Eforturile permanente ale Kremlinului pentru modernizarea armatei sale erodează serios avantajul militar deținut încă de Statele Unite în Europa. În plus, forțele trimise de Pentagon pe bătrânul continent au nevoie de trupe suplimentare, nave de luptă, armament și tehnică de recunoaștere pentru a descuraja în mod credibil o nouă agresiune militară a Rusiei, a avertizat generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul contingentelor SUA și NATO din Europa.
Pericolele din regiune sunt „reale și cresc”, în timp ce „Rusia rămâne principala amenințare pentru un mediu de securitate euroatlantic stabil”, a declarat șeful trupelor aliate din Europa, în fața Comitetului pentru forțele armate din Senatul american. De când președintele Vladimir Putin se află la putere, Rusia a investit masiv în armată și, începând din 2006, s-a concentrat pe producerea de noi tipuri de rachete balistice și de croazieră, atât convenționale, cât și nucleare, precum și pe dotarea cu submarine nucleare. Recent, liderul de la Kremlin a anunțat dezvoltarea a trei noi arme strategice: rachete nucleare de croazieră cu rază lungă de acțiune, rachete hipersonice și drone-submarin, echipate cu focoase nucleare. „În timp ce Statele Unite își mențin superioritatea militară globală asupra Rusiei, evoluția capacităților rusești amenință să erodeze avantajul nostru militar, pune la încercare posibilitatea noastră necontestată de a acționa în toate domeniile și diminuează capacitatea noastră de a descuraja agresiunea Moscovei”, a avertizat Scaparrotti. „Am suplimentat deja forțele și capacitățile de luptă și ne-am îmbunătățit capacitatea de reacție rapidă. Nu mă simt însă confortabil încă, atunci când vorbesc despre capacitatea noastră de descurajare”, a precizat el. Comandamentul Forţelor Armate ale SUA din Europa (EUCOM) numără în prezent 60.00 de militari și personal civil. Începând din 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, trupele americane și echipamentul de luptă al acestora au fost suplimentate în regiune, pentru a contracara pericolul rusesc. Concomitent, au fost desfășurate unități de intervenție în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia și Italia, iar o brigadă blindată și una aeriană sunt disponbile pentru o eventuală operațiune rapidă.
Nu e de ajuns
Cu toate acestea, a avertizat generalul american, este nevoie de suplimentarea continuă a unităților terestre, precum și de modernizarea tehnicii de luptă. Scaparrotti a insistat asupra necesității modernizării urgente și a întăririi forțelor navale americane, în contextul incidentului de anul trecut, din strâmtoarea Kerci, unde nave ucrainene au fost atacate și sechestrate de marina militară rusă, în Marea Azov. Comandantul EUCOM a declarat, de altfel, că dorește să întărească apărarea Ucrainei. SUA au vândut deja Kievului rachete antitanc „Javelin”, dar „există şi alte sisteme, arme de precizie pentru lunetişti, și muniţii” pe care americanii le-ar putea furniza armatei ucrainene, a spus el.
„Avem nevoie de o capacitate de luptă mai mare, mai ales ținând cont de creșterea și modernizarea flotei ruse în Europa”.
Generalul Curtis Scaparrotti