x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emma Nicholson, fata in fata cu Nastase

Emma Nicholson, fata in fata cu Nastase

09 Feb 2004   •   00:00

Intalnire decisiva pentru clarificarea problemei adoptiilor internationale.

Baroneasa Emma Nicholson a venit la Bucuresti pentru a clarifica situatia adoptiilor internationale. Incepand de sambata s-au demarat discutiile tehnice cu autoritatile romane pe marginea infierilor din timpul moratoriului. Ieri, democratul Traian Basescu a facut publice anexe ale documentelor de adoptie, care demonstreaza ca multi oficiali europeni erau la curent cu ceea ce se intampla la Bucuresti. Baroneasa Emma Nicholson, raportor pentru Romania al Parlamentului European, se afla in Romania de doua zile, la invitatia premierului Adrian Nastase, pentru a clarifica problema adoptiilor internationale. Sambata si duminica, oficialul european a demarat discutiile cu autoritatile de la Bucuresti, primul interlocutor al Emmei Nicholson fiind presedintele Autoritatii Nationale pentru Protect ia Copilului si Adoptie, Gabriela Coman. Impreuna cu aceasta, baroana de Winterbourne a abordat aspectele de natura tehnica ale adoptiilor. Astazi, raportorul european se va intalni cu premierul Adrian Nastase.

Romano Prodi stia de adoptii Presedintele PD, Traian Basescu, a dat ieri publicitatii cateva parti din memorandumurile prin care s-au autorizat infierile internationale. Democratul acuza faptul ca Romaniei i se cere, pe o parte, sa stopeze adoptiile internationale, iar pe cealalta, inalti oficiali europeni se implica personal in a face posibile infierile copiilor romani. Listele lui Basescu prezinta varstele copiilor dati spre adoptie, dar si persoanele care au intervenit pe langa statul roman pentru a facilita infierile. Astfel, pe liste apar Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene, europarlamentarul Antonio di Pietro, comisarul european pentru drepturile omului, Gil Robles si candidatul la Casa Alba John Kerry. Democratul considera ca presedintele Parlamentului European, Romano Prodi, ca si comisarul pentru drepturile omului, Gil Robles, vor trebui sa "explice daca doar s-au interesat de anumiti copii sau au exercitat presiuni" asupra Executivului de la Bucuresti, pentru incalcarea moratoriului.

Contradictie Potrivit datelor furnizate de liderul PD, cativa dintre copiii trimisi in Italia aveau mai mult de 10 ani. Datele contrazic declaratia purtatorului de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, care a dat asigurari ca infierile s-au facilitat numai pentru copii sub 10 ani. Pe liste apar, ca infiati in Italia, copii nascuti in 1985, 1988, 1989 si 1991, care depasesc varsta anuntata de Executiv. (Camelia Ionescu)

Dan Voiculescu face lobby pentru Romania Presedintele Partidului Umanist, Dan Voiculescu, a trimis o scrisoare presedintilor statelor membre ale Uniunii Europene, in care le solicita sprijinul pentru a impiedica suspendarea negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. "Suntem de acord ca in Romania exista sisteme mafiote, exista un grad ridicat de coruptie, ne luptam ca ele sa fie anihilate, respectiv diminuate, si va rugam sa intelegeti ca un popor intreg nu merita sa fie pedepsit din cauza unui numar redus de profitori", se arata in scrisoarea liderului umanist. Pe de alta parte, PUR a condamnat "atitudinea demagogica si lipsita de respect manifestata de politicieni in fata cetatenilor, in scandalul adoptiilor internationale". Intr-un comunicat de presa se arata ca adoptiile "au luat forma unei industrii, cea mai profitabila din economia romaneasca, o industrie transpolitica", subliniindu-se ca nimeni dintre "cei care au detinut puterea in ultimii 14 ani nu sunt straini de adoptiile internationale". (Camelia Ionescu)

Noi probleme Celalalt scandal in care a fost implicata Romania, cel al autostrazii Brasov - Oradea, ar putea avea si el consecinte extrem de grave. Un purtator de cuvant al Comisiei Europene (CE) a declarat pentru agentia France Presse ca este foarte posibil ca nici anul acesta tara noastra sa nu primeasca statutul de economie de piata, ceea ce ne reduce, practic, la zero sansele de aderare in 2007. Acum cateva zile, CE a decis sa ancheteze modul in care Guvernul roman a atribuit, fara licitatie, companiei americane Bechtel contractul autostrazii Brasov - Oradea. (Lavinia Tudoran)

×
Subiecte în articol: externe