x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comemorare cu scandal

Comemorare cu scandal

de Anca Aldea    |    10 Sep 2010   •   00:00
Comemorare cu scandal
Sursa foto: Sean Adair/Reuters

Primele opt comemorări ale atacurilor teroriste din SUA au fost zile de unitate naţională. Cea de-a noua, care va avea loc mâine, se anunţă mai tumultuoasă ca niciodată, după ce şeful unei secte religioase a anunţat că îi va încuraja pe credincioşi să ardă mai multe exemplare ale Coranului mâine, 11 septembrie.

Reacţiile nu au întârziat să apară, comunitatea musulmană condamnând actul necugetat al sectei. Şi generalul David Petraeus, comandantul Forţei Internaţionale pentru Securitate şi Asistenţă (ISAF) şi al trupelor americane din Afganistan, avertiza că un astfel de act îi va pune în pericol pe militarii americani din Afganistan şi va contribui la creşterea sentimentului antiamerican în rândurile populaţiei acestei ţări.

Un editorialist de la publicaţia online Newsweek.com se întreba ieri dacă Al-Qaida, temuta reţea condusă de Ussama ben Laden, creierul atentatelor din "marţea neagră", mai este la fel de periculoasă ca în urmă cu nouă ani. "Din 2001, reţeaua nu a mai fost capabilă să lanseze nici măcar un atac major asupra unor ţinte importante din SUA şi Europa", scrie Newsweek. "Astăzi, Al-Qaida nu poate spera decât să găsească un tânăr tulburat, care a devenit radical pe internet, şi pe care să-l înveţe cum să-şi îndese exploziv în chiloţi". Ce s-a întâmplat în ultimii nouă ani în Statele Unite?

NewsWeek răspunde: "Guvernul (american, n.n.) a creat sau reconfigurat cel puţin 260 de organizaţii care se ocupă cu diverse aspecte ale războiului antitero. Sumele cheltuite pentru serviciile secrete au crescut cu 250%, la 75 de miliarde de dolari (cifră oficială, mult subestimată). Au fost ridicate 33 de ansambluri imobiliare, pe o suprafaţă de trei ori mai mare decât Pentagonul, pentru birocraţii serviciilor secrete. La câţiva kilometri de Casa Albă a fost creat cel mai mare serviciu guvernamental din ultimii 50 de ani - Departamentul pentru Securitate Internă, pentru care au fost cheltuiţi 3,4 miliarde de dolari şi unde lucrează 230.000 de oameni. De aici pleacă, în fiecare zi, 136 de rapoarte. Aproximativ 30.000 de oameni au fost angajaţi exclusiv pentru a asculta convorbirile telefonice şi a monitoriza alte comunicaţii în SUA".

Toată armata de funcţionari şi militari americani din Afganistan pare însă să nu poată stăvili furia insurgenţei. 1.257 de americani şi-au pierdut viaţa în ultimii nouă ani în Afganistan. Un recent sondaj realizat de Washington Post şi ABC News arată că două treimi dintre americani nu vor ca pe locul în care au existat Turnurile Gemene din New York să fie ridicat un centru de studii islamice. Aproximativ o treime din populaţia SUA crede că, în principiu, islamul încurajează violenţa împotriva persoanelor care nu aparţin acestei religii - este o cotă de două ori mai mare decât în 2002.


"Secret de stat"
O Curte de Apel din SUA a clasat, în numele "secretului de stat", dosarul privind zborurile secrete efectuate de CIA după 11 septembrie 2001. Un număr necunoscut de suspecţi de terorism au fost transportaţi, la bordul unor avioane-"fantomă", şi interogaţi în diferite ţări, în scandal fiind implicată şi România, potrivit Washington Post. Asociaţia americană de Apărare a Libertăţilor Civile (ACLU), care îi apăra pe cei cinci reclamanţi în acest caz, a anunţat că va sesiza Curtea Supremă cu privire la decizia Curţii de Apel din San Francisco. ACLU precizează că nici o victimă a torturilor aplicate de CIA pe vremea trecutei administraţii a lui George W. Bush nu a compărut în justiţie. Curios este că aceeaşi Curte de Apel a dat dreptate reclamanţilor în aprilie 2009 şi a ordonat continuarea procedurii. Dosarul a reintrat în examinare la cererea noii administraţii de la Washington, condusă de Barack Obama.

×
Subiecte în articol: externe