x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa, între „ciocan și nicovală”

Europa, între „ciocan și nicovală”

10 Ian 2017   •   17:23
Europa, între „ciocan și nicovală”
Sursa foto: Mikhail Klimentyev/AP

Europa se află între „ciocan și nicovală", după alegerea lui Donald Trump şi din cauza ambiției expansioniste a Rusiei conduse de Vladimir Putin, scrie „The Guardian”. Publicația avertizează că există riscul reapariției sferelor de influență, deoarece rușii ar putea profita de incertitudinea UE privind strategia noului lider american.

„Capitalele europene au trimis în mod discret emisari la New York pentru a afla intențiile lui Donald Trump. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care pe 9 noiembrie 2016 i-a transmis un avertisment sec președintelui ales al SUA, l-a trimis în SUA pe unul dintre consilieri, Christoph Heusgen, pentru a se întâlni cu generalul Michael Flynn, viitorul consilier prezidențial pentru Siguranță națională. Președintele Franței, François Hollande, care afirmase că i se făcuse «greață» din cauza campaniei lui Donald Trump, l-a trimis la Washington pe consilierul pentru relații diplomatice, Jacques Audibert. Recent, premierul britanic, Theresa May, a anunțat că se va deplasa la Washington în primăvară pentru a se întâlni cu Trump. Liderii europeni încă nu știu la ce să se aștepte din partea acestui om, lucru deloc surprinzător dat fiind că decizii majore în politica externă sunt anunțate prin Twitter", notează ziarul „The Guardian”, avertizând că „incertitudinea europenilor față de strategia președintelui-ales al SUA va facilita intenția Rusiei de a profita de pe urma sincopelor în solidaritatea la nivelul UE".

„Ciocanul este tendința lui Donald Trump de a discredita alianțele și de a manifesta simpatie față de politicienii europeni nonliberali. Nicovala reprezintă așteptările lui Vladimir Putin că va avea mai multe, nu mai puține, oportunități în materie de politică externă în avantajul Rusiei, inclusiv prin reconfigurarea arhitecturii Europei”, mai scrie publicația.

Europa se confruntă cu două pericole: principiile pe care s-a construit relația transatlantică ar putea fi anulate, iar continentul ar putea reveni la sferele de influență.

 

 

 

 

×