Mai sunt 18 zile până la alegerile pentru eurparlamentare, iar presa de pe continent încearcă să ţină pasul cu numeroasele candidaturi şi campanii.
EBA A ÎNCEPUT SÂ SE VAITE
Potrivit publicaţiei online EUObserver, Elena Băsescu, la cei 29 de ani ai săi, nu este cunoscută în Europa doar ca "fata lu' tata". Potrivit EUObserver, EBA - aşa cum se prezintă în campanie - a devenit faimoasă pentru gafele şi pentru greşelile gramaticale pe care le face. EUObserver citează câteva rânduri de pe site-ul candidatei, în care aceasta recunoaşte, făcând referire la mult-aşteptatul scrutin, că a muşcat prea mult decât poate mesteca.
SONDAJE, DECIZII, INTERNET
Un sondaj de opinie realizat de YouGov şi publicat în tabloidul The Sun arată că laburiştii ar obţine 20% din intenţiile de vot, conservatorii - 29 şi liberal-democraţii - 19. Între timp, în Germania socialiştii încearcă din răsputeri să îl împiedice pe Jose Manuel Barroso să candideze pentru încă un mandat la Comisie. Cel mai vândut ziar din Germania, Bild, a publicat declaraţia lui Martin Schulz, şeful socialiştilor din Europa: "dacă social-democraţii devin cea mai puternică forţă în Parlamentul European, nu va mai exista automat nici un mandat pentru Barroso".
La bulgari, unde campania pentru europarlamentare a fost lansată săptămâna trecută după modelul american - cu actori şi cântăreţi, cea mai bună imagine o au liberalii, care s-au aflat la cârmuirea ţării când Bulgaria a aderat la NATO şi a semnat tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Naţionaliştii din Partidul Ataka, al căror slogan este "Fără Turcia în UE", se află şi ei pe listele electorale.
În Spania, Curtea Supremă a anulat lista pentru europarlamentare a extremei-stângi din cauza unor suspiciuni de infiltrare, în acest partid - Iniţiativa Internaţională , a unor elemente Batasuna (ramura politică interzisă a ETA).
Italienii şi polonezii duc o campanie agresivă în spaţiul virtual. În doar opt zile, You Tube a devenit cel mai accesat canal datorită numărului uriaş de înregistrări video electorale. Douăzeci şi cinci de candidaţi ai partidului lui Berlusconi (PDL), 20 de democraţi şi 15 conservatori au pagină pe Facebook.
Oamenii lui Sarkozy sunt cel mai bine cotaţi politicieni pentru europarlamentarele de anul acesta. Partidul de centru-dreapta UMP, al preşedintelui, ar putea obţine 33% din voturi, faţă de 22% cât le-ar avea socialiştii (Opoziţie). Cel puţin acestea sunt cifrele rezultate dintr-un sondaj publicat recent. După unele ziare, socialiştii ar stanga în intenţiile de vot ale alegătorilor, completează EUObserver.
Sondajele publicate în Danemarca susţin că unii europarlamentari vor obţine categoric un al doilea mandat în Legislativul European. Potrivit publicaţiei europene sus-amintite, în cazul acestor politicieni se află Morten Messerschmidt, Jens Rohde şi Bent Bendtsen.
În Irlanda, premierul Brian Cowan a promis că nu va renunţa la fotoliul de prim-ministru dacă partidul său va pierde teren în viitoarele alegeri locale şi europene. "Ultimul lucru de care are nevoie această ţară acum este o altă perioadă de instabilitate", a declarat Cowan jurnaliştilor.
Citește pe Antena3.ro