x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DIVIDE ŞI CUCEREŞTE! - South Stream, mărul otrăvit

DIVIDE ŞI CUCEREŞTE! - South Stream, mărul otrăvit

11 Noi 2008   •   00:00

Gazprom nu poate realiza gazoductul South Stream fără România, iar apropierea de România are rolul de a ispiti ţara noastră să accepte proiectul, deoarece ruşii au nevoie de acordul de trecere pe teritoriul nostru.



Andris Piebalgs, comisarul pentru Energie, vrea ca termocentralele europene să ardă gaz caspic aduse prin Nabucco
Credit: Reuters


"Oferta (de a modifica ruta gazoductului către România – n.r.) ar putea fi foarte bine gândită de a convinge România să accepte construcţia conductei South Stream prin zona economică exclusivă din Marea Neagră. Fiecare stat poate bloca South Stream aproape indefinit în Marea Neagră înainte ca gazoductul să atingă state europene", a spus Vladimir Socor, analist la Eurasia Daily Monitor din Washington.

Socor precizează că Gazprom va avea astfel poziţii de forţă în discuţiile cu Bulgaria şi Serbia, aşa cum a învrăjbit şi Austria şi Ungaria în privinţa locaţiei capacităţilor de stocare. În Bulgaria, Gazprom vrea să fie proprietarul majoritar al tronsonului de South Stream, deşi Constituţia bulgară nu permite, iar în Serbia face presiuni ca vânzarea la preţ de două ori mai mic a NIS către Gazprom Neft să se realizeze mai repede. Transgaz a infirmat ştirile conform cărora s-ar fi discutat cu Gazprom includerea României în locul Bulgariei în acest proiect, potrivit unui comunicat transmis Bursei. Socor va fi prezent la seminarul "Energy in Central and Eastern Europe", desfăşurat la Bucureşti între 11 şi 12 noiembrie, unde va sosi şi Gerhard Schroeder, fost cancelar german şi actual consilier al Gazprom.

Şah la rege
UE a anunţat că va analiza crearea unui consorţiu de companii care să cumpere gaze din regiunea Caspică şi va propune în 2009 un program pentru eliminarea oricărui obstacol din calea importurilor masive din această zonă, potrivit unui raport obţinut de Reuters. Măsura este gândită să dea un impuls pentru Nabucco, ce se confruntă cu problema găsirii de surse de gaze naturale. La momentul de faţă are acontate doar 8 miliarde de metri cubi de gaz, deşi capacitatea de transport este de 30 de miliarde.

Andris Piebalgs, comisarul european pentru Energie, a vizitat săptămâna trecută Turcia pentru a rezolva neînţelegerile legate de tranzitul gazelor, deoarece acest stat vrea pentru el 15% din gazul tranzitat. De asemenea, Piebalgs vrea să convingă Azerbaidjan să favorizeze companiile europene, după ce Rusia a înaintat o ofertă comercială de a cumpăra toată producţia azeră.

×
Subiecte în articol: externe south stream