrese în negocieri în marja Summitul UE - Liga Statelor Arabe, care va avea loc în staţiunea Sharm el-Sheikh din Egipt (24-25 februarie), unde Theresa May va purta discuţii cu liderii instituţiilor europene. 

"Premierul depune eforturi pentru a ne asigura că vom ajunge la un acord cu UE, care să fie conform cu rezultatul referendumului (din 2016). Acolo trebuie să se concentreze toată energia Cabinetului", potrivit aprecierii unui purtător de cuvânt din Downing Street, citat de EFE. 

Ziarul 'The Guardian' a dezvăluit că facţiunea cea mai eurosceptică a Cabinetului doreşte ca premierul să demisioneze în următoarele luni, în cazul în care Parlamentul nu va susţine un acord cu privire la Brexit. Acest grup consideră că ar trebui să aibă loc alegeri în interiorul Partidului Conservator la începutul verii, astfel încât un posibil succesor al Theresei May să conducă "faza următoare" a negocierilor cu Bruxelles-ul. 

Termenul pe care premierul britanic îl are la dispoziţie pentru convenirea unei soluţii este 26 februarie. Dacă până la acea dată nu va fi agreată o soluţie cu UE, pe 27 februarie va avea loc o nouă dezbatere în Parlamentul de la Londra privind calea de urmat în continuare. Parlamentarii ar putea vota în favoarea unui amendament care să excludă posibilitatea unei ieşiri fără acord. 

De la referendumul prin care cetăţenii britanici au optat pentru a părăsi UE, în urmă cu mai bine de doi şi jumătate, guvernul de la Londra a cheltuit 104 milioane de lire sterline (120 milioane de euro) pentru servicii de consultanţă necesare pregătirii ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, potrivit unei analize BBC.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit Brexit fără acord amanare