Fostul ofiţer secret britanic care a pregătit controversatul raport privind legăturile lui Donald Trump cu Rusia se teme pentru propria securitate şi a fugit din locuinţa sa din sud-estul Angliei, după ce a fost "demascat" de o publicaţie americană, relatează joi The Daily Telegraph.
Christopher Steele, în vârstă de 52 de ani, şi-a părăsit casa din Surrey miercuri dimineaţa, după ce şi-a dat seama că este doar o chestiune de timp până ca numele său să ajungă în atenţia publicului. O sursă apropiată de fostul ofiţer de spionaj a declarat pentru Daily Telegraph că acesta se teme de un contraatac prompt şi potenţial periculos din partea Moscovei.
Steele este autorul unui raport de 35 de pagini din care reiese că preşedinţia rusă a intervenit în campania prezidenţială a lui Trump şi că serviciile secrete ruse se află în posesia unor materiale ce ar putea fi folosite pentru a-l şantaja pe preşedintele ales, inclusiv unele care sugerează că acesta ar fi recurs la serviciile unor prostituate în acelaşi pat de hotel din Moscova în care au dormit şi Barack şi Michelle Obama, scrie Telegraph.
Cercetările făcute de Steele au fost finanţate iniţial de republicani care erau împotriva lui Trump, iar apoi de democraţi. În ce-l priveşte, preşedintele ales a afirmat că este vorba de un fals şi s-a plâns că se simte ca şi cum ar trăi în Germania nazistă.
Constatând că identitatea sa e pe cale să fie dezvăluită, Steele şi-a făcut în grabă bagajele şi a plecat în necunoscut, cu câteva ore înainte ca numele său să vadă lumina tiparului. Fostul spion al MI6, care s-a aflat la post la Moscova în anii 90, şi-a lăsat pisica unui vecin căruia i-a spus că va fi plecat "câteva zile".
Christopher Steele a jucat timp de câteva luni un joc periculos, constând în a "vinde ponturi" unor ziarişti despre ceea ce susţinea el că a descoperit graţie surselor sale din Rusia legat de presupusele legături ale lui Trump cu Kremlinul şi despre informaţiile compromiţătoare pe care le-ar avea FSB-ul privind activităţile lui Trump din timpul vizitelor sale în Rusia. Steele fusese angajat de o firmă din Washington pentru a culege informaţii despre conexiunile ruse ale lui Donald Trump, demers finanţat iniţial de republicani anti-Trump şi ulterior de democraţi, dar a pus aceste informaţii şi la dispoziţia FBI.
Unul din contactele sale cheie, David Corn, care scrie pe blogul politic Mother Jones, a relatat anul trecut despre dosarul lui Steele şi conversaţiile pe care le-a purtat cu fostul ofiţer, fără însă a-i da numele şi nici naţionalitatea. Existenţa dosarului, realizat pe parcursul a şase luni, era binecunoscută de ziariştii americani de peste jumătate de an, dar nu a fost luată în serios decât după ce CNN a dat ştirea că Donald Trump şi Barack Obama au primit de la FBI câte un rezumat de două pagini al raportului. CNN a mai relatat că dosarul a fost pregătit de un fost agent secret britanic, iar anonimatul lui Steele a fost compromis fatal.
O sursă apropiată de Steele a spus că acesta s-a "îngrozit" când a aflat că se ştie că e vorba de un agent britanic şi că "se teme pentru siguranţa lui şi a familiei sale". Nici soţia şi nici copiii lui nu erau acasă miercuri noaptea. Vecinul care a primit în grijă pisica familiei a menţionat că nu ştie prea multe despre vecinul său "în afară de bună-ziua", pentru că "toţi din cartier suntem destul de secretoşi", dar ştie că are "un fel companie de consultanţă".
După plecarea din MI6, Steele a înfiinţat Orbis Business Intelligence Ltd împreună cu un partener de afaceri, Christopher Burrows, în 2009, care potrivit site-ului se ocupă cu "operaţiuni complexe de culegere de informaţii, inclusiv peste graniţă". Burrows - fost consilier al Foreign Office (MAE britanic) la Bruxelles şi New Delhi, conform biografiei postate pe LinkedIn - a declarat că nu poate nici să confirme, nici să nege că raportul în cauză ar fi fost realizat de firma la care este asociat. AGERPRES