Este una dintre cele mai celebre fotografii din lume. A fost facuta in 1993, in Sudan, de fotograful Kevin Carter. A primit si un premiu Pulitzer, insa, la vremea aceea, a starnit si o mare controversa.
De ce fotograful nu a sarit in ajutorul fetitei pandite de vulturul care astepta sa moara, ci a preferata doar sa fotografieze scena? La un an, in 1994, Kevin Carter se sinucidea. Episodul a devenit de atunci legenda. Fetita din fotografie a fost considerata de toata lumea moarta, iar sinuciderea lui Carter a fost pusa pe seama remuscarilor.
O investigatie a cotidianului spaniol El Mundo, insa, a dezvaluit anul trecut ca lucrurile sunt mult diferite fata de legenda care s-a creat in jurul fotografiei.
Ancheta a pornit de la faptul ca nimeni nu a vazut, practic, copilul pandit de vultur murind. Exista, insa, un detaliu, care putea duce la identificarea lui. Purta o bratara cu insemnul "T3".
Pornind pe urma copilului pandit de vultur, jurnalistii de la El Mundo au aflat ca bratarile respective erau puse de ONG-ul francez care se ocupa de salvarea copiilor malnutriti din Sudan, in 1993.
Litera "T" insemna malnutritie severa, litera "S" era pentru copiii care aveau nevoie de hrana suplimentara. "T3" insemna ca fetita pandita de vultur suferea de malnutritie severa si era al treilea copil introdus in programul de salvare al ONG-ului francez.
Dupa mai multe interviuri cu reprezentantii ONG-urilor si localnicii din acea zona a Sudanului, jurnalistii au descoperit identitatea copilului.
Daca in 1993 toata lumea credea ca e vorba de o fetita, investigatia a demonstrat ca era vorba de fapt de un baiat, pe nume Kong Nyong. Si ca acesta a supravietuit foametei din 1993.
Din pacate, insa, Kong Nyong a murit in 2008, de febra galbena. Tatal sau este in viata insa si a povestit ca stia de faima pe care acea fotografie a capatat-o in intreaga lume.
Jurnalistii spanioli a scris si despre hulitul Kevin Carter si despre circumstantele in care acesta a facut respectiva fotografie. Se pare ca Kong Nyong nu era in niciun fel de pericol imediat de moarte la acel moment, fiind deja in grija medicilor din ONG-ul francez. De asemenea, expertii in fotografie au estimat ca vulturul se afla la o distanta de 20 de metri de copil, insa parea mult mai aproape datorita obiectivului folosit de Carter.
Nici sinuciderea acestuia nu a fost cauzata de remuscari, se pare. Carter suferea de mult timp de depresie, avand o tentativa de suicid cu mult inainte de publicarea fotografiei care i-a adus faima.