A fost o surpriza decizia lui Vladimir Putin de a mai candida o data pentru sefia Rusiei? In principiu nu, dar multi sperau ca liderul de la Kremlin va renunta in favoarea unui alt pretendent, preferand sa conduca, pentru o perioada de timp, din umbra. Ce parere au insa analistii rusi.
"Declaratia lui Putin, facuta in mijlocul muncitorilor de la uzinele GAZ, a fost un eveniment asteptat, care, totusi, a avut loc mai devreme decat a anticipat mediul analitic", a aratat politologul Dmitri Abzalov, subliniind ca momentul a fost foarte bine ales.
Venind in completare, Aleksei Muhin, seful Centrului pentru informatii politice, a apreciat ca "un mare loc in hotarea lui Putin l-au jucat, culmea, opozantii si criticii lui. Creand in jurul Rusiei o conjunctura de amenintari si ostilitate, ei l-au impins, practic, pe Putin, spre aceasta optiune. Nu abandonezi totul in asemenea circumstante. Prin urmare, se pot felicita reciproc pentru candidatura lui Putin", a concluzionat analistul.
Detaliind, profesorul Iosif Diskin, a apreciat ca "presedintele si-a ales foarte bine locul pentru anuntul sau, pentru ca la Nijni Novgorod, in 1612, a inceput renasterea suveranitatii Rusiei. Foarte bine ales si momentul: la cateva ore dupa umilinta primita de Rusia din partea CIO, care a exclus-o de la Jocurile olimpice de iarna. In astfel de conditii, cu siguranta trebuie sa apara cineva de care poporul sa fie convins ca vinovatii vor fi pedepsiti. Cineva care, in acelasi timp, sa actioneze cu responsabilitate si seriozitate", a explicat el.
"Incercarea de a folosi Jocurile olimpice impotriva participarii lui Putin in alegeri a esuat. Efectul negativ generat de hotararea CIO vizand prezenta Rusiei la Ollimpiada de iarna a antrenat acceptul presedintelui de a-si depune candidatura", a comentat si expertul Aleksei Zudin, potrivit caruia decizia CIO "a confirmat ca traim intr-o lume a concurentei si competitiei, o lume unde jocurile nu sunt intotdeauna cinstite, chiar si in sport".