Distrugerile provocate de conflictul devastator din Siria depăşesc 1.500 miliarde de dolari şi costurile reconstrucţiei ţării, dacă ea ar demara acum, s-ar ridica la 73 miliarde de dolari, indică un studiu publicat marţi de cotidianul sirian Al-Watan, apropiat puterii.
Studiul, elaborat de expertul imobiliar Ammar Youssef, arată că bombardamentele, luptele şi sabotajele au distrus în cei doi ani şi jumătate de conflict, total sau parţial, 1,5 milioane de locuinţe. Au fost, de asemenea, grav afectate infrastructurile. Dacă reconstrucţia ar începe acum, ea ar costa 73 miliarde de dolari, estimează expertul respectiv.
Ţara ar avea nevoie de 10.000 de şantiere unde să lucreze oameni reprezentând 30 de meserii, 15.000 de camioane şi 10.000 de betoniere. Necesarul de beton s-ar ridica la 400 milioane de metri cubi şi cel de fier la 30 milioane de tone.
Germania şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au creat, luni, un fond menit să ajute la reconstrucţia Siriei în acele regiuni care nu se mai află sub controlul regimului preşedintelui Bashar Al-Assad, relatează agerpres.ro.
Germania şi EAU au alocat fiecare acestui fond câte zece milioane de euro şi se aşteaptă ca la acesta să contribuie şi ale ţări din aşa-numitul grup al 'Prietenilor Siriei', ce reuneşte circa o sută de state şi organizaţii internaţionale. Fondul va fi administrat de Banca pentru Reconstrucţie, care aparţine statului german.
La semnarea acordului de creare a fondului, la Berlin, a asistat şi şeful Coaliţiei Naţionale Siriene, Ahmad al-Jarba, care a avut de asemenea o întâlnire bilaterală cu ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.
Westerwelle a declarat că “doar o soluţie politică poate aduce pe termen lung pacea şi stabilitatea în Siria”. “De aceea sprijinim Coaliţia Naţională cu ajutor concret”, a subliniat şeful diplomaţiei germane.