Consiliul Europei va studia legalitatea referendumului din Crimeea, prevăzut să se desfăşoare la 16 martie, şi a oferit ajutorul experţilor săi pentru a ancheta încălcarea drepturilor omului şi situaţia minorităţilor, relatează AFP.
Anunţul a fost făcut la finalul întrevederilor dintre secretarul general al organizaţiei paneuropene, Thorbjorn Jagland, actualul preşedinte al “Comitetului de miniştri”, ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, şi reprezentanţi ai Guvernului interimar, care au avut loc luni în capitala ucraineană, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Jagland, Daniel Hoeltgen.
Jagland le-a cerut experţilor constituţionali din cadrul Comisiei de la Veneţia, organism ce depinde de Consiliul Europei, să controleze legalitatea referendumului anunţat pentru sfârşitul acestei săptămâni de rusofonii din Crimeea, a precizat Hoeltgen.
Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat despre referendumul privind alipirea Peninsulei Crimeea la Rusia că este ilegal.
Experţi ai Consiliului Europei - care reuneşte 47 de ţări, printre care Rusia şi Ucraina - trebuie să analizeze soarta minorităţilor, printre care tătarii din Crimeea, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Un fost preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului (ramura juridică a Consiliului), britanicul Sir Nicolas Bratza, a fost desemnat să ancheteze, în colaborare cu experţi locali, asupra încălcării drepturilor omului comise în ultimele luni la Kiev şi în alte oraşe din Ucraina, a mai afirmat Hoeltgen.
Cel puţin 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în cursul recentelor manifestaţii, potrivit guvernului interimar ucrainean.
Vizita la Kiev a reprezentanţilor instituţiei paneuropene a avut loc într-un moment în care observatorilor unei alte organizaţii interguvernamentale, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), li s-a interzis în ultima săptămână accesul în Crimeea de către indivizi înarmaţi care fluturau drapele ruseşti.
Obiectivele principale ale Consiliului Europei, creat în 1949 şi la care au aderat, în anii 1990, aproape toate statele foste comuniste din Europa de Est, sunt apărarea democraţiei, drepturilor omului şi a statului de drept.