x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Conflictul cu Bruxellesul nu îi face nici un rău lui Sarkozy"

"Conflictul cu Bruxellesul nu îi face nici un rău lui Sarkozy"

de Irina Cristea    |    19 Sep 2010   •   00:00

Conflictele cu oficialii de la Bruxelles nu le scad cotele politicienilor francezi. Din contră, dat fiind faptul că euroscepticismul din Hexagon este o forţă puternică şi mulţi alegători aprobă instinctiv atunci când liderii lor intră în conflict cu un oficial de la Bruxelles, considerat un birocrat numit în această funcţie, nu ales, comentează publicaţia britanică Sunday Herald pe marginea conflictului dintre preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi principalii lideri europeni.

Ajuns izolat în Uniunea Europeană şi criticat în presa internaţională, Sarkozy nu pierde din calcul posibilele avantaje pe care politica sa dură faţă de romi i le-ar putea aduce în plan politic. "O mare parte din electorat, în special de dreapta, nu reacţionează negativ atunci când preşedintele acţionează într-o problemă  ¬¬  a romilor  ¬¬  pe care ei o consideră importantă. Şi faptul că există tensiuni cu Comisia UE, considerată în mare parte ineficientă, nu îi face nici un rău lui Sarkozy", a apreciat Fran?ois Miquet-Marty, de la agenţia de analiză politică ViaVoice.

În opinia lui Gael Sliman, de la institutul de sondare BVA, "a lua poziţie împotriva unei Europe considerate prea slabă şi liberală îi va consolida credibilitatea acestuia".

Aceasta nu este prima dată când tactica lui Sarkozy este să-şi manevreze inamicii spre poziţii şi declaraţii pe care le poate caracteriza drept extreme, înlăturând criticile faţă de politicile sale controversate.

"În privinţa romilor, Sarkozy l-a provocat cu succes pe comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, să compare politica franceză cu tratamentul german faţă de evrei şi romi în timpul celui de-al doilea război mondial. Din nou, extravaganţa reacţiei lucrează în favoarea sa, pentru că îi face pe oponenţii săi  ¬¬  nu pe el  ¬¬  să pară nerezonabili", conchide publicaţia britanică.

×
Subiecte în articol: externe