Uniunea Europeană are un sentiment de neputinţă în faţa determinării preşedintelui american Donald Trump de a înlătura regimul iranian, întrucât europenii nu au nicio influenţă asupra liderului de la Casa Albă şi la Teheran sunt consideraţi a fi puţin credibili din cauza incapacităţii lor de a pune în practică măsuri care să compenseze sancţiunile americane, scrie joi France Presse.
Şansele de a salva acordul nuclear încheiat cu Teheranul în 2015 sunt ''din ce în ce mai slabe'', au mărturisit pentru această agenţie de presă mai mulţi responsabili europeni.
''Nu avem nicio discuţie posibilă cu administraţia americană asupra Iranului, schimbărilor climatice sau asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2 între Rusia şi Germania, întrucât preşedintele Trump refuză să-şi schimbe poziţia'', a deplâns unul dintre aceşti responsabili, după o discuţie aprinsă care a avut loc la Bruxelles între comisarul european pentru energie Miguel Arias Canete şi secretarul american al energiei, Rick Perry.
Prin urmare, singura speranţă pentru a salva acordul nuclear (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA) este ca europenii să-i convingă pe iranieni să-şi respecte angajamentele.
Teheranul şi-a manifestat miercuri intenţia de a-şi relua activităţile de producţie de apă grea şi de îmbogăţire a uraniului dacă în termen de 60 de zile UE, Rusia şi China, semnatare ale acordului denunţat de SUA, nu găsesc o soluţie pentru a permite Iranului să atenueze efectele economice ale sancţiunilor americane.