DEZVALUIRI. Israelul si Africa de
Sud au efectuat in anul 1979 un test nuclear pe o platforma marina din nordul Antarcticii, arata documente secrete americane facute publice recent, potrivit AFP. Confom documentelor, o misterioasa explozie, detectata de un satelit american in Oceanul Atlantic la 22 septembrie 1979, a fost de origine nucleara. Ipoteza intra in contradictie cu concluziile comisiei de ancheta desemnate la acea vreme de presedintele american Jimmy Carter, potrivit careia deflagratia ar fi avut alte cauze. Publicarea documentelor a fost facuta la solicitarea Centrului de Cercetare privind Securitatea Nationala, afiliat Universitatii Georgetown din Washington. Inca din 1990, un raport al serviciilor de spionaj americane afirma ca Africa de Sud producea arme nucleare.
ACCIDENT. Cel putin 40 de persoane au murit in urma unui accident rutier petrecut ieri in sudul Turciei, a anuntat un oficial local citat de AFP. Cele mai multe victime sunt cetateni afgani care intrasera ilegal in Turcia, transportati de un camion. Autovehiculul s-a ciocnit violent de un alt camion in timp ce rula pe o autostrada de la periferia orasului Osmaniye. Potrivit primelor cercetari, se pare ca soferul in masina caruia se aflau imigrantii ar fi adormit la volan. Potrivit jandarmeriei nationale, 95% din accidentele rutiere din Turcia, care dispune de o infrastructura mediocra, sunt provocate de erori umane.
PETROL CONTRA HRANA. Senatul american investigheaza o serie de acuzatii conform carora un fost senator ar fi cerut Bagdadului sa acorde contracte profitabile unei anume companii in cadrul Programului Petrol contra hrana al Natiunilor Unite, informeaza pagina electronica a cotidianului Financial Times, citata de Mediafax. Este vorba despre democratul Robert Torricelli, fost senator de New York. Acuzatiile se bazeaza pe o serie de documente irakiene, care includ telegrame diplomatice, obtinute dupa caderea regimului Hussein in Irak.
SPIONATI. Serviciile de informatii straine incearca sa influenteze activitatea economica a Bulgariei si evenimentele care au loc in aceasta tara, se afirma in raportul anual privind securitatea nationala, transmite site-ul Novinite.com. Agentii secreti straini au actionat, de asemenea, pentru consolidarea grupurilor etno-religioase din Bulgaria, arata raportul prezentat joi Parlamentului. Acestia ar fi incercat sa obtina echipamente militare sofisticate, tehnologie de spionaj si informatii clasificate.
CONSECVENT. Noul director CIA, desemnat de presedintele Bush, generalul Michael Hayden, a sustinut programul de interceptare a convorbirilor telefonice si a mesajelor electronice interne, in cadrul audierilor la Comisia de Informatii din Senat. El a argumentat ca acestea nu incalca drepturile americanilor, relateaza Reuters, preluata de Mediafax.
RECTIFICARE. Baroneasa Nicholson de Winterbourne precizeaza, intr-un comunicat remis mass-media, ca nu si-a schimbat pozitia asupra adoptiilor internationale si ca se opune in continuare cu vehementa acestei "industrii lipsite de reguli". Baroneasa face aceste precizari pentru a dezminti si corecta, in acest fel, o fraza dintr-un articol publicat de cotidianul nostru, din care reiesea, dintr-o eroare de interpretare, ca si-ar mai fi indulcit tonul fata de legislatia romaneasca privind adoptiile internationale. "Am sprijinit in mod sustinut guverne romanesti succesive in efortul lor de a impune legea drepturilor copiilor, care limiteaza foarte strict adoptiile internationale. Nu am fost implicata in nici o discutie privitoare la relaxarea acestor reguli, care sunt rezonabile si in interesul superior al copiilor din Romania", precizeaza in comunicatul sau baroneasa Emma Nicholson.
OPOZITIE. Majoritatea olandezilor se opun unui nou val de extindere a Uniunii Europene, conform unui sondaj realizat de Guvernul de la Haga pe un esantion de 100.000 de persoane, a relatat joi postul privat de televiziune RTL 4, citat de AFP. Sondajul arata ca 69 la suta dintre olandezi se opun intrarii Turciei in UE, in timp ce 50 de procente nu sunt de acord cu aderarea Croatiei. Romania si Bulgaria, a caror aderare este prevazuta pentru 1 ianuarie 2007, dar care ar putea fi amanata, nu sunt nici ele bine vazute de populatia olandeza, 52 si, respectiv, 54 la suta respingand alaturarea celor doua tari blocului comunitar.
ENGLEZA, LIMBA NATIONALA IN SUA. Limba engleza va deveni limba nationala a Statelor Unite. Senatul american a adoptat un amendament al republicanului James Inhofe care stipuleaza ca "engleza este limba nationala a Statelor Unite". Au fost 63 de voturi "pentru" si 34 "impotriva". Desi imnul si Constitutia SUA sunt redactate in limba engleza, pana in prezent, Statele Unite nu au avut o limba oficiala care sa fie impusa tuturor cetatenilor. Amendamentul va capata statut de lege abia dupa ce va fi votat de Camera Reprezentantilor.