Peste nouă milioane de sirieni au fost forțați să-și părăsească țările în ultimii ani. În contextul avansării Statului Islamic în Siria și Irak, situația este din ce în ce mai dificilă. „Nici un conflict nu a cunoscut un număr atât de mare de morți, refugiați și persoane strămutate într-un timp atât de scurt”, a declarat Frej Fenniche, reprezentant UNHCHR, luni, într-o audiere a subcomisiei pentru drepturile omului. Majoritatea deputaților consideră că UE trebuie să accepte mai mulți refugiați.
În deschiderea audierii, președinta subcomisiei pentru drepturile omului, Elena Valenciano (S&D, Spania), a amintit de necesitatea creșterii ajutorului umanitar – lucru exprimat într-o rezoluție PE din 18 septembrie. Frej Fenniche a cerut comunității internaționale să reacționeze la cererea de ajutor a orașului sirian kurd Kobani, asediat de Statul Islamic. În Irak, peste 5,2 milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar. Leyla Ferman, copreședinta Federației Yezidi (care reprezintă minoritatea religioasă Yezidi din Irak), a cerut sprijin internațional, spunând că oamenii nu vor supraviețui iernii fără ajutor.
Tensiunile între refugiați și populațiile gazdă se intensifică
„Criza depășește granițele Siriei. Afectează și țările vecine”, a arătat Eduardo Fernandez-Zincke de la Comisia Europeană. Numai 15% din cei 3 milioane de refugiați sirieni înregistrați trăiesc în tabere, majoritatea ajungând în orașe. Tensiunile între refugiați și populațiile gazdă s-au intensificat, iar sistemele publice din țările gazdă sunt pe punctul de a se prăbuși, a adăugat el, arătând că peste jumătate din ajutorul umanitar provenind de la Comisia Europeană a fost deja distribuit în țările învecinate Siriei pentru sprijinul refugiaților. Una din cinci persoane din Liban este refugiat, a arătat Michele Cavinato de la UNHCR.
Sprijin UE
Este crucial ca UE să sprijine infrastructura locală publică și serviciile sociale și să susțină inițiativele societății civile locale, a spus Sema Genel, de la Support to Life, Istanbul, citat de site-ul Parlamentului European. Mark Demesmaeker (Conservatorii și Reformiștii Europeni, Belgia), a cerut mai multă acțiune. „Comunitatea europeană face prea puțin”. „Sunt ferm convins că așa numitul Stat Islamic trebuie înfrânt la nivel militar; Dacă NATO nu este pregătită, o vor face luptătorii kurzi de pe teren”, a comentat Thomas Schmidinger, de la organizația de ajutor umanitar LeEZA (I.D)