x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania, sub amenințarea „chiflei de 5 euro”

Germania, sub amenințarea „chiflei de 5 euro”

19 Sep 2022   •   07:00
Germania, sub amenințarea „chiflei de 5 euro”
Sursa foto: pixabay.com

„Astăzi lumina și mâine cuptorul?“ Acesta este sloganul brutarilor nemți care protestează față de creșterea aberantă a prețurilor la electricitate și gaz, lucru care îi împinge în faliment. De câteva zile, în multe brutării, vânzătorii servesc cu lumina stinsă pentru a sensibiliza clienții. În ciuda spiritului legendar de organizare, autoritățile germane s-au gândit numai la măsuri de ajutor pentru populație, alocând în acest sens 95 miliarde de euro. „Coaliției aflate la guvernare (SPD, Verzii și FDP) i-a luat mult timp până să realizeze că nici economia nu va putea trece prin criză fără ajutor”, notează Deutsche Welle.

Jurnaliștii germani au stat de vorbă cu patronul unei brutării care funcționează de la 1890, într-o localitate de lângă Stuttgart. „Suntem o brutărie clasică. La tejgheaua din față vindem ce iese din cuptorul din spate“, și-a prezentat afacerea Tobias Plaz, care este a patra generație de brutari din familie, dar riscă să fie și ultima. La sfârșitul lui august, furnizorul de gaz l-a anunțat că prețul pe kilowat a crescut de la aproape 10 cenți la aproximativ 35 de cenți. „Sunt informații pe care vi le împărtășim ca să puteți avea înțelegere când vom fi nevoiți să ajustăm prețurile“, a scris brutarul pe Facebook și Instagram în dreptul fotografiei scrisorii prin care era înștiințat că în loc de 721 de euro lunar gazul va costa 2.588 euro lunar. 

La brutăriile mari, facturile au depășit orice imaginație. Eckehard Vatter este proprietarul unui lanț de brutării cu 430 de angajați și 35 de puncte de desfacere. Până acum, factura de gaz era de 5.800 de euro pe lună. De acum va trebui să achite lunar 75.000 de euro!

1.000 de antreprenori și angajați din panificație au ieșit în stradă să protesteze.

„Pandemia” facturilor

„Cum vor proceda brutarii pentru a face față costurilor? Vor vinde chifla cu 5 euro, cu 10 euro? Brutarii sunt siguri că și-ar pierde clienții. Conform Asociației centrale a producătorilor din sectorul panificației, multe firme se vor închide dacă statul nu va acorda subvenții”, scrie Deutsche Welle.

„Zilnic auzim strigătele de ajutor ale antreprenorilor care sunt la un pas de a-și închide producția din cauză că nu mai pot compensa prin majorarea prețurilor de vânzare, costurile uriașe cu energia“, spune Hans Peter Wollseifer, președintele Asociației centrale a meșteșugarilor, într-un interviu acordat publicației „Rheinische Post". Dinamica falimentelor pare a fi mult mai rea comparativ cu cea înregistrată în fazele critice ale pandemiei. Conform unui sondaj al Uniunii Federale a Industriei Germane, o treime din firme își văd amenințată existența.  

Ministrul federal al Economiei, Robert Habeck, a promis sprijin financiar, dar a precizat că în cadrul coaliției încă nu există consens. Tot ceea ce se știe este că nu numai marile companii industriale, aflate în competiția internațională, ar trebui să beneficieze de subvenții ci și întreprinderile mici și mijlocii, în special cele care consumă multă energie. Deci și brutăriile.

Guvernul intenționează să adopte un program în următoarele săptămâni ce ar putea fi aplicat retroactiv din septembrie, susține ministrul Economiei. „Acum trebuie să ne adunăm toată forța financiară, necesară păstrării nucleului economiei noastre și locurilor de muncă“, a spus ministrul Habeck. Întreprinderile mici și mijlocii vor fi ajutate, dar nu complet scutite de costuri. Încă nu se știe ce buget va fi fondul alocat.

„Programele de ajutor, menite să susțină doar depășirea unei etape a crizei, nu fac decât să amâne cu câteva luni problema și asta, în primul rând, pe spezele contribuabililor. Măsurile de reducere a prețului la energie pe o perioadă de timp nu au sens fiindcă ele răpesc imboldul de a economisi energia. Și tocmai lucrul acesta nu ni-l permitem acum“, spune Steffen Müller, profesor la Institutul de cercetări economice Leibniz (IWH) din Halle, citat de Deutsche Welle. În opinia sa, mai avantajoasă ar fi acordarea de credite cu dobânzi scăzute, cu condiția ca banii să fie folosiți în eficientizarea energetică a proceselor de producție. „După iarna aceasta, prețurile la energie nu vor reveni la nivelul celor din anii trecuți. Așadar, ceva se schimbă structural“.

 

×