x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elon Musk lansează un nou avertisment șocant: Italia moare încet!

Elon Musk lansează un nou avertisment șocant: Italia moare încet!

de Anastasia Paul    |    30 Ian 2023   •   23:00
Elon Musk lansează un nou avertisment șocant: Italia moare încet!
Sursa foto: Hepta

Miliardarul american face afirmații șocante despre Italia. El avertizează că această țară se află în moarte lentă.

Declarațiile sale sunt cumva în ton cu atitudinea din ultimii ani, făcându-și un obicei să alerteze lumea cu privire la problemele urgente, în speranța că va trezi conștiința colectivă, scrie thestreet.com. 

Planul de pace pentru Ucraina

Uneori, în fața tăcerii și a lipsei de reacție, Musk oferă el însuși soluții. Dar acestea nu sunt de multe ori bine primite. Așa a fost planul său de pace în Ucraina, care a stârnit controverse, în octombrie 2022, după ce Musk a afirmat că Ucraina trebuie să cedeze definitiv peninsula Crimeea, anexată de Federația Rusă în 2014, și să renunțe la aderarea la NATO și UE. Kievul, puternic înarmat de SUA și NATO, a văzut planul lui Musk ca pe o propunere de capitulare. 

Totodată, a creat impresia că fondatorul Tesla este pro-rus deoarece sprijinea unele dintre cererile Moscovei. Autoritățile ucrainene au respins vehement afirmațiile acestuia. Andrij Melnyk, ambasadorul Ucrainei în Germania, a spus chiar „F--- off” eforturilor diplomatice ale lui Musk iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat că este pro-rus.

În fața unor reacții atât de puternice, miliardarul a explicat că planul său este realist. Musk a spus că se teme că războiul va escalada într-unul mondial, cu posibilitatea unui atac nuclear și cu consecințe potențial devastatoare pentru Ucraina și întreaga lume.

Dar miliardarul nu renunță să fie un alertator de conștiință. Tocmai a tras un semnal de alarmă cu privire la Italia.

Italia moare încet

Mogulul tehnologiei spune că țara europeană moare încet dacă autoritățile nu vor lua măsuri. Cercetătoarea în securitate cibernetică Andrea Stroppa a tras concluzii îngrijorătoare din datele oficiale.

„Ministerul Sănătății din Italia estimează că 14,1 milioane de cetățeni, dintr-o populație totală de 58 de milioane de oameni, sunt afectați de boli cronice. Având una dintre cele mai îmbătrânite populații și una dintre cele mai scăzute rate de natalitate, Italia riscă colapsul sistemului de sănătate publică, și apoi dispariția”, a scris cercetătoarea, pe 27 ianuarie 2023, pe Twitter, postând și un grafic al tendințelor demografice care arată modul în care bolile cronice afectează diferitele grupe de vârstă.

Musk pare să fie de acord cu observația acesteia, conform căreia Italia riscă să dispară din cauza îmbătrânirii populației și a ratei scăzute de fertilitate. 

„Italia și multe alte națiuni mor”, a comentat miliardarul, adăugând un emoticon trist.

Avertismentul lui Musk stârnește dezbateri aprinse

Mulți utilizatori s-au întrebat ce să facă pentru a evita acest dezastru, în timp ce alții au luat în serios predicția antreprenorului. Avertismentul său a stârnit astfel dezbateri, care este și scopul urmărit de Musk.

"Ai idee cum rezolvi asta?" a întrebat un utilizator de Twitter.

Nu este prima dată când Musk trage un semnal de alarmă cu privire la dispariția iminentă a Italiei. În mai 2022, era deja alarmat de declinul populației.

„Italia. În pofida faptului că avem bunăstare, rata natalității eșuează”, scrisese Stroppa pe rețeaua dde socializare, alături de un grafic al tendințelor demografice care arată scăderea ratei natalității în Italia, din perioada 1946 - 2019.

„Italia nu va mai avea oameni dacă aceste tendințe vor continua”, a răspuns Musk.

Numărul nașterilor a ajuns în 2020 la cel mai scăzut nivel de la unificarea țării, în 1861, potrivit Istat, Institutul Național de Statistică din Italia. Acesta a fost al 12-lea an consecutiv de declin. Astfel că în anul respectiv s-au născut 404.892 de copii, cu 15.192 mai puțini față de 2019. Totodată, poulația a ajuns la 59,3 milioane de persoane. 

Scăderea a continuat și în 2021, conform datelor disponibile din ianuarie - septembrie, cu 12.500 de nașteri mai puține față de același interval din 2020. Numărul mediu de copii al unei femei care trăiește în Italia a fost de 1,24 în 2020, una dintre cele mai mici rate ale fertilităţii din lume.

Pandemia Covid-19 explică în mare măsură scăderea.

 

×
Subiecte în articol: elon musk italia natalitate feretilitate